Image default
Πρώτο Θέμα

ΧΑ και ομόλογα σε «εκρηκτικό» κλίμα

xaaaaaΕκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία προσέγγισε τα επίπεδα των 780 μονάδων, εν μέσω θετικού κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, με τις αποδόσεις να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επενδυτές, καθώς τα οικονομικά ρίσκα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξαλείφονται.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 776,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 6,09%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου 2019.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 780,44 μονάδες ( 6,44%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 173,612 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 97.065.377 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 5,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,46%.

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς ( 27,41%), της Alpha Bank ( 16,32%), της Ελλάκτωρ ( 15,13%), της Viohalco ( 13,78%), του ΟΛΠ ( 11,79%), της ΕΧΑΕ ( 11,66%), της Lamda Development ( 11,42%) και της ΔΕΗ ( 11,10%).

Με άνοδο έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών ( 11,84%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ( 10,88%), της Ακίνητης Περιουσίας ( 10,88%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων ( 8,20%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 27.491.209 και 22.739.955 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 42,225 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 31,883 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 97 μετοχές, 19 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χαϊδεμένος 28,89% και Πειραιώς 27,41%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -19,76% και Κυριακούλης -15,11%.

Ομόλογα

Στο ίδιο μήκος άλλωστε κινήθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, καταγράφοντας ισχυρή ανοδική αντίδραση στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, με την απόδοσή τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα “ανεβάσει” τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και καταρρίπτοντας τα προηγούμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%. Η αγορά ομολόγων παραδοσιακά έχει στηρίξει την ανάκαμψη του ΧΑ, ενώ η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας χθες και οι προσδοκίες για μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο αυξημένος όγκος, ο οποίος βέβαια συνδέεται και με την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας αύριο Τρίτη στον δείκτη Standard του MSCI, αλλά και τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI. Αυτό αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μεσοπρόθεσμα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις αλλά και λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μεταρρυθμίσεις που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά ουσιαστικά δεν έχουν εφαρμοστεί. Υπενθυμίζει, δε, ότι είχε σχολιάσει πως ζούμε ένα ανάποδο 2014 κάτι που όπως όλα δείχνουν αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πλέον ότι η οικονομία έχει περάσει όλα τα στάδια μίας μακρόχρονης κρίσης και πλέον έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία που όλοι εύχονται να κρατήσει πολλά χρόνια με μία χώρα που σε κάθε περίπτωση έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να πετύχει.

Σχετικα αρθρα

Είναι έτοιμες οι αγορές για μια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές;

admin

Η Ευρώπη υπό πολιορκία;

admin

Οι αγορές και ο Trump «τελειώνουν» την Τουρκία

admin

Ο μεγάλος συνασπισμός είναι καλός για την Ευρώπη, όχι τόσο για τη Γερμανία

admin

Μια νέα ευκαιρία για την Κύπρο

admin

Ο John Paulson σκέφτεται το κλείσιμο του hedge fund του

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Το πείραμα της Κύπρου ήταν άδικο

admin

Η εποχή του χαλαρού χρήματος έχει σχεδόν τελειώσει

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Τρεις διασώσεις μετά, η Ελλάδα παραμένει «πρόκληση»

admin

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό: Προσαρμοστείτε ή πεθαίνετε

admin

Το γερμανικό πρόβλημα της ευρωζώνης

admin

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών

admin

Η Ευρώπη δεν έχει φούσκες να φοβηθεί – προς το παρόν

admin

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Το αίνιγμα του Brexit

admin