Image default
Πρώτο Θέμα

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

620x 1Οι επενδυτές πρόκειται να απορροφήσουν ομόλογα ύψους 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χαμηλότερες αποδόσεις τους εδώ και μήνες, ακολουθώντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και νέες ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί.

Η εβδομάδα ξεκινάει με ένα στενά παρακολουθούμενο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ που προμυνυει ύφεση: Το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων 3 μηνών και 10 ετών είναι πλέον αρνητικό. Στην πορεία της οικονομικής ύφεσης που άρχισε στα τέλη του 2007, αυτό το κομμάτι της καμπύλης αρχικά αντιστράφηκε στις αρχές του 2006. Η τελευταία κατάρρευση της καμπύλης ήρθε εν μέσω αναφορών που δείχνουν αδυναμία στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ο δείκτης της αμερικανικής βιομηχανίας επιβραδύνθηκε.

Οι επόμενες μέρες θα φέρουν ειδησεις στην αμερικανική αγορά στέγης και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να μετρήσουν το επόμενο βήμα της Fed μετά την απροσδόκητη παραδοχή των αναμενόμενων αυξήσεων του επιτοκίου στο μηδέν. Θα υπάρξει επίσης μια σειρά από ομιλητές της Fed που θα σταθμίσουν τις εξελίξεις, για να μην αναφέρουμε μια προγραμματισμένη ψήφο Brexit στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Οι ενέργειες και τα σχόλια της Fed έδωσαν στους επενδυτές την εντύπωση ότι γνωρίζουν ότι η υπόλοιπη αγορά δεν γνωρίζει το μέλλον της οικονομίας”, δήλωσε ο Kevin Giddis, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στον Raymond James στο Μέμφις του Τενεσί. “Αυτό είναι ένα κλασικό εμπόριο που ευνοεί τον κίνδυνο που μας οδηγεί στη συζήτηση για μια ύφεση”.

Έχει επικεντρωθεί στα δεδομένα αυτής της εβδομάδας που οδηγούν σε δείκτες, όπως οι εκκινήσεις κατοικιών, για να δούμε αν η οικονομία είναι πραγματικά παραπαίει. Οι επενδυτές ομολόγων μοιάζουν να κλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμη και όταν η αγορά εργασίας είναι η πιο δυνατή από δεκαετίες. Το 10ετές σημείωμα αναφοράς αποδίδει 2,44%, κοντά στο χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2018. Ο Giddis βλέπει να λήγει το έτος στο 2,25%.

Οι επενδυτές αυξάνουν επίσης τα στοιχήματα για την περικοπή των επιτοκίων, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εξακολουθούν να καθυστερούν την επόμενη κίνηση τους ως το 2020. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματαγορών δείχνουν ότι οι επενδυτες βλέπουν περίπου 80% φέτος, από περίπου 30% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ενώ η Fed του Σαν Φρανσίσκο βλέπει την εξάπλωση από 3 έως 10 χρόνια, η πιο χρήσιμη για την πρόβλεψη ύφεσης, ορισμένοι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι από αυτό το τελευταίο σήμα της αγοράς.

Ο Michael Kushma, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της Morgan Stanley Investment Management, αναφέρει ότι αυτό το τμήμα της καμπύλης «παραμορφώνεται» από τις παγκόσμιες δυνάμεις που τροφοδοτούν τη ζήτηση μακροπρόθεσμα.

Η ζήτηση νέων κρατικών ομολόγων διάρκειας 2, 5 και 7 ετών μπορεί να οδηγήσει σε ανύψωση τις αποδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πωλήσεις θα προσφέρουν επίσης στους επενδυτές την ευκαιρία να αποφανθούν για την απόφαση της Fed να τερματίσει τη ροή του ισολογισμού αργότερα από ό, τι αναμενόταν.

“Οι δημοπρασίες θα αποσαφηνίσουν τη δέσμευση των επενδυτών για ομόλογα σε αυτά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα”, δήλωσε ο Jim Vogel, στρατηγικός στην FTN Financial. “Οι δημοπρασίες θα διευκρινίσουν επίσης από πού οι άνθρωποι θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους την καμπύλη. Δεν μπορείτε να αποφύγετε το κτύπημα όταν πρέπει να δεσμεύσετε δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα. “

Σχετικα αρθρα

Eurostat:Μόνο στην Ελλάδα ύφεση

admin

Παρουσίαση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ σε θεσμικούς επενδυτές – Mέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016

admin

Η προκατάληψη χρέους της Ευρώπης πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin

Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

admin

Η Τουρκία βάζει στο μάτι τον χρυσό της Βενεζουέλας

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά της μπύρας

admin

ΕΛΠΕ: Το μυστήριο των «χαμένων» 72 εκατ. λίτρων καυσίμων

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Γιατί η αγορά έκανε νέο ρεκόρ μετά τα σχόλια Τραμπ για το Ιράν

admin

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι έλληνες αποταμιευτές

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 19 ετών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

admin

DW: Εκτός γερμανικής προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα;

admin

Η προεδρία της Lagarde στην ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά;

admin

Η Καμπύλη Αποδόσεων και η συνεχιζόμενη Μεγάλη Ύφεση

admin

Η λογοκρισία στα τουρκικά μίντια

admin

Η Goldman Sachs η παγκόσμια διαμόρφωση πολιτικής….

admin