Image default
Πρώτο Θέμα

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

Ο πολιτικός κύκλος έχει συμβάλλει στην πρόσφατη άνοδο των ομολόγων καθώς προεξοφλείται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αυτό εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank οι οποίοι αποδίδουν την πρόσφατη άνοδο της αγοράς σε συνολικά τέσσερις αιτίες.

Oπως αναφέρεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, καταλύτες των ευνοϊκών εξελίξεων στις αγορές ομολόγων και μετοχών απετέλεσαν:

Πρώτον, οι δύο επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων τους πρώτους μήνες του έτους ήταν κομβικής σημασίας καθώς σηματοδότησαν την επάνοδο της χώρας στις αγορές και την τοποθέτησαν εκ νέου στον επενδυτικό χάρτη. Τα 5 δισ. ευρώ που έχουν έως τώρα εισπραχθεί, επαρκούν σε σημαντικό βαθμό για την κάλυψη του στόχου έκδοσης ομολόγων για το 2019 (5 – 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ), ενώ αναμένεται εκ νέου έξοδος στις αγορές το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, με σκοπό την άντληση περαιτέρω ρευστότητας.

Δεύτερον, το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup, για την καταβολή ποσού 970 εκατ. ευρω που αφορά στην επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs/ SMPs), σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να προβούν σε μερική αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με σημαντικό ετήσιο δημοσιονομικό όφελος, ενισχύουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και την πιθανότητα επιστροφής των συνθηκών χρηματοδότησής του σε συνθήκες κανονικότητας.

Τρίτον, η συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφενός διευκόλυνε τη συμφωνία στο Eurogroup, αφετέρου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διακρατούν οι τράπεζες, επιτρέποντάς τους να επεκτείνουν σημαντικά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τέταρτον, ο εκλογικός κύκλος τον οποίο διάγει η χώρα δε λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην παρούσα κατάσταση, καθώς η ευστάθεια του πολιτικού συστήματος επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν απρόσκοπτα.

Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι επηρεάζουν θετικά το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναμένεται σύντομα περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην «επενδυτική» βαθμίδα, κάτι που συνεπάγεται πρόσβαση σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και σε αγορές με συγκριτικώς φθηνότερα επιτόκια.

Σχετικα αρθρα

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζι

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

admin

Handelsblatt: Πώς η τουρκική κρίση μπορεί να πλήξει την Ελλάδα σε μία κρίσιμη συγκυρία

admin

Ο Macron, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

admin

Μικρή η παρουσία ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

admin

Η Λαγκάρντ εδραιώνει την ηγεσία του ΔΝΤ με την ένταξη του γιουάν

admin

Η προεκλογική εκστρατεία Λαφαζάνη

admin

Υπέρ του Grexit το 25% των επόμενων γερμανών βουλευτών

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin

Στη Bundestag το ελληνικό χρέος

admin

Ο Σόιμπλε ηρέμησε… λόγω Τσακαλώτου

admin

Δέστε τις ζώνες – η Ευρώπη δεν είναι ασφαλής σε καμία ταχύτητα

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Το ράλι του ευρώ θα επιταχύνει την ανατροπή του

admin