Image default
Πρώτο Θέμα

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δικαιολόγησαν περαιτέρω τις πεποιθήσεις για μια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ένα πειστικό μακροπρόθεσμο επιχείρημα για ταχύτερη ανάπτυξη ή για έναν λιγότερο αβέβαιο δρόμο για μια παγκόσμια οικονομία που χαρακτηρίζεται από τις αποκλίνουσες επιδόσεις των σημαντικότερων οικονομιών της.

Για δεκαετίες, η Κίνα χρησιμοποιούσε επιδέξια την παγκόσμια οικονομία ως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αξιοποιήσει τους επωφελείς και ισχυρούς μετασχηματισμούς της ζήτησης και προσφοράς στο εσωτερικό της: από την πρόσβαση στις ξένες αγορές για την επέκταση της παραγωγής, του εισοδήματος και της απασχόλησης, έως την εισαγωγή και εσωτερίκευση της τεχνολογικής προόδου που ενισχύει την παραγωγικότητα και βοηθά την Κίνα να ανταγωνιστεί σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα προστιθέμενης αξίας. Αυτές οι προσπάθειες πολλαπλασίασαν τον αντίκτυπο της εντυπωσιακής διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής της χώρας, η οποία γλίτωσε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια, οδήγησε σε υψηλή ανάπτυξη και μετέτρεψε την ασιατική δύναμη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, αυτός ο ούριος άνεμος μετατράπηκε σε κόντρα άνεμο που χαρακτηρίζεται από τρία διαφορετικά στοιχεία:

• Οι κινεζικές αγορές εξαγωγών είναι πλέον λιγότερο δυναμικές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

• Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και απείλησαν να κάνουν κι άλλα εν μέσω παραπόνων (που μοιράζονται και άλλες χώρες) για τη χρήση από την Κίνα μη δασμολογικών εμποδίων και κλοπών πνευματικής ιδιοκτησίας.

• Ορισμένες πτυχές της αρχικής εφαρμογής της φιλόδοξης πρωτοβουλίας της Κίνας “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” οδήγησαν σε εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας των όρων και προϋποθέσεων, την επιδείνωση του χρέους ορισμένων από τις πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες οικονομίες ή ακόμη και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Καθώς οι αντίξοες συνθήκες από το εξωτερικό αντικατοπτρίζονται στην επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών δεικτών, οι κινεζικές αρχές επέλεξαν ένα επιθετικό σύνολο πολιτικών τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων επεκτατικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και οδηγίες προς κρατικές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, υπήρξε μια επιστροφή σε ένα σύνολο μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ακόμη κι έτσι, τα αρχικά σημάδια της αποτελεσματικότητας αυτού του κύκλου μέτρων στήριξης ήταν λιγότερο ενθαρρυντικά, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ανταποκριθεί η οικονομία. Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για παράπλευρες ζημίες έχουν αυξηθεί. Έπειτα, υπάρχει ο κατάλογος πιθανών ασυνεπειών με τις πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να συνεχιστεί η ενδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας μέσω της μετάβασης της μεσαίας τάξης, μιας από τις πιο περίπλοκες φάσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτή η μετατόπιση έχει βάλει τρικλοποδιά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής και της Βραζιλίας, ενισχύοντας την έννοια της “παγίδας μέσου εισοδήματος”.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι τα μέτρα τόνωσης έχουν αρχίσει να φθίνουν. Τα λιγότερο ενοχλητικά στοιχεία για τους δείκτες υπεύθυνων προμηθειών συνοδεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από ενδείξεις ότι ένα σημαντικό υψηλότερο ποσό πιστώσεων εισέρχονται στην οικονομία. Μαζί με την ανάκαμψη του μηνιαίου αριθμού εξαγωγών για τον Μάρτιο (μετά από έναν φρικτό Φεβρουάριο) και τις αυξανόμενες προσδοκίες μιας εμπορικής συμφωνίας Κίνας-ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει ένας καλός λόγος να αναμένετε μια ανάκαμψη στην ανάπτυξη.

Αυτά είναι επίσης καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Οι προβολές που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει περισσότερα από τα δύο τρίτα του κόσμου να επιβραδυνθούν το 2019. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων αντίσταθμίστηκαν από την αξιοσημείωτη dovish στροφή 180 μιορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά η συνεχιζόμενη εξάρτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα και τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα στο δρόμο.

Συνολικά, είναι πολύ νωρίς για να μετατραπεί αυτή η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε ισχυρή μακροπρόθεσμη αισιοδοξία – τόσο για την Κίνα όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναγνώρισαν οι κινεζικές αρχές, η χώρα πρέπει να επαναφέρει γρήγορα στο επίκεντρο των πολιτικών της τη συνεχή εφαρμογή των πιο θεμελιωδών μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για την ενδυνάμωση μιας ολοένα και πιο πολύπλοκης οικονομίας. Τα μέτρα βραχυπρόθεσμης τόνωσης δεν είναι μόνο πιθανό να καθίστανται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους που έχουν θέσει οι αρχές να περιορίσουν τα πιο χρεωμένα τμήματα της οικονομίας, να μειώσουν την εξάρτηση από τις αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις και, γενικότερα, να συνεχίσουν να στρέφονται προς μια κατανομή πόρων που θα προσδιορίζεται περισσότερο από την τιμή. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες μπορούν επίσης να υπονομεύσουν την επιθυμία των αρχών να εμβαθύνουν τις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές, να περιορίσουν τη δυνητικά αποσταθεροποιητική μεταβλητότητα των τιμών σε αυτές και να τις ενισχύσουν με υγιή και βιώσιμα θεμελιώδη στοιχεία.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να πούμε “όλα εντάξει” για την παγκόσμια οικονομία. Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας ανάκαμψης της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την υγεία της Ευρώπης, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί με αποφασιστικές ενέργειες πολιτικής. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα εξής:

• Οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) να παραμείνουν υπό πίεση.

• Ο συντονισμός, σχηματισμός και εφαρμογή  της περιφερειακής πολιτικής εξακολουθούν να υπονομεύονται από εντάσεις (συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από το Brexit και μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών αρχών, των ευρωπαϊκών αρχών και της Ουγγαρίας).

• Η ανάπτυξη της περιοχής πλησιάζει γρήγορα στo μάξιμουμ της ταχύτητας

• Ορισμένες από τις πιο ευάλωτες οικονομίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου η διατήρηση των συνθηκών ύφεσης κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η οικονομική σταθεροποίηση της Κίνας είναι πιθανό να αποτελεί καλή είδηση για τους πολίτες της και για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές και για τις δύο παραμένουν αβέβαιες.

Στην Κίνα, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των αρχών να χειριστούν ένα δύσκολο μείγμα πολιτικών: τη διατήρηση των μέτρων στήριξης σε συνδυασμό με τη σταδιακή στροφή σε μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα έχουν διάρκεια. Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες υφεσιακές συνέπειες αυτών των πολιτικών θα αντισταθμιστούν με το παραπάνω από τις ευεργετικές μεταβολές που είναι αναγκαίες για την αποφυγή της παγίδας μεσαίου εισοδήματος και τη διατήρηση εντυπωσιακών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων μεγέθυνσης και ανάπτυξης.

Η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών χρειάζεται ακόμη περισσότερα. Απαιτεί την κινητοποίηση μιας σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για την εφαρμογή πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης, οι οποίες θα αποτρέπουν το πάγωμα του ρυθμού ανάπτυξης, θα μειώνουν τον κίνδυνο αστάθειας του χρέους, θα ελαττώνουν τις περιφερειακές πιέσεις κατακερματισμού και θα επιτρέπουν λιγότερο περίπλοκα εσωτερικά πολιτικά υπόβαθρα. 

Σχετικα αρθρα

Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

admin

ΕΕ: Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι η χώρα τους οδεύει σε λάθος κατεύθυνση

admin

Μετά τα Harrods, μια οικοτεχνία της Καρδίτσας ανοίγει πλώρη για Χονγκ Κονγκ και Χονολουλού

admin

Οι λαϊκιστές ήθελαν να σκοτώσουν την ΕΕ; Η αλήθεια είναι πιο ανησυχητική…

admin

Το τέλμα των τραπεζών

admin

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία…

admin

ΙCAP: Οι leaders της ελληνικής οικονομίας -Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το 2017

admin

Στη σκιά της Γερμανίας

admin

Μέρκελ: Το ονοματολογικό είναι ένα από τα εύφλεκτα ζητήματα

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Τα τρία Μ της Ευρώπης (Macron, Merkel, May) που αποδυναμώνουν την ΕΕ

admin

Το Eurogroup «ηρεμεί» τις αγορές

admin

Πως «εξαφανίστηκαν» η JPMorgan και η Goldman

admin

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Οι μεγαλύτερες οικονομίες οφείλουν να διορθώσουν την ευρωζώνη

admin

Επενδυτικές Ευκαιρίες και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

admin

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

admin