Image default
Πρώτο Θέμα

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

vouli pouliaΣτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και στην τριήμερη σχετική συζήτηση στην ελληνική βουλή αναφέρεται τμήμα του γερμανικού Τύπου.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: “Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Παρασκευή μετά από τριήμερη συζήτηση, όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ.Είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε εκφραστεί υποτιμητικά απέναντι σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας με αναπηρία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στο προοίμιο της πρότασης δυσπιστίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση μόνο για έναν υπουργό, αλλά να τεθεί σε δοκιμασία κατευθείαν ολόκληρη η κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την αντίδραση αυτή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές ανούσιους διαξιφισμούς και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα”.

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: “Μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό.Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Τσίπρας κέρδισε μετά βίας τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία). Τώρα λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές θέλει για άλλη μια φορά η βουλή να κρίνει την κυβέρνησή του”.

Καιρός για νέο ξεκίνημα

Υπό τον τίτλο “Καιρός για νέο ξεκίνημα” η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο αρθρογράφος τον χαρακτηρίζει “εκπρόσωπο ενός κλάδου που απεικονίζει όσο κανένας άλλος την ελληνική μιζέρια σε αριθμούς”.

“‘Ο πόνος της Ελλάδας βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών’ δηλώνει ο Χατζηνικολάου και η θεραπεία θέλει χρόνο’. Για πρώτη φορά όμως από τα χρόνια της κρίσης το 2010, συντρέχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως λέει. Από το 2017 η οικονομία αναπτύσσεται, για φέτος η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη κατά 2,2%, όπως προκύπτει από πρόγνωσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η ανεργία μειώνεται και οι εξαγωγές αυξάνονται. Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της στις κεφαλαιαγορές. Οι τέσσερις εναπομείνασες τράπεζες βάζουν προσεκτικά σε τάξη τους ισολογισμούς τους. Εάν δεν συμβεί κάποιο μεγάλο ‘ατύχημα’, τότε μεσοπρόθεσμα ο τραπεζικός κλάδος θα αφήσει την κρίση πίσω του. Ο Γιώργος Χατζηνικολάου ανήκει στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την πορεία”.

Σχετικα αρθρα

Πόσο «κοστίζουν» στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

admin

Φόβοι μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές

admin

Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη θεραπεία

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην… αγκαλιά του ΔΝΤ;

admin

Χρέος και ανάπτυξη στο «μενού» του EWG

admin

Έκτακτο… δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

admin

Η ΕΚΤ «πάγωσε» τον ELA για 2η μέρα

admin

Κλειδί η ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

admin

Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει… H αστάθεια έρχεται…

admin

Η μεταναστευτική κρίση της Ιταλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

admin

Η προσφυγική κρίση ρίχνει τα ποσοστά της Μέρκελ σε χαμηλά τεσσάρων ετών

admin

Έπεσε θύμα της γερμανικής σχολαστικότητας η δόση;

admin

Οι κενές εκλογές της Βενεζουέλας

admin

XA:Αντανακλαστικά αντίδρασης

admin

Πως ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη

admin

Το πιο αδύναμο δολάριο δε θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin