Image default
Πρώτο Θέμα

Τα προβλήματα της Τουρκίας φαίνεται να είναι … δικά της

erdogan and some flags

Πέρυσι, τα οικονομικά βάσανα της Τουρκίας συνέβαλαν σε ένα ερεθιστικό διεθνές κλίμα που υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε νομίσματα αναδυόμενων αγορών γενικά.

Ενώ η πτώση της λίρας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι οι προκλήσεις του έθνους παραμένουν, αυτή τη φορά τα θέματα είναι περιφραγμένα, κάνοντας το δράμα μια καθαρά εγχώρια υπόθεση. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές που πρέπει να εμποδίζουν τη νέα μόλυνση της λίρας από το να μεταδοθεί. Ο πληθωρισμός της χώρας, ο οποίος έφτασε στο 25%, είναι τώρα κάτω από 20% και το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που έχει εξαφανιστεί. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κεντρική τράπεζα έσπευσε να ενεργήσει.

Η τράπεζα ανέστειλε τις καθημερινές δημοπρασίες για το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας αναφοράς (η διαδικασία που δανείζει χρήματα σε εμπορικές τράπεζες), όπου η επίσημη τιμή καθορίζεται σήμερα στο 24%. Αντ ‘αυτού, οι δανειστές πρέπει να δανειστούν στο επίσημο επιτόκιο διάρκειας μίας ημέρας 25,5% – αν και τα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ, πολύ υψηλότερα από αυτό. Είναι ένα μήνυμα από την κεντρική τράπεζα ότι αν η λίρα δεν ανακτήσει τη στάση της, τότε η αναστολή θα συνεχιστεί και αυτό θα σημαίνει μια αποτελεσματική αύξηση των επιτοκίων. Προστατεύει έτσι το νόμισμα, αλλά με αρκετό κόστος, δεδομένου του μεγέθους αυτών των overnight επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα έχει σταματήσει προσωρινά τις δημοπρασίες ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος, καθιστώντας πιο δύσκολη την πώληση της λίρας και την αγορά ξένων χρημάτων. Μια έντονα διατυπωμένη απάντηση από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοήθησε επίσης τη λίρα να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της Παρασκευής κοντά στο 7%.

Το τουρκικό νόμισμα ανέκτησε τις περισσότερες από τις ζημίες του από την Παρασκευή, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει σφίξει τη ρευστότητα.

Η αρχική βύθιση ήρθε την ίδια ημέρα με μια έκθεση από τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., σύμφωνα με την οποία τα έντονα μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματα θα έθεταν σε κίνδυνο την αξία της λίρας μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Τα επίσημα αποθεματικά μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, η πιο απότομη πτώση σε πέντε χρόνια, προκαλώντας εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα είχε υποστηρίξει το νόμισμα. Η ίδια αρνήθηκε το γεγονός αυτό, αποδίδοντας την παρακμή στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και την ανάγκη παροχής δολαρίων για τον κρατικό ενεργειακό τομέα. (Μια εξήγηση που είχε το διεστραμμένο αποτέλεσμα να υπογραμμίσει δύο από τις μεγαλύτερες ελλείψεις στην οικονομία της Τουρκίας.)

Παρόλα αυτά, η απάντηση των αρχών έχει κάνει πιο ακριβό το στοίχημα έναντι της λίρας. Εάν οι καθημερινές δημοπρασίες δεν επαναληφθούν πριν από το Σαββατοκύριακο, τότε οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν όλη τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή τους στο πιο ακριβό χρεωστικό επιτόκιο διάρκειας μίας ημέρας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα σχεδιασμένο για να συμπιέσει τους μικρούς πωλητές στο νόμισμα.

Υπάρχει όμως ένα βαρύ τίμημα για να πληρώσει η Τουρκία, διατηρώντας καλύτερα το εξωτερικό της ζήτημα. Οι εμπορικές τράπεζες υφίστανται πιέσεις από τις αρχές να διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού σε επιχειρήσεις όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αλλά τώρα τα βραχυπρόθεσμα έξοδα χρηματοδότησής τους έχουν εισέλθει στη στρατόσφαιρα. Το επιτόκιο της αγοράς μίας ημέρας έχει ανέβει πάνω από 300%. Οι μετοχές της Akbank T.A.S, μειώθηκαν περισσότερο από 12% από την Παρασκευή, ενώ ο τομέας δεν έχει κάνει πολύ καλύτερα. Θα έρθει ένα σημείο όταν η κεντρική τράπεζα πρέπει να διευκολύνει τον πόνο των εγχώριων δανειστών.

Και το περιβάλλον είναι ελάχιστα καλοήθες. Παρά τη σημαντική ανάκαμψη από τη χαμηλότερη απόκλιση το περασμένο καλοκαίρι, η λίρα εξακολουθεί να είναι 30% φθηνότερη έναντι του δολαρίου από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 4ου τριμήνου υποχώρησε 3% σε ετήσια βάση και το πρώτο τρίμηνο θα επιβεβαιώσει σχεδόν βεβαίως ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Μία παρηγοριά είναι ότι αυτό συνέβαλε στον περιορισμό του πληθωρισμού και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών: Τέσσερις από τους τελευταίους έξι μήνες παρουσίασαν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εφόσον η Τουρκία επικεντρώνεται στην υποστήριξη του νομίσματος, ο αντίκτυπός της στις διεθνείς αγορές θα είναι περιορισμένος. Προς το παρόν, τα προβλήματά της είναι μόνο δικά της.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK: Δεδομένη η έξοδος στις αγορές

admin

«Μαύρες ημέρες» βλέπουν 7 στους 10 νέοι εργαζόμενοι

admin

Οι «Άντρες με τα Μαύρα» της τρόικας πάνε για διαζύγιο

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

admin

Εκπλήξεις στην Κίνα και τη Βρετανία αναμένονται το 2016

admin

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκινούν την προδοσία

admin

Ο κυνισμός της Δύσης στη Συρία

admin

Παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση…

admin

Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Ομπάμα

admin

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

admin

Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

admin

Τρ:Πειραιώς: 8 φορές υπερκάλυψη-350 επενδυτές πρόσφεραν συνολικά 4 δισ.

admin

Θα τη βγάλει… καθαρή η Γαλλία;

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Γερμανία: Χαμηλή σύνταξη – Σύντομη ζωή

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

Η ρητορική για το προσφυγικό θυμίζει τη σύνοδο κορυφής του 1938 πριν το Ολοκαύτωμα

admin