Image default
Πρώτο Θέμα

Θα είναι η Ιταλία η επόμενη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε μετά την Βρετανία;

Italy Crisis 800x440 1Πολλοί φοβούνται ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο για να πραγματοποιήσει μια πολύ επιζήμια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία είναι μέλος της ευρωζώνης, καθιστώντας το θέμα αυτό εξαιρετικά σημαντικό. Με 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Ιταλία διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη αγορά κρατικού χρέους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Βεβαίως, έχει κάνει καλύτερη δουλειά από πολλούς από τους γείτονές της για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο την τελευταία δεκαετία.

Πρώτον, είναι το spread που μετράει. Αυτό αποδεικνύεται εξίσου σημαντικό στο εσωτερικό της Ιταλίας, όπως είναι έξω, και έχει σημασία τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους απλούς επιχειρηματίες, όπως και για τους ανθρώπους που παίζουν τις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο μετατοπίστηκε το spread κατά την τελευταία δεκαετία για 10ετή ομόλογα:

Ήταν η εποχή που η Ιταλία ήταν συγκεντρωμένη με άλλες περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ ως ένα από τα λεγόμενα PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία). Τα spreads τους τείνουν να κινούνται μαζί. Τώρα, οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν αυξηθεί πολύ πιο συγκεκριμένα, καθώς αυτό το διάγραμμα της διαφοράς μεταξύ αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας δείχνει:

800x 1Η διάδοση, με άλλα λόγια, υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα της Ιταλίας δεν ήταν τόσο μεγάλες από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η κρίση κρατικού χρέους της ζώνης του ευρώ ήταν τόσο σοβαρή που σάρωσε τότε τονΠρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία και οδήγησε στην εγκατάσταση του τεχνοκράτη Mario Monti.

Γιατί η ιταλική κατάσταση θεωρείται τόσο ανησυχητική; Επειδή η χώρα διέπεται από αυτό που θεωρείται ευρέως ως ένας μη βιώσιμος συνασπισμός του Συνδέσμου – μια σκληρή δεξια και εθνικιστική δύναμη – και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ένα λαϊκιστικό κίνημα εμπνευσμένο από τον κωμικό Beppe Grillo, ο οποίος ενσωματώνει πολλά αριστερά και κοινωνικά φιλελεύθερα στοιχεία. Το κύριο σημείο που έχουν κοινό, αν μη τι άλλο, είναι ότι δεν είναι οπαδοί της Ευρώπης και ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι οπαδοί τους.

Ήταν η εποχή που η Ιταλία ήταν συγκεντρωμένη με άλλες περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ ως ένα από τα λεγόμενα PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία). Τα spreads τους τείνουν να κινούνται μαζί. Τώρα, οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν αυξηθεί πολύ πιο συγκεκριμένα, καθώς αυτό το διάγραμμα της διαφοράς μεταξύ αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας δείχνει:

Η διάδοση, με άλλα λόγια, υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα της Ιταλίας δεν ήταν τόσο μεγάλες από τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η κρίση κρατικού χρέους της ζώνης του ευρώ ήταν τόσο σοβαρή που σάρωσε τότε – ο Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία. την εγκατάσταση του τεχνοκράτη Mario Monti.

Γιατί η ιταλική κατάσταση θεωρείται τόσο ανησυχητική; Επειδή η χώρα διέπεται από αυτό που θεωρείται ευρέως ως ένας μη βιώσιμος συνασπισμός του Συνδέσμου – μια σκληρή δεξιότητα και εθνικιστική δύναμη – και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ένα λαϊκιστικό κίνημα εμπνευσμένο από τον κωμικός Beppe Grillo, ο οποίος ενσωματώνει πολλά αριστερά και κοινωνικά φιλελεύθερα στοιχεία. Το κύριο σημείο που έχουν κοινό, αν μη τι άλλο, είναι ότι δεν είναι οπαδοί της Ευρώπης και ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι οπαδοί τους.

Μια στιγμή κλειδί για τον συνασπισμό αυτό είναι τώρα στο προσκήνιο. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έρθουν τον επόμενο μήνα και έχουν μεγάλη σημασία στην Ιταλία. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι εκλογές θα φέρουν την Ένωση – υπό τον Matteo Salvini – σε πιο ισχυρή θέση. Έχουν κερδίσει δραματικά το ανώτερο χέρι στο συνασπισμό κατά το τελευταίο έτος, ενώ το Five Star, σύμφωνα με όλους, έχει ξεπεραστει.

Η άνοδος του Συνδέσμου και η πτωση του Five Star ήταν αξιοσημείωτη, αλλά πρέπει να περιμένουμε ο συνασπισμός να συνεχίσει όπως είναι. Ο Σύνδεσμος μπορεί να είναι σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό με άλλες δεξιές ομάδες μετά από εθνικές εκλογές, αλλά σχεδόν όλοι θα ήταν πιο δύσκολο να ασχοληθούν με τους Πέντε Αστέρες.

Η οικονομία της Ιταλίας, εν τω μεταξύ, προκαλεί ανησυχίες

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών οδήγησαν σε πιστωτική κρίση, η οποία συνεχίζεται. Τα προβλήματα των μεγαλύτερων τραπεζών φαίνεται ότι έχουν επιλυθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα. Όπως το έθεσε ο Codogno:

Στην Ιταλία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τράπεζες δεν αναγνώρισαν αρκετά γρήγορα την ταχεία επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την επίδρασή τους στον δανεισμό και στην ευρύτερη οικονομία. Επιπλέον, ο λόγος του υψηλού χρέους προς το ΑΕΠ ήταν η περιορισμένη κυβερνητική παρέμβαση. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται μέχρι το 2016. Στο τέλος του 2016, η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε 20 δισ. Ευρώ για τη σύσταση ενός ταμείου παρέμβασης για να βοηθήσει τις τράπεζες μέσω διαφόρων μέσων. Στην πράξη, αυτή η εισροή δημόσιων κεφαλαίων αφορούσε τα υπολείμματα της κρίσης και την καθυστερημένη επίπτωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία βελτιώθηκε και οι τράπεζες εργάστηκαν πιο επιμελεις στις θέσεις NPL. Τα τραπεζικά προβλήματα στην Ιταλία απαιτούσαν σημαντικά μικρότερο δημόσιο χρήμα από ό, τι σε άλλες χώρες.

Αυτή είναι η αδύναμη οικονομία που ο τυχαίος συνασπισμός της Ιταλίας θα προσπαθήσει να αναβιώσει.

Η Ιταλία έχει δυνατά σημεία. Όπως έλεγε ο Αντρέα Μοντανίνο, ο κύριος οικονομολόγος της μεγαλύτερης εταιρείας εργοδοτών της χώρας, η Confindustria, η Ιταλία έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μεταποιητικό τομέα στην Ευρώπη και παραμένει μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Δεν πρέπει να είναι τόσο ευάλωτη σε μια κρίση όπως η Ελλάδα ήταν νωρίτερα κατά τη δεκαετία. Έχει επίσης μια καλύτερη περίπτωση για δημοσιονομικό κίνητρο από πολλές άλλες οικονομίες.

Εκεί ξεκινά η λογική που αναγκάζει την Ιταλία σε μια αντιπαράθεση. Μόλις ολοκληρωθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές, η κυβέρνηση συνασπισμού πιθανότατα θα επιβιώσει και θα πρέπει να καταθέσει έναν προϋπολογισμό. Και τα δύο μέρη μπορούν να συμφωνήσουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια αντιπαράθεση με την ΕΕ. Μπορούν επίσης να συμφωνήσουν για την αύξηση των δαπανών.

Υπάρχουν πολλά έργα υποδομής που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου σχεδίου αναβάθμισης των λιμανιών της, ώστε το εμπόριο από την Κίνα να μην χρειάζεται πλέον να διέρχεται από τους βόρειους ευρωπαϊκούς λιμένες του Ρότερνταμ και του Αμβούργου. Αλλά το μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την πληρωμή ενός βασικού εισοδήματος στους ανέργους, κάτι που οι τεχνοκράτες πιθανότατα θεωρούν ως μια κενή λαϊκιστική χειρονομία. Και οι εταίροι του συνασπισμού φαίνεται να έχουν δεσμευτεί να τρέξουν ένα έλλειμμα που θα σπάσει τα τυπικά όρια βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τεστάροντας την υπομονή της Επιτροπής.

Ο Roberto D’Alimonte, ένας παλαίμαχος οπαδός των σχέσεων Ιταλίας-ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη, είπε ότι μια σύγκρουση ήταν ήδη αναπόφευκτη. Ωστόσο, προτείνει ότι η κρίσιμη σύγκρουση μπορεί να προέλθει από την αγορά ομολόγων. Όπως τονίζει, δεδομένου ότι η Ιταλία δεν έχει πλέον τη δική της κεντρική τράπεζα, καθώς είναι μέλος του ευρώ, η νομισματική της πολιτική ρυθμίζεται αποτελεσματικά από την αγορά ομολόγων μέσω της πολύ σημαντικής διαφοράς αποδόσεων με γερμανικά ομόλογα. Όσο μεγαλύτερο είναι το spread, τόσο πιο σκληρή είναι για την κυβέρνηση.

Οι Ιταλοί ήταν γενικά έκπληκτοι gia to ότι η αγορά ομολόγων δεν έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερες αντιπαραθέσεις με την ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι ένα spread των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων θα ήταν μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσε να χρειαστεί. Στην πραγματικότητα, η μέγιστη ανεκτή διαφορά είναι μάλλον τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η αντιπαράθεση είναι απίθανο να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο. Όταν συμβαίνει αυτό, οι πιθανότητες είναι ότι οι Ιταλοί πολιτικοί θα υποχωρήσουν και το spread θα περιοριστεί. Όμως, όλοι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ιταλία, η οποία μοιάζει να έχει καλή αξία τώρα, πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι η αγορά θα πρέπει να δοκιμάσει την κυβέρνηση, πιέζοντας πρώτα το spread.

Και τέλος, μια υποχρεωτική αναφορά Brexit. Ευτυχώς, το θέμα δεν είναι πανταχού παρόν στη Ρώμη όπως συμβαίνει στο Λονδίνο, αλλά είχε αποτέλεσμα. Οι Βρετανοί δεν είναι καν στη ζώνη του ευρώ, όμως οι προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ έχουν οδηγήσει σε εθνική ταπείνωση. Η ΕΕ δεν είναι δημοφιλής στην Ιταλία, αλλά όταν οι ερωτηθέντες ζητούν από τους Ιταλούς να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, παίρνουν συχνά μεγάλες πλειοψηφίες υπέρ της παραμονής τους. Η σημερινή κυβέρνηση, ή οποιοσδήποτε μελλοντικός λαϊκιστής, θα ήταν άδικο να απειλεί να φύγει. Και έτσι είναι τουλάχιστον ένα επιχείρημα ότι μια διαφορετικά αναπόφευκτη σύγκρουση μπορεί να αποφευχθεί.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το 2018 η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, κατρακύλα 32% από το 2008

admin

Χρειάζεται η Ευρώπη τα Βαλκάνια;

admin

Η Ευρώπη απειλείται με βαλκανική κρίση

admin

Ιταλία: Και μείωση φόρων και στήριξη ανέργων;

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Στον βωμό των κύριων συντάξεων…

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Μια νέα τραπεζική κρίση;

admin

Οι αριθμοί πίσω από το νέο σχέδιο για την Ελλάδα

admin

Τα ανησυχητικά “σήματα” που στέλνει ο Warren Buffett εγκαταλείποντας τις τράπεζες και επενδύοντας στον χρυσό

admin

Το υψηλό τίμημα της λύσης της προσφυγικής κρίσης

admin

Η άνοδος της Γαλλίας και η πτώση της Βρετανίας

admin

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τα λάθη του Ομπάμα με την Τουρκία

admin

Το τελευταίο χαρτί Σαμαρά

admin

Το Brexit έχει διαβάλει τη βρετανική πολιτική

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin

Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι “δύο θανατηφόροι ιοί” που σκοτώνουν την Αμερική

admin