Image default
Must Read

Φέρνει εκλογές στο τέλος Ιουνίου η μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 2,5%;

kalpi 660.jpgΈντονο προβληματισμό καθώς και άρωμα εκλογών έχει προκαλέσει στην Αθήνα η τελευταια απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πλεονάσματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η κίνηση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα οδηγήσει την χώρα σε βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει θέσει τους ετήσιους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας την συμφωνία με τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα δημιούργησε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης που μεταφέρει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ρευστά διαθέσιμα πιστωτές της.

Η συμβολή της χώρας στη μείωση του χρέους ήταν να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως μέχρι το 2022, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου. «Υποσχεθήκαμε να παραδώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας στην εξυπηρέτηση του χρέους μας και αυτό θα κάνουν οι πιστωτές», ανέφερε ο Τσακάλοτος. Αυτό θα γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα της χώρας, είτε από το λογαριασμό μεσεγγύησης. Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιο στους πιστωτές της.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές με αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους τους για την Ελλάδα. “Η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ σαφής: Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αμέσως μετά την κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της.

“Το ζήτημα είναι πολιτικό και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά είναι μια ιδέα κερδοφόρα”, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην ονομάζεται.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους μετά τον προγραμματισμό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντς Ντομμπρόβσκς στο -. “Θα χρειαστούμε κάποιες πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν κατά νου.”

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% στις 2:21 μ.μ. στην Αθήνα, το υψηλότερο από τις 10 Απριλίου. Έπεσε στο χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2005 στις 15 Απριλίου στο 3,27%, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαινόταν έτοιμη να αποπληρώσει το χρονοδιάγραμμα των δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ στη χώρα.

Ο Τσίπρας αποφάσισε επίσης να προβεί σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις ξεκινώντας από το τρέχον έτος καθώς και να εφαρμόσει ετήσια αποζημίωση σε συνταξιούχους ύψους 800 εκατ. Ευρώ.

Η θητεία του πρωθυπουργού αναμένεται να λήξει τον Σεπτέμβριο και η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκλογών πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου. Το κυβερνών κόμμα υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του χάσματος με την κύρια αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία.

Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του υψηλότερου ποσοστού φόρου επί των τροφίμων για το φαγητό σε 13% από 24% και μείωση στην κατώτερη ζώνη σε 11% από 13%. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ ετησίως και να μειώσει τις εισφορές για εισοδήματα υψηλότερα από αυτό.

Τα μέτρα έρχονται μπροστά από την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη διοίκηση του Τσίπρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Η συζήτηση για την ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τετάρτη. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί αργά την Παρασκευή.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση Brexit

admin

Η πικρή αλήθεια για την οικονομία της Γερμανίας…

admin

Η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση: ας υποστεί τώρα τις συνέπειες

admin

Το Βατερλώ της Vodafone TV

admin

To παράδοξο του 1 τρισ. δολαρίων

admin

Καζάνι που βράζει η Vodafone, σκληρή μάχη για τη νέα σύμβαση!

admin

Η Ευρώπη «τελειώνει» το 2017;

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Τα σενάρια και τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου

admin

Οι Έλληνες του… Παναμά

admin

BOFA:Η Ελλάδα μετά τις εκλογές – Ανάπτυξη με κινδύνους, αλλά και ανοδική πορεία

admin

Η ανισότητα των Εθνών

admin

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

admin

Μαύρα «γερμανικά» σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ευρωζώνη

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Τράπεζες: Θεραπεία – σοκ και νέα άντληση κεφαλαίων!

admin

Οι νέοι τρόποι ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Πώς η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο της κρίσης – Μέρος ΙΙ

admin