Image default
Πρώτο Θέμα

DBRS: Αναβάθμιση της Ελλάδας, «καμπανάκι» για αναδρομικά, κατώτατο μισθό, «κόκκινα» δάνεια

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, που όμως προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο DBRS κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα θα γίνουν εθνικές εκλογές έως τον Οκτώβριο του 2019. Σημειώνοντας ότι η ΝΔ προηγείται κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι «η αυξημένη πολιτική σταθερότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να διατηρηθεί και δεν αναμένουμε όποια ανατροπή πολιτικών από μία πιθανή κυβέρνηση υπό τη ΝΔ». Ακόμη, σημειώνει την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση αναφέροντας «η πιο σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής. Αυτή η απόφαση είναι πιθανό να μειώσει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και να αυξήσει τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης».

Ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα από B (high) σε BB (low), μεταβάλλοντας το trend από θετικό σε σταθερό. Στην αξιολόγησή του επισημαίνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης Ενισχυμένης Εποπτείας, παράλληλα με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές. Ακόμη, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος, από 1,9% το 2018, αναμένοντας ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 να ξεπεραστεί. Αναφορικά με την αλλαγή του trend από θετικό σε σταθερό, σημειώνει ότι αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι θετικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι που θα συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών. Παράλληλα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να προπληρώσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που- σημειώνει ο DBRS- υπογραμμίζει την στρατηγική διαχείρισης του χρέους.

Την ίδια ώρα όμως, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι παραμένει πολύ υψηλή η αναλογία χρέους/ ΑΕΠ και ότι παραμένει πρόκληση μεσοπρόθεσμα η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού «μείγματος», διατηρώντας παράλληλα πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, σύμφωνα με το καναδικό οίκο αξιολόγησης, είναι η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Ο DBRS προειδοποιεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι παρά το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην εγχώρια ζήτηση και ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπλοκές για την εργασία μεσοπρόθεσμα. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η περιφρούρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ομως, ο DBRS επισημαίνει παράλληλα ότι εγείρει ερωτήματα για το υψηλό χρέος η πρόκληση της διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων για αρκετά χρόνια. Τονίζει επίσης ότι παραμένουν οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, αφού σημειώνει ότι οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά μπορεί να έχουν αρνητικές δημοσιονομικές επιπλοκές. «Η δέσμευση στη διαρθρωτική μεταρρυθμιστική ατζέντα περιορίζει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προοπτική και προφυλάσσει την Ελλάδα από πιθανά δημοσιονομικά σοκ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

Σχετικα αρθρα

Απόφαση «σταθμός» για ιδιωτικό υπάλληλο – «Κούρεμα» 50% στα δάνεια του

admin

«Ντρίπλες» Τσίπρα για αποφυγή σύγκρουσης με Eurogroup!

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Τι συμβαίνει με τον γαλλικό προϋπολογισμό

admin

Φόβοι για ελληνική χρεοκοπία καθώς οι συζητήσεις της «11ης ώρας» καταρρέουν

admin

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον τουρισμό

admin

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

admin

Ιταλία: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές

admin

BlackRock: Tο ράλι θα συνεχιστεί στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Πως αλλάζει το τοπίο των αθηναϊκών ξενοδοχείων

admin

Ο κ. Τσίπρας περνά τον Ρουβίκωνα….

admin

DW: Καταρρέει το σύστημα νεποτισμού Ερντογάν;

admin

Handelsblatt: Ο Πειραιάς γίνεται το λιμάνι με την μεγαλύτερη διακίνηση κοντέινερ στη Μεσόγειο

admin

Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά – Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις

admin

Όταν το όχι σημαίνει ναι αλλά και πάλι δε θα είναι αρκετό

admin

Η Γαλλία δεν πρέπει να αφήσει την Google να τη γλιτώσει φτηνά

admin

DW: Το SPD χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει

admin