Image default
Πρώτο Θέμα

Βρίσκεται στο χείλος της αναστροφής η μεταπολεμική ευημερία της Γερμανίας ;

german flag 2485564bΟι επέτειοι μπορεί να είναι επώδυνες για τη Γερμανία, και αυτό το έτος είναι γεμάτο από καίριες. Είναι η εκατονταετηρίδα της Συνθήκης των Βερσαλλιών, η οποία επέβαλε κατασταλτικές αποζημιώσεις στη χώρα στο τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και έθεσε τα θεμέλια για την επόμενη πυρπόληση. Σηματοδοτεί 75 χρόνια από την εισβολή της ημέρας D, η οποία οδήγησε στην ανατροπή των Ναζί 11 μήνες αργότερα. Και είναι 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

. Αυτό το σύμβολο της κατάρρευσης του Ψυχρού Πολέμου είναι επίσης μια υπενθύμιση για τα τμήματα μετά-επανένωσης – οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά – που παραμένουν μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής χώρας.

Η φετινή χρονιά διαμορφώνεται για να προσφέρει ένα άλλο δυσάρεστο ορόσημο: τη στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναγκάζεται να ανταποκριθεί στις ελλείψεις της. Η Γερμανία αισθάνεται σήμερα ότι ζει τις τελευταίες ημέρες μιας εποχής. Υπάρχει ένας αέρας της επικείμενης αλλαγής για την οποία κανείς δεν φαίνεται έτοιμος. Η χώρα παραμένει πλούσια και πολιτικά σταθερή, αλλά είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την αίσθηση ότι οι Γερμανοί εφησυχάζουν τις απειλές για τα θεμέλια της ευημερίας τους.

Το λυκόφως της Angela Merkel βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ατμόσφαιρας. Έχει οδηγήσει τη χώρα σε παγκόσμιες κρίσεις – την κατάρρευση του 2008, την καταστροφή των ελληνικών χωρών, την εισροή προσφύγων και διάφορες απειλές για το ευρώ. Η Μέρκελ ήταν ο πρωταθλητής της λιτότητας, και όμως η διαχείρισή της στον γερμανικό οικονομικό κινητήρα κράτησε σταθερή την ήπειρο. Ο διάδοχος της, Annegret Kramp-Karrenbauer, είναι μια άγνωστη ποσότητα. Το κύριο επίτευγμά της μέχρι στιγμής είναι να αγωνιστεί ένας υποψήφιος αντι-Μέρκελ για να ηγηθεί του Κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Πέρα από την πολιτική, υπάρχει μια τεχνολογική επανάσταση που πιθανόν να σημαίνει το τέλος της μηχανής εσωτερικής καύσης. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – από τη BMW στη Mercedes και την Porsche – απασχολεί άμεσα 800.000 άτομα και έχει αξία εξαγωγής άνω των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ (269 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Volkswagen AG παραμένει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως από τον όγκο πωλήσεων, παρά την παραδοχή της εξαπάτησης των εκπομπών. Αλλά η χώρα που δημιούργησε το πρώτο μοντέρνο αυτοκίνητο το 1886, περισσότερο από δύο δεκαετίες πριν από το μοντέλο Τ του Henry Ford, και αργά μετακόμισε σε ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το πόσο μακρύτερα η Γερμανία μπορεί να διατηρήσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά πολυτελών αυτοκινήτων ενόψει του ανταγωνισμού από την Κίνα και αλλού.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο σκληρός τραπεζικός τομέας. Οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να πιέσει μια φορά την ισχυρή Deutsche Bank AG να συγχωνευθεί με την Commerzbank AG δεν μπορεί να εξοικονομήσει ούτε. Χωρίς ένα βιώσιμο τραπεζικό μεγαθήριο, πού θα αναζητήσει η γερμανική επιχείρηση χρηματοδότηση;

Κανένα από αυτά δεν έχει καίρια σημασία για την οικονομία της χώρας προς τα έξω. Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, η Γερμανία είναι πιο εκτεθειμένος από ό, τι οι ανταγωνιστές της βρίσκονται στην αγκαλιά ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Οι προοπτικές για ανάπτυξη φέτος έχουν υποβαθμιστεί εν μέσω ανησυχητικής κάμψης που πλήττει όλη την Ευρώπη. Η Γερμανία είναι απομονωμένη, εκτίθεται σε υπερπόντιες ατζέντες, οι οποίες επαναλαμβάνονται – ελαφρώς αλλά ανησυχητικά – στον δικό της λαϊκό λαϊκισμό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ζοφερά. Το Βερολίνο παρουσιάζει άνοδο και ο δείκτης χρηματιστηριακής αγοράς DAX είναι μέχρι τώρα 13% περίπου ανεβασμένος, καθώς οι επενδυτές αποσιωπίζουν τα σημάδια οικονομικής αδυναμίας. Οι λεγεώνες των μικρών και μεσαίων εταιρειών που απαρτίζουν το ισχυρό Mittelstand παραμένουν καινοτόμες και εξειδικευμένες σε εξειδικευμένες περιοχές. Η Γερμανία είναι η τρίτη πιο αυτοματοποιημένη χώρα στον κόσμο. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έχει μετατρέψει το έθνος σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια άλλη επέτειος φέτος: Το σύνταγμα της μεταπολεμικής Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ πριν από 70 χρόνια το Μάιο και τέσσερις μήνες αργότερα εκλέχθηκε η πρώτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Konrad Adenauer. Το οικονομικό θαύμα-Wirtschaftswunder-ήταν ακριβώς γύρω από τη γωνία. Εάν η Γερμανία μπορέσει να ανακτήσει αυτό το πνεύμα, φέτος μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη μια στροφή.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin