Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό θέμα ακόμη οι 120 δόσεις -Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, για την οριστικοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό των προεκλογικών παροχών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων δεν έχει κλείσει. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και τις προεκλογικές παροχές, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε : «Η συμφωνία ήταν ότι το θέμα θα συζητείτο και θα φτάναμε σε εκατέρωθεν αποδεκτή λύση κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή από τώρα μέχρι τις αρχές Ιουνίου». Αυτό δεν είχε γίνει ακόμη υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αλλη ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι οι 120 δόσεις θα συζητηθούν τη Δευτέρα, όταν οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα. Αναφορικά με τις προεκλογικές παροχές, η ίδια πηγή ανέφερε «δεν έχουν ενημερώσει για κάτι συγκεκριμένο».

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Ο αριθμός των δόσεων, σύμφωνα με την «Αυγή», θα κυμαίνεται από 18 έως 120 και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι 30 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την εφορία θα είναι ανοιχτή ως τις 28 Ιουνίου. Το όριο των οφειλών για τους αγρότες ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ, ενώ μέσω της ρύθμισης- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 μη μισθωτοί που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους.

Ακόμη, σύμφωνα με την «Αυγή», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνολικές τρέχουσες οφειλές προς τα ταμεία θα κουρευτούν από 55% έως και 70%, ανάλογα με την «ηλικία» της αρχικής οφειλής και το ύψος των προσαυξήσεων που τις βαραίνουν.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Τσακαλώτου, για τις προεκλογικές παροχές, θα πέσουν και τα εξής μέτρα που είναι υπό συζήτηση:

  1. Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ. ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
  2. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021
  3. Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ. Ευρώ από το 2021 και μετά
  4. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
  5. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
  6. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση εξαρτάται από τις προβλέψεις για τουρισμό- κατανάλωση, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη)
  7. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ (λόγω αυξημένης κατανάλωσης μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο)
  8. Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δισ. λόγω μείωσης κατανάλωσης
  9. Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.

Σχετικα αρθρα

Το ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

admin

Τέσσερεις κινδύνους και τρία ατού βλέπει ο ΟΟΣΑ

admin

Στο περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα…

admin

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

admin

Πόσο εύρωστη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

Η Μέρκελ επαναφέρει την προσφυγική κρίση στην προεκλογική ατζέντα

admin

Ξεκινά η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Β’ ΠΠ…

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Δυσκολία να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς έχουν τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις

admin

Στην «δίνη» του κυκλώνα η Ιταλία

admin

FAZ: Σταματήστε να μετράτε προαπαιτούμενα

admin

Η Ελλάδα μπαίνει στο διεθνή επενδυτικό χάρτη

admin

Πώς η στροφή των ελλήνων στις κάρτες μπορεί να δώσει τέλος στην κουλτούρα της φοροδιαφυγής

admin

Οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης δημιουργούν ερωτήματα για τις ΗΠΑ

admin

Ικανοποιημένος ο κλάδος των ταξί από την προοπτική ρύθμισης του καθεστώτος

admin

Η στροφή της Μέρκελ προς το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

admin

SZ: Θεαματική κωλοτούμπα της Ρώμης για το έλλειμμα -Κόστισε δισ. στους Ιταλούς το αντάρτικο

admin

Alpha:Η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο χρέος

admin