Image default
Πρώτο Θέμα

Die Welt: Ποιοι είναι οι λόγοι που βελτιώνονται τα ελληνικά ομόλογα

bondsΠοιοι είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους ακόμη και από τις ΗΠΑ; Αντικατοπτρίζεται όντως η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στην ελληνική οικονομία;

Στο ερώτημα γιατί έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε τόσο μεγάλο βαθμό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους ακόμη κι από τις ΗΠΑ, επιχειρεί να απαντήσει εκτενές άρθρο της εφημερίδας Welt.

“Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. ‘Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα’, λέει ο Άλμπερτ Έντουαρτς από τη Société Générale. ‘Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;’, διερωτάται ο ειδικός, παραπέμποντας στο ότι μόλις πρόσφατα οι αποδόσεις ξεπερνούσαν το 20%”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν, κανονικά, ότι η Ελλάδα είναι ένας πιο υγιής οφειλέτης. “Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που είναι το δολάριο και σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αναθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της. Επίσης, παρότι το χρέος ξεπερνά το 100% η Αμερική αξιολογείται με το κορυφαίο ΑΑΑ. […] Η Ελλάδα, αντιθέτως, ως μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Και με το χρέος να βρίσκεται στο 188%, η αξιολόγησή της είναι στο ναδίρ. Εξαιτίας της κακής αξιολόγησης η Ελλάδα δεν στηρίζεται άλλωστε και από την ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων”.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων; “To comeback υποκινείται από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και σε αναζήτηση καλών αποδόσεων οδηγήθηκαν στην Αθήνα. Τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%. Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους”.

Κανείς δεν θέλει την ευθύνη του no-deal

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων σήμερα η νέα αναβολή του Brexit.

Το σχόλιο της ολλανδικής de Volkskrant: “Κυρίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε διάθεση να δώσει άλλη παράταση στους Βρετανούς, εκτιμώντας ότι έχουν θέσει ήδη αρκετά υπό την ομηρία τους την ΕΕ. Εν τέλει όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν λίγους μήνες παράταση στην Τερέζα Μέι, ώστε να διευκολύνουν μια συντεταγμένη έξοδο. Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη για ένα σενάριο no-deal. Εάν επέλθει χάος, ας είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί εκείνοι που το προκάλεσαν”.

Τα θετικά στοιχεία της αναβολής επιχειρεί να αναδείξει η Stuttgarter Zeitung: “[…] Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι -παρά τις διαφωνίες- η συμφωνία διασφάλισε την ενότητα της ΕΕ των 27. Ενόψει όλων των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα ήταν καταστροφικό εάν δεν κατέληγαν σε κοινό παρονομαστή για την ημερομηνία εξόδου. Το σημαντικότερο; Η ικανότητα δράσης της ΕΕ δεν έχει κλονιστεί”.

Το σχόλιο της Die Welt: “Μέχρι πρότινος Κομισιόν και χώρες-μέλη τα είχαν κάνει σχεδόν όλα σωστά. […] Αλλά τώρα οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν σε υπαναχώρηση. Με την απειλή της εξόδου χωρίς συμφωνία οι Βρετανοί είχαν στα χέρια τους ένα μέσο πίεσης, το οποίο λειτούργησε προς όφελός τους. Και όλοι οι Όρμπαν και Ντούντα (σσ. ο ούγγρος πρωθυπουργος και ο πολωνός πρόεδρος), οι οποίοι δημιουργούν κλίμα κατά της Ευρώπης, θα παρακολουθούν τώρα πολύ στενά πόσο μακριά θα καταφέρουν να το τραβήξουν οι Βρετανοί. Και κάποια στιγμή, όταν θα νομίζουν ότι είναι αρκετά ισχυροί, θα τους μιμηθούν και θα απειλήσουν επίσης με έξοδο, μέχρι οι Βρυξέλλες να υποκύψουν σε όσα θα ζητούν Βουδαπέστη και Βαρσοβία”.

Σχετικα αρθρα

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

ΑΑΔΕ: Αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

«Μαύρες» εκπτώσεις»:Μπούμεραγκ για δημόσια έσοδα και τράπεζες το πλαστικό χρημα;

admin

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

admin

Γιατί η αναδιάταξη στη Γερμανία δε θα βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Παρίσι και Βερολίνο σε διαφωνία για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ

admin

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

admin

«Καζάνι» που βράζει η Ιταλία – Το ΔΝΤ απο την πίσω πόρτα

admin

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin

Υποδεχόμενοι τη φιλοευρωπαϊκή ακροδεξιά

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2020

admin

Ο Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε…

admin

ΧΑ:Βατήρας ανόδου…

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin