Image default
Πρώτο Θέμα

HARD Brexit:40 δισ.$ το πιθανό κόστος για τις εξαγωγές της Ευρώπης!

brexit flag euΗ πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα της EBRD διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αλυσίδων αξίας στις 12 χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα, αλλά και στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεαστεί σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

• Το 6,8% (39,4 δισ. Δολ.) των εγχώριων εξαγωγών προστιθέμενης αξίας των χωρών της θα μπορούσε να επηρεαστεί

• Οι χώρες της EBRD θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μικρές διαταραχές της αλυσίδας αξίας- Πολωνία και Τουρκία πιο ευάλωτες

Ενα hard Brexit θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα αποτελέσματα, όχι μόνο στο άμεσο εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας, των χωρών της EBRD στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις έμμεσες εξαγωγές μέσω της ολοκλήρωσης της αλυσίδας αξίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ένα παράδειγμα τέτοιας αλυσίδας αξίας θα ήταν τα μέρη αυτοκινήτων που εξήχθησαν από τη Σλοβακική Δημοκρατία στη Γερμανία, συναρμολογήθηκαν εκεί και στη συνέχεια εξήχθησαν ως τελικό προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Η ανάλυση των οικονομολόγων της EBRD με βάση την βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ «Εμπορική Προστιθέμενη αξία» (2018) δείχνει ότι, στη περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ κάτω από ένα σενάριο χωρίς συμφωνίες, το 6,8% των εγχώριων εξαγωγών προστιθέμενης αξίας των χωρών της EBRD να επηρεαστούν από πιθανές διαταραχές των άμεσων και έμμεσων εμπορικών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μερίδιο θα είναι ακόμη υψηλότερο για την Κύπρο, την Τουρκία και την Πολωνία, για τα οποία η βρετανική αγορά αντιπροσωπεύει το 7,9 – 9,1 τοις εκατό του συνολικού όγκου των εξαγωγών.

Σε απόλυτες τιμές, τόσο η Τουρκία όσο και η Πολωνία θα αντιμετωπίσουν την υψηλότερη έκθεση σε διαταραχές του εμπορίου, με εξαγωγές σε εγχώριες εισαγωγές αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων να εξαχθούν άμεσα και έμμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015.

 Επιπλέον, ο επηρεαζόμενος όγκος του εμπορίου ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 0,9% της συνολικής παραγωγής των χωρών της EBRD το 2015, ενώ το μερίδιο είναι υψηλότερο για χώρες όπως η Κύπρος (1,9%), η Λιθουανία (1,3%), η Ουγγαρία 1,3%) και την Πολωνία (1,2%).

Οι 12 χώρες της EBRD που είναι μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν μικρές διαταραχές της αλυσίδας αξίας σε ορισμένες εξαγωγές του οικονομικού τομέα σε περίπτωση μη διαπραγμάτευσης της Brexit, καθώς διάφορα εμπορικά εμπόδια θα εξελιχθούν και θα διαταράξουν τις συνδέσεις εφοδιασμού μεταξύ βιομηχανιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες της EBRD έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις διαταραχές του εμπορίου στις συνδέσεις αξίας με τη Βρετανία από ό, τι το αντίστροφο. Τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια βρετανικών εισροών, κυρίως υπηρεσιών για επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως εισροές στη διαδικασία παραγωγής των εξαγωγών μεταποίησης των χωρών της EBRD το 2015.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται επίσης σε ξένες εισροές για εξαγωγές, αλλά προμηθεύει μόνο 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων εισροών από χώρες της EBRD0 το 2015, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά τη βιομηχανία μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία της παγκόσμιας αλυσίδας αξιών για τη μελέτη αυτή συλλέχθηκαν από τους οικονομολόγους της EBRD στο πλαίσιο της διαγνωστικής ανάλυσης για το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας της EBRD, με την υποστήριξη της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Η νίκη του Putin, ο πειρασμός της Ευρώπης

admin

ΔΝΤ:Νέο όχι για συντάξεις,επιβεβαίωση του oikonomia.gr

admin

Πραξικόπημα κυβερνήσεων και τραπεζών

admin

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

admin

Ξεχασμένη λέξη το μέρισμα, για τις εισηγμένες

admin

Ο νέος ασθενής της Ευρώπης έχει πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Οι «Άντρες με τα Μαύρα» της τρόικας πάνε για διαζύγιο

admin

Η διαφθορά της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκκαθαριστεί από ξένους

admin

Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση

admin

Η τρομακτική πλευρά των οικονομικών στοιχείων της Ευρώπης

admin

Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Covid-19: Πιο προσεκτικοί και ανήσυχοι οι Ελληνες

admin

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο υποστηρίζει

admin