Image default
Πρώτο Θέμα

Αρνητικό το spread στα ελληνικα 5ετή ελληνικά ομολογα έναντι των ιταλικών!

bond market

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το spread των 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων ιταλικών να διαμορφώνεται στις 25 μ.β. μόλις και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ, ενώ σε αρνητικό έχει γυρίσει το spread των 5ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των 5ετών ιταλικών και στις -29 μ.β.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο του γενικότερα εξαιρετικά θετικού κλίματος που κυριαρχεί στις αγορές κρατικών τίτλων της ευρωζώνης, όσο και της ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς σε ότι αφορά τα ελληνικά assets εν όψει των γενικών εκλογών του Ιουλίου, με τα funds να αποτιμούν μία ισχυρή νίκη της Ν.Δ η οποία θα στηρίξει μέσω της ατζέντα της την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και άρα την αγορά.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να υποχωρεί “χτυπώντας” ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 3% και στο 2,859% με πτώση της τάξης του 1,55%. Το ράλι των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει σε σημαντικό κλείσιμο της “ψαλίδας” έναντι των ιταλικών ομολόγων και στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων, οι οποίοι έχουν πλέον “σπάσει” την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας,. Το spread έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά και στις 25 μ.β.

Ακόμα πιο ισχυρή είναι η υποχώρηση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 1,733% (νέο ιστορικό χαμηλό) με την πτώση να ξεπερνά το 2,4% από τα επίπεδα της Παρασκευής. Η απόδοση στο ιταλικό 5ετές διαμορφώνεται στο 1,762%, γεγονός που σημαίνει ότι το spread διαμορφώνεται πλέον σε αρνητικά επίπεδα και στις -29 μ.β.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,90% ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Την τελευταία εβδομάδα και μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών η απόδοση στο 10ετές έχει σημειώσει βουτιά κατά 16% ενώ αυτή του 5ετούς έχει σημειώσει πτώση 21%.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Capital Economics είχε προβλέψει πως και το spread του 10ετούς έναντι του ιταλικού θα βρεθεί σύντομα σε αρνητικά επίπεδα, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία η οποία έχει μία φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα, αναμένεται να επικρατήσει στις πρόωρες γενικές εκλογές του Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους θα συνεχιστεί, ενώ η εικόνα των ιταλικών ομολόγων θα επιδεινωθεί λόγω της αύξησης του κινδύνου στην Ιταλία, την επιδείνωση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας και το λιγότερο βιώσιμο χρέος της.

Σήμερα τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν ελαφρά βελτίωση, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σκηνή της χώρας συνεχίζει να είναι έντονη μετά και την ανακοίνωση του ο πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Κόντε απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και θα καταστήσει σαφές στην ομιλία του ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την Ε.Ε.

Σχετικα αρθρα

Η θεωρία παιγνίων εξηγεί την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

admin

Οι εμμονές Ερντογάν κόντρα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Η ώρα της αλήθειας

admin

Το παράξενο ζευγάρι Μέρκελ-Τσίπρα για το προσφυγικό

admin

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

admin

Πρότυπο η Ιρλανδία για τις χώρες της κρίσης;

admin

Η τιμή των κρεμμυδιών στριμώχνει τον Ερντογάν

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες μπορεί και πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον

admin

Πόσο εφικτη είναι μια καθαρή εξόδος από το μνημόνιο;

admin

Πλήρης επικράτηση της Μέρκελ στο προπύργιο του Σουλτς

admin

Η εγκατάλειψη του εμπορίου θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους

admin

Η διατλαντική συμφωνία και ο τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους

admin

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

admin

Ρωγμές εμφανίζονται στις γερμανικές υποδομές

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin