Image default
Πρώτο Θέμα

Amber Capital: Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες μετοχές να αγοράσουμε στην Ελλάδα!

bull vs bearΣε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον όσο και οριακά αμφιλεγόμενο άρθρο του σήμερα το - υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν τεραστία περιθώρια ανόδου!

Η Amber Capital είναι τόσο bullish στην Ελλάδα που εύχεται μόνο να υπήρχαν περισσότερες μετοχές που θα μπορούσε να αγοράσει.

“Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ο Joseph Oughourlian, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2005. “Έχει όλους τους καταλύτες στην αντίθετη κατεύθυνση έναντι πολλών χωρών – όχι μόνο στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει υποχωρήσει ο λαϊκισμός, έχει την οικονομία σε πολύ, πολύ ισχυρό επίπεδο, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία ».

Ο Oughourlian είναι μεταξύ των «ταύρων» που στοιχηματίζουν ότι το τέλος της κρίσης χρέους του ευρώ είναι τώρα στο επίκεντρο μιας νέας μεγάλης ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και standoffs με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Ελλάδας σημείωσε άνοδο 17% το 2019. Πέρυσι, το έθνος σημείωσε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007 και η κερδοσκοπία αυξάνεται καθώς η πιο φιλική προς την αγορά αντιπολίτευση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το Μάιο.

Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι ότι από τότε που αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν απομένουν πολλά εγχώρια έργα. Την τελευταία δεκαετία αγόρασε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (αύξηση 6% το τελευταίο έτος), τον όμιλο κατασκευών Ellaktor (κατά 2,3%) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (12%).

Η Amber Capital, η οποία διαχειρίζεται στρατηγικές που βασίζονται σε γεγονότα και από τη βάση προς τα κάτω και ειδικεύεται στη νότια Ευρώπη, έχει ιστορικό για την ύπαρξη αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Oughourlian ήταν επίσης δημοφιλής στην Ιταλία, όπου οι μετοχές έχουν βυθιστεί από τότε που ανησυχούν για το αυξανόμενο χρέος της χώρας και την υποτονική ανάπτυξη. Ο ίδιος αρνήθηκε να ανταλλάξει αποδόσεις για λόγους συμμόρφωσης.

Η Amber δεν είναι το μοναδικό fund που ευνοεί την Ελλάδα. Η Marathon Asset Management LLP ανέφερε σε σημείωμα στις 28 Φεβρουαρίου ότι η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει “μια ευκαιρία σημαντικής αξίας”, αν η οικονομική ανάκαμψη διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Φυσικά, ο ορίζοντας δεν είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση έχει σπάσει τα πόδια της σε ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ανησυχία του πιστωτή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε επίσης αυτό το μήνα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι καθοδικών τάσεων.

Ο δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε πτώση 57% την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με κέρδος 113% για το Stoxx Europe 600.

Πέρα από την Ελλάδα, ο Oughourlian λέει ότι μια εσφαλμένη αντίληψη είναι πίσω από τις συνεχείς εκροές από την Ευρώπη: ότι το Brexit είναι η αρχή της εξάπλωσης της περιοχής. Το ίδρυμα ευρωπαϊκών μετοχών της Amber έχει κρατήσει τα ανοίγματα χαμηλά, προβλέποντας έναν ογκώδη δρόμο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Αλλά σε αυτόν, Brexit έχει μια ασημένια επένδυση.

“Το ένα πράγμα που βλέπουν οι ηπειρωτικοί Ευρωπαίοι είναι ότι είναι εξαιρετικά, πολύ διχαστικό. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο “, δήλωσε. “Και ειρωνικά, το πρώτο αποτέλεσμα αυτού στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει καταρρεύσει”.

Σχετικα αρθρα

H Ευρώπη επανέρχεται παρά τις Κασσάνδρες

admin

Ισχυρή ανάπτυξη παρά τις πολιτικές εντάσεις σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για πτώση

admin

Το Libra καταρρέει αλλά όχι τα μεγάλα κρυπτονομίσματα -Τι συμβαίνει

admin

Vodafone: Γιατί «έπεσε» το δίκτυο της-Σε απόγνωση χιλιάδες συνδρομητές της

admin

XA:Απέναντι σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας

admin

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin

Handelsblatt: Χρυσές εποχές για ευρωζώνη, αβεβαιότητα για Ελλάδα

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Η γερμανική βιομηχανική καταιγίδα χτυπά την οικονομία της Ευρώπης

admin

Πώς ο λαϊκισμός περνάει και στην εξωτερική πολιτική

admin

Η διπλή απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Το Spiegel, ο Μούνχαου και τα ελληνικά ευρώ

admin