Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό θέμα ακόμη οι 120 δόσεις -Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, για την οριστικοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό των προεκλογικών παροχών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων δεν έχει κλείσει. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και τις προεκλογικές παροχές, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε : «Η συμφωνία ήταν ότι το θέμα θα συζητείτο και θα φτάναμε σε εκατέρωθεν αποδεκτή λύση κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή από τώρα μέχρι τις αρχές Ιουνίου». Αυτό δεν είχε γίνει ακόμη υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αλλη ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι οι 120 δόσεις θα συζητηθούν τη Δευτέρα, όταν οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα. Αναφορικά με τις προεκλογικές παροχές, η ίδια πηγή ανέφερε «δεν έχουν ενημερώσει για κάτι συγκεκριμένο».

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Ο αριθμός των δόσεων, σύμφωνα με την «Αυγή», θα κυμαίνεται από 18 έως 120 και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι 30 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την εφορία θα είναι ανοιχτή ως τις 28 Ιουνίου. Το όριο των οφειλών για τους αγρότες ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ, ενώ μέσω της ρύθμισης- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 μη μισθωτοί που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους.

Ακόμη, σύμφωνα με την «Αυγή», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνολικές τρέχουσες οφειλές προς τα ταμεία θα κουρευτούν από 55% έως και 70%, ανάλογα με την «ηλικία» της αρχικής οφειλής και το ύψος των προσαυξήσεων που τις βαραίνουν.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Τσακαλώτου, για τις προεκλογικές παροχές, θα πέσουν και τα εξής μέτρα που είναι υπό συζήτηση:

  1. Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δισ. ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
  2. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021
  3. Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ. Ευρώ από το 2021 και μετά
  4. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
  5. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
  6. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση εξαρτάται από τις προβλέψεις για τουρισμό- κατανάλωση, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη)
  7. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ (λόγω αυξημένης κατανάλωσης μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο)
  8. Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δισ. λόγω μείωσης κατανάλωσης
  9. Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin