Image default
Πρώτο Θέμα

Κάλπες και σενάρια μπαίνουν στο επίκεντρο

xaa2 1Με την Αγορά να δέχεται την πίεση από την μεταβλητότητα του εξωτερικού αλλά και τις πρόδρομες ρευστοποιήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του MSCI ολοκληρώθηκε πτωτικά η εβδομάδα συνεχίζοντας για πρώτη φορά φέτος την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο το σκηνικό μεταβλητότητας βελτιώθηκε ως προς το μέγεθος των διακυμάνσεων ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ένδειξη ενεργοποίησης ενδιαφέροντος στην γρήγορη πτώση από τα φετινά υψηλά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών με τα σενάρια πλέον να αποτυπώνονται σε εταιρίες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση. Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο στην Αγορά θέτοντας γραμμή προς γραμμή τους στόχους για την πορεία των μεγεθών της τράπεζας ως το 2022. Το πλάνο στοχεύει σε δείκτες που θα επαναφέρουν την τράπεζα σε μεγέθη κανονικότητας όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (5%) και ισχυρής κερδοφορίας (600 εκατ. ευρώ) από τηναναδιάρθρωση κόστους και μείωση των πιστωτικών απομειώσεων. Το πλάνο σαν στόχευση έχει πολλέςομοιότητες με το τριετές πρόγραμμα της Eurobank η οποία θα κινηθεί με την άνεση της γρήγορης μείωσηςτων NPEs μετά την συγχώνευση της με την Grivalia. Ο κλάδος φαίνεται να έχει πλέον ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του στο να δώσει κάποια νούμερα για το μέλλον και ενδεχομένως οι εποπτικές αποφάσεις για την συμβατότητα του πλάνου του ΤΧΣ ή της ΤτΕ να επιταχύνουν την δημοσίευση αντίστοιχων πλάνων και από τις άλλες δύο τράπεζες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 721 μονάδες και εδώ και έξι συνεδριάσεις φαίνεται α είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων. Η αλληλουχία των μαύρων και λευκών σωμάτων στις συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα. Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά φέτος.

Από την άλλη πλευρά το φρένο στην ταχύτητα της πτώσης και το σταδιακό μάζεμα των διακυμάνσεων δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες. Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό κάδρο και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι επί του παρόντος να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των διεθνών αγορών.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων της χρονιάς. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα

του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα η Autohellas θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Την σκυτάλη στις ανακοινώσεις τριμήνου παίρνει την Τρίτη 21/5 η Φουρλής. Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του α’ τριμήνου της Τιτάν ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

BETA SECURITIES

Σχετικα αρθρα

Οι «αντιευρωπαίοι» της Ευρώπης

admin

Η έννοια του κέρδους

admin

Οι έξι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομία το 2019

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

Το πείραμα της Αυστρίας κατά του λαϊκισμού

admin

Ελβετικό φράγκο-Eurobank:Δικάζουν τα Εφετεία ανά την Ελλάδα

admin

Τι ωραίος εμπορικός πόλεμος!

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin

Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με Ελλάδα αναμένει ο Ζεεχόφερ

admin

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι τράπεζες είναι ακόμη χαμηλότερα επιτόκια

admin

Οι γραφειοκρατικές Βρυξέλλες κινούνται στο σκοτάδι

admin

Μπορεί να επιδιορθωθεί το ευρώ;

admin

Η νέα οικονομική ουραγός της ΕΕ

admin

Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

admin

Άλμα στο κενό… Σε ρήξη οδηγούνται Ελλαδα – ΕΕ

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin

Bloomberg: Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόγευση των όσων έρχονται

admin

«Γιατί χαμογελά ο κόσμος πατέρα;»

admin