Image default
Πρώτο Θέμα

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

Επιστροφή στα κανονικά επίπεδα

Συναλλαγματική ισοτιμία του Bitcoin 

View

Εάν επισκέπτεστε ιστοσελίδες για κρυπτονομίσματα ή ακολουθείτε στο Twitter τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τη στάση της αγοράς, είναι ξεκάθαρο ότι μεταδίδονται αισιόδοξα μηνύματα τις τελευταίες ημέρες. “Ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα από ό,τι είμαι τώρα”, έγραψε στο Twitter στις 29 Μαρτίου ο ιδρυτής του TechCrunch Michael Arrington, ο οποίος διαχειρίζεται ένα επενδυτικό ταμείο κρυπτονομισμάτων.

Είναι όμως δύσκολο να καταλάβει κανείς πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία, εκτός αν είναι διατεθειμένος να πιστέψει τις “μακροοικονομικές” εξηγήσεις που διατυπώνονται από τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων. Ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, Brendan Bernstein, για παράδειγμα, έκρινε πρόσφατα ότι έρχεται μια “τέλεια καταιγίδα” που θα ευνοήσει το Bitcoin: Η άνοδος του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις ΗΠΑ, οι αυξανόμενες δαπάνες της κυβέρνησης, η συνεχιζόμενη εκτύπωση χρημάτων και οι πιέσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα από τους baby boomers που βγαίνουν στη σύνταξη. Αλλά γιατί οι επενδυτές να αξιολογήσουν το Bitcoin ως ένα καλύτερο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο συγκριτικά με άλλες παραδοσιακές επενδύσεις;

Δεν έχουν υπάρξει καλά νέα για τα κρυπτονομίσματα  το τελευταίο διάστημα – δεν κερδίζουν μεγαλύτερη αποδοχή ως επενδύσεις ή μέσα πληρωμών και τα πειράματα με κρυπτονομίσματα των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών δεν έχουν ξεπεράσει το στάδιο του πειραματισμού. Ωστόσο, υπήρξαν κακά νέα – μεγαλύτερα χακαρίσματα, περισσότερα νομίσματα που αργοπεθαίνουν, περισσότερες απάτες (μερικές φορές, οι “εξαφανίσεις” των νομισμάτων και οι απάτες πάνε μαζί).

Σε μια πρόσφατη παρουσίαση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Bitwise Asset Management, μια εταιρεία που θα ήθελε να δημιουργήσει ένα fund κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι το 95% του όγκου της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με την πιο δημοφιλή πηγή αυτών των δεδομένων, το CoinMarketCap, ήταν ψεύτικες ή “μη-οικονομικές”. Οι απάτες που πραγματοποιούνται κατά τις ανταλλαγές, χρησιμοποιούνται για πρακτικές “ντάμπινγκ” ή απλά αναφέρουν τεράστιους όγκους για να “φουσκώσουν” τη σημασία των νομισμάτων. Σύμφωνα με τη Bitwise, 1,2 δισ. δολάρια σε Bitcoin διαπραγματεύθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό περιλαμβάνει την περίοδο που σημειώθηκε το άλμα στα $5.000.

Το Bitcoin είναι μια μικρή αγορά, σε σύγκριση με τους παγκόσμιους όγκους συναλλαγών ύψους περίπου 5 τρισ. δολαρίων την ημέρα. Και ακόμη και η Bitwise, η οποία υποστηρίζει ότι οι σημαντικότερες ανταλλαγές είναι καλά ελεγμένες και ότι οι όγκοι εκεί είναι πραγματικοί, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα νούμερα που αναφέρει είναι απαλλαγμένα από στρεβλώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τους μικρούς πραγματικούς όγκους συναλλαγών, οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την άνοδο της Τρίτης: Ένας “αγοραστής μυστήριο” ο οποίος έδωσε εντολή αγοράς Bitcoin αξίας 100 εκατ. δολαρίων σε πολλαπλά ανταλλακτήρια ή ακόμα και συναλλαγές από bots που “τρελάθηκαν” χάρη στην πρωταπριλιάτικη “είδηση” σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ έχει εγκρίνει δύο funds κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να μην είναι τίποτα από αυτά: Ίσως αρκετοί επενδυτές λιανικής είδαν όλα τα αισιόδοξα tweets και ώθησαν ανοδικά την αγορά, γεγονός που προκάλεσε μια φρενίτιδα βασισμένη στο φόβο του να μείνει κανείς “στην απέξω”, όπως συμβαίνει μερικές φορές σε μικρές αγορές.

Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία. Καλύτερα να μη δίνουμε σημασία στις απότομες ανόδους και στις αδικαιολόγητες εκρήξεις αισιοδοξίας. Χωρίς το θετικό “σούσουρο” που συχνά συνοδεύει τα απότομα κέρδη των κρυπτονομισμάτων, περισσότερα από τα αμφισβητούμενα “νομίσματα” θα πέθαιναν ταχύτερα, περισσότερα αναξιόπιστα ανταλλακτήρια θα κατέρρεαν και περισσότεροι απατεώνες θα ασχολούνταν με κάτι άλλο. Εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική δουλειά γύρω από την τεχνολογία blockchain και την εξεύρεση ορισμένων πραγματικών εφαρμογών.

Σχετικα αρθρα

Ο Trump είναι συνεργός στη βία του Erdogan

admin

Η πασιφιστική Γερμανία αψηφά την εθνικιστική παλίρροια της Ευρώπης

admin

Υπό ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Το ΔΝΤ στέλνει τη χώρα στις κάλπες;

admin

Πώς αποτιμά η Moody’s τις ελληνικές τράπεζες

admin

Handelsblatt: Φιλόδοξοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

admin

Οι οδύνες της Ισπανίας

admin

Επιχειρήσεις: Ή άρθρο 99 ή συμφωνίες με distress funds

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

admin

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη για να μειώσει το χρέος της Ελλάδας

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

ΧΑ:Ανακωχή μέχρι νεωτέρας

admin

Η ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

Μην εφησυχάζεστε για τις εκλογές της Ιταλίας

admin

Η αναβίωση του μεγάλου ηγέτη

admin

Ο Τσίπρας δεν θα συγκρουστεί με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γερμανικός Τύπος: Ένας αισιόδοξος Τσίπρας στο Στρασβούργο

admin