Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας γίνεται πλέον παγκόσμια

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Trump -που έχει στόχο να περιορίσει την πρόσβαση της κινεζικής κατασκευάστριας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies στους Αμερικανούς προμηθευτές- μπορεί να αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως να αναθεωρήσουν τον βαθμό εξάρτησής τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού που διέρχονται από την Κίνα και αρκετούς καταναλωτές το βαθμό εξάρτησής τους από τα κινεζικά τηλέφωνα. Όσο περισσότερο προσπαθήσουν να απομονωθούν από παρόμοιες μελλοντικές ενέργειες, τόσο πιο ευρεία θα γίνει αυτή η εμπορική σύγκρουση και τόσο πιο πιθανό θα είναι να καταλήξει στην εκ νέου ευθυγράμμιση των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων.

Παραμένει ανοιχτό ερώτημα εάν οι επίμαχοι δασμού θα γίνουν μόνιμο χαρακτηριστικό ενός πιο κατακερματισμένου και προστατευτικού παγκόσμιου συστήματος ή, αν αντίθετα, είναι μόνο ένα μέρος του ταξιδιού προς ένα ελεύθερο και πάλι, αλλά πιο δίκαιο, εμπόριο. Αυτό που είναι ήδη σαφές είναι ότι υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα να επιστρέψουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα.

Οι αρχικοί περιορισμοί που είχε επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο έδειξαν ότι η Κίνα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ για να πουλά τα αγαθά και τις υπηρεσίες της. Ούτε μπορεί να συνεχίσει να αναγκάζει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί στέλνουν ένα ευρύτερο μήνυμα στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις και νοικοκυριά -ότι αυτή η διαδικασία “οφθαλμός αντί οφθαλμού” επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα από την πρόσβαση των Κινέζων στις ΗΠΑ ή την πρόσβαση των ΗΠΑ στην Κίνα.

Βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ικανότητα των κινεζικών εταιρειών να αντικαταστήσουν τις τεχνολογίες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και αποτελούν κλειδί για την πλήρη λειτουργικότητα, οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να εμποδίσουν την πώληση κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως. 

Εν αναμονή υψηλότερης αβεβαιότητας, δεν θα είναι ασυνήθιστο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς να προσπαθήσουν να προστατευθούν από τις μεταβλητές που μπαίνουν στο παιχνίδι, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μετακινήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα και οι καταναλωτές θα επιλέγουν προϊόντα η λειτουργικότητα των οποίων δεν θα εξαρτάται με την πάροδο του χρόνου από τον στενό συντονισμό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην αρχή, οι καταναλωτές και οι παραγωγοί ενδέχεται να εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τις επιχειρησιακές ανησυχίες που ήγειραν οι περιορισμοί σε βάρος της Huawei, αλλά τώρα είναι πιθανό να είναι πιο δύσπιστοι και να αποφεύγουν τον κίνδυνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις αποτελούν σύμπτωμα όχι μόνο οικονομικών ζητημάτων αλλά και προβλημάτων εθνικής ασφάλειας. Κάθε φορά που εφαρμόζονται μέτρα και αντίποινα βλέπουμε την περαιτέρω οπλοποίηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Το ολοένα και πιο βαθύ χάσμα, σε συνδυασμό με τις προσαρμογές που θα κάνουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μετά τους περιορισμούς της Huawei, σημαίνουν ότι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας – εάν επιτευχθεί – δεν θα μπορούσε να επιφέρει επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ρεαλιστικά η Κίνα σε αυτό το στάδιο είναι μια σειρά εκεχειριών που θα αποτρέψουν να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην οικονομική ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρύτερη αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Σχετικα αρθρα

Ισορροπία σε τρείς βάρκες…

admin

Πλούσιοι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

Το σχέδιο της ΤτΕ για τον «γόρδιο» δεσμό των τραπεζών

admin

Moody’s : Κίνδυνος στάσης πληρωμών τον Ιούλιο

admin

H Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει

admin

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι σε μαινόμενη φωτιά

admin

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

Η τελευταία ευκαιρία της Βρετανίας

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

Έρχονται πρόστιμα για τις εισπρακτικές εταιρείες δικηγόρων

admin

Ελληνική αναταραχή στην … Μόσχα

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Εκπρόθεσμο το 45% των τιμολογίων στην Ελλάδα

admin

ΕΛΠΕ: Πρωταθλητισμός στη νοθεία!

admin

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Νουί: Μεγάλες ακόμη οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin