Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg:Η πληγωμένη ευρωζώνη οδεύει προς την ισχυρότερη τονωτική ένεση της 10ετίας

Bloomberg : Η πληγωμένη ευρωζώνη οδεύει προς την ισχυρότερη τονωτική ένεση της 10ετίας

Για την επιτακτική ανάγκη η οικονομία της ευρωζώνης να λάβει ώθηση από αυτό που κάποτε συνέβαλε στο να βυθιστεί στην κρίση, το ύψος των κρατικών δαπανών, μιλά άρθρο του -.

Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, από τον εμπορικό προστατευτισμό έως την αβεβαιότητα για το Brexit και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις, η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από τονωτικές ενέσεις. Τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ για να προσφέρει βοήθεια είναι περιορισμένα. Με τους λόγους που προκαλούν ανησυχία για την οικονομία της ευρωζώνης να αυξάνονται μια πρόταση για αύξηση των κρατικών δαπανών προσφέρει κάποια «ανακούφιση».

Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η περιοχή ετοιμάζεται να λάβει την μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση εδώ και μία δεκαετία. Ακόμη η Γερμανία, διάσημη για την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, θα αναγκαστεί να αλλάξει ρότα, ενώ η Γαλλία ήδη έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση υπό την πίεση του κινήματος των κίτρινων γιλέκων.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που βλέπουμε μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για στήριξης της οικονομίας» δηλώνει στο - o Ντανιέλ Αντονούτσι, επικεφαλής οικονομολόγος Ευρωζώνης της Morgan Stanley. «Όσο αυτό θα συνεχίζεται, θα στηρίζει την ανάπτυξη» συμπληρώνει.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική έχει όρια. Έχει δείξει στην κατεύθυνση της Γερμανίας και άλλων χωρών με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ανάπτυξη.

Παράλληλα έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη- μέλη, αλλά και για ταχύτερα βήματα προς βαθύτερη οικονομική ενοποίηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις δραστικές κινήσεις, που είδαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως σχολιάζει το -.

Να σημειώσουμε πάντως ότι και στις ΗΠΑ η γενναία αύξηση των δαπανών και οι τεράστιες φοροελαφρύνσεις, έχουν μεν γλιτώσει την οικονομία από την παγίδα της στασιμότητας ή και της ύφεσης, στην οποία έχουν πέσει ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Σχετικα αρθρα

Η Δύση χάνει την πίστη της στο μέλλον

admin

Οι επενδυτές της ευρωζώνης γίνονται όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι

admin

Η κυπριακή συμφωνία μπορεί να έλθει μέχρι το τέλος του έτους

admin

Και όμως τα πράγματα πάνε καλύτερα…

admin

Η Ιταλία περιμένει την καλύτερη ενίσχυση οικονομικής εμπιστοσύνης από τα χρόνια της κρίσης

admin

Η Ελλάδα προσβλέπει στη μερίδα του λέοντος του ρωσικού τουρισμού

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

«Κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις

admin

Λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους όχι νωρίτερα από το 2018

admin

Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία…

admin

Οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο

admin

Ποια «κόκκινα» δάνεια μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο των τραπεζών

admin

Η υποστήριξη των “πολλαπλών ταχυτήτων” της ΕΕ προσφέρει επιχειρήματα για τον “ταξικό” χαρακτήρα της

admin

Ποιος θυμάται το PSI;

admin

Η Ευρώπη κινδυνεύει με ανάφλεξη

admin

Οι ιταλικοί πολιτικοί πρέπει να σοβαρευτούν

admin

Ο κίνδυνος της ακούσιας διολίσθησης

admin

Alpha: Γιατί «κάθισε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

admin