Image default
Πρώτο Θέμα

Νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

620x 1Η επιδείνωση των επιδόσεων της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει αφήσει τους επενδυτές νευρικούς για την πορεία προς τα εμπρός.

Ο δείκτης - Barclays Global Aggregate κέρδισε 2,3% έως τις 28 Μαρτίου, το καλύτερο τρίμηνο από τα μέσα του 2017. Όμως, καθώς οι αποδόσεις βυθίζονται σε μεγάλες κυρίαρχες αγορές, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα ένα δίλημμα. Η αγορά κρατικών ομολόγων σε αυτά τα επίπεδα είναι επικίνδυνη επειδή τα οικονομικά δεδομένα μπορεί να βελτιωθούν, ενώ η ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές να εκτίθενται σε μια παγκόσμια κάμψη.

Ο Jim Caron της Morgan Stanley Investment Management βλέπει την ευκαιρία να κερδίσει απόδοση μετά τον άξονα τριών τετραγώνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, ο οποίος λέει ότι έχει εξαπολύσει αξία σε εταιρικά χρέη χαμηλότερης ποιότητας. Τα ομόλογα του δολαρίου των αναδυόμενων αγορών και το τοπικό χρέος του Μεξικού φαίνονται πιο ελκυστικά για τον Charles Diebel στη Mediolanum Asset Management. Αλλά ο Tano Pelosi στο Antares Capital εκφράζει μια κοινή απόκλιση: Με την ανάπτυξη των ΗΠΑ σχεδόν σε μια δεκαετία και την καμπύλη αποδόσεων που αναβοσβήνει τις προειδοποιήσεις ύφεσης, οι επενδυτές πρέπει να δουν τα νεα δεδομενα προσεκτικά.

“Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις κι’ άλλα χρήματα”, δήλωσε ο Pelosi. “Πρέπει τώρα να διατηρήσουμε το κεφάλαιο εδώ, πρέπει να παίρνουμε ασφάλεια όπου μπορούμε.”

Αυτό απέχει πολύ από τη συγκλονιστική κραυγή της επένδυσης μετά την κρίση, όταν η ασθενής ανάπτυξη και οι διευκολυντικές κεντρικές τράπεζες ώθησαν το κυνήγι της απόδοσης. Υπάρχει περισσότερη ανησυχία απ ‘ό, τι η συγκίνηση στις σημερινές αγορές και δεν είναι μόνο η προοπτική ανάπτυξης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει αυτές τις στρατηγικές.

Τα μετρητά

Οι προοπτικές για μια συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ, και ένα καταστροφικο Brexit είναι σε ισχυ. Οι επενδυτές μπορεί να είναι βέβαιοι ότι η Fed είναι εκτός δράσης το επόμενο τρίμηνο, αλλά το χάσμα μεταξύ των απόψεων της κεντρικής τράπεζας και της αγοράς αφήνει άφθονο περιθώριο για μεταβλητότητα.

“Δεν πληρώνουμε πολλά για να αναλάβουμε πιστωτικό κίνδυνο, οπότε παίρνουμε λιγότερα”, δήλωσε ο Jason Brady της Thornburg Investment Management, ο οποίος επιβλέπει 44 δισεκατομμύρια δολάρια. “Με την καμπύλη ανεστραμμένη, κρατάμε περισσότερα μετρητά αυτή τη στιγμή και είμαστε λιγότερο ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που βλέτουμε.”

Το ποσοστό των μετρητών έχει διπλασιαστεί σε περίπου 12% τους τελευταίους μήνες στο Ταμείο Στρατηγικού Εισοδήματος της εταιρείας Santa Fe του Νέου Μεξικού.

Ενώ λίγοι πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, δεν είναι έτοιμοι να αντικρούσουν την άποψη της αγοράς ότι ο κόσμος βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό, τι εμφανίστηκε πριν από έξι μήνες.

“Σχεδόν απο το 2018, η στάση μας είναι πολύ διαφορετική”, δήλωσε ο James Athey, διευθυντής στην Aberdeen Standard Investments στο Λονδίνο. “Είμαστε ουσιαστικά ασφαλείς,” είπε, και τοποθετώντας το για το τέλος του οικονομικού κύκλου. Αυτά περιλαμβάνουν τα στοιχήματα στις καμπύλες αποδόσεων καμπύλης απόδοσης στις Η.Π.Α. και ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποιοι απομακρύνονται περισσότερο από το φάσμα του κινδύνου φανερά απρόθυμοι.

“Οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν λίγες επιλογές αλλά να συνεχίσουν να χρεώνουν τα χρήματά τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα”, δήλωσε ο Satoshi Nagami στη Sumitomo Mitsui Asset Management, επικαλούμενος τις πενιχρές εγχώριες αποδόσεις και το μη ελκυστικό κόστος αντιστάθμισης για επενδύσεις στις ΗΠΑ. που παραμένουν δημοφιλείς και οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν τις περιφέρειες όπως η Ισπανία, αν και τραβάει τη γραμμή στην Ιταλία.

Το στοίχημα της Ιταλίας

Η απόδοση της δεκαετίας της Ιταλίας μειώθηκε σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, σε 2,49%. Εξακολουθεί να είναι περίπου 260 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο αρνητικό γερμανικό επιτόκιο.

“Συνεχίζουμε να παιζουμε την Ιταλία από τη μεγάλη πλευρά, δεδομένων των υψηλών πραγματικών αποδόσεων”, δήλωσε ο Nicholas Wall, διευθυντής χρημάτων στο Merian Global Investors στο Λονδίνο, αν και έχουν περιορίσει τη θέση τους στα ράλι τους τελευταίους μήνες.

Μια άποψη που έχουν οι ίδιοι οι επενδυτές είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ένα σοκ στην αγορά ή μια οικονομική ύφεση, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τις πλάτες των επενδυτών. Για την Wall, αυτός είναι ένας λόγος για να αποφύγετε συναλλαγές μεταβλητότητας που διαφορετικά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο τέλος ενός κύκλου.

“Ενώ είχαμε πρόσφατα την υψηλότερη άνοδο, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τεθούν σε ισχύ για να ωθήσουν τη μεταβλητότητα χαμηλότερη αν τροφοδοτήσει οικονομικές συνθήκες”, δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Μια καθοριστική στιγμή για τον έλληνα ηγέτη

admin

SZ: Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο δεν λύνει τη διαμάχη που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο

admin

Πιο κοντά στην κορυφή ο ελληνικός τουρισμός

admin

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις

admin

Σκληραίνουν το παιχνίδι οι εργολάβοι

admin

4% έως 6,5% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

admin

Οι «Άντρες με τα Μαύρα» της τρόικας πάνε για διαζύγιο

admin

Μια χαμένη δεκαετία…

admin

Αποδομώντας το ευρώ…

admin

Η Ελλάδα μπαίνει στο διεθνή επενδυτικό χάρτη

admin

Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα και το χρέος, στο τραπέζι του Eurogroup

admin

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Πως «εξαφανίστηκαν» η JPMorgan και η Goldman

admin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

admin

Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι τραγωδία

admin

XA : Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο)

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin