Image default
Πρώτο Θέμα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς – Αστάθεια στο ΧΑ

bonds low gradeΤο σημερινό ράλι δεν έχει να κάνει μόνο με τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  ενόψει της κάλπης αλλά λαμβάνει σημαντική στήριξη και από το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης με τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων να αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,235%, ενώ το yield στους 15ετείς γερμανικούς τίτλους γύρισε στα αρνητικά για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η αισιοδοξία στην αγορά της ευρωζώνης βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική λόγω της αβεβαιότητας και των αναταραχών που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις.

 Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι απέδειξαν πως έχουν τη δυνατότητα να αυτονομηθούν και έτσι παρά τις αναταραχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων γύρω από την Ιταλία καθώς και των εμπορικών απειλών Τραμπ, οι αποδόσεις τους δεν έχασαν την επαφή με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κινούμενες κόντρα μάλιστα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,88% με πτώση της τάξης του 2,7% από χθες, με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 310 μ.β ενώ το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων (τα οποία έχουν σημειώσει επίσης βελτίωση τις τελευταίες ημέρες) διαμορφώνεται στις 41 μ.β.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 1,734% με πτώση 3,8% από χθες και διατηρείται στα ιστορικά χαμηλά. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διατηρείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου αμερικάνικου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,853% με το spread στις -12 μ.β. Όπως σχολίασε και η Morgan Stanley – προσπαθώντας να εξηγήσει το “περίεργο” αυτό ράλι στα ελληνικά 5ετή ομόλογα τα οποία αν και αξιολογούνται κάτω της επενδυτικής βαθμίδας από του οίκους, έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα αμερικάνικα που έχουν rating “AA ” –  για τους διεθνείς επενδυτές ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να είναι ελκυστικοί, διότι τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιαπωνικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, κοστίζει χρήματα σε όποιον κατέχει ομόλογα με αρνητική απόδοση, για αυτό και έχει παρατηρηθεί αυτή η στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ

Ήπια θετικά, αλλά με έντονη νευρικότητα κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει κατεύθυνση μετά τη χθεσινή επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες, ενώ παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 825,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.112,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 753,48 μονάδες.

.Η αγορά δείχνει να προσπαθεί να απορροφήσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία και επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται εκτός στόχων σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, χρέους αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και μπορεί στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης να επικράτησαν οι long, εντούτοις η δεύτερη ανάγνωση δείχνει ότι οι προσδοκίες από την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Και αυτό διότι η Κομισιόν διαπίστωσε 22 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να γίνουν, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι αναστρέφονται όσα έχουν ήδη γίνει. Η επαναξιολόγηση έχει οριστεί για το φθινόπωρο, όταν θα κριθεί εκ νέου η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που είδε το -, εν αναμονή της έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα.

Το Ταμείο σκοπεύει επίσης να επαναλάβει τα αιτήματά του προς τη Γερμανία και άλλες πλεονασματικές χώρες της ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες, πιέζοντας παράλληλα την Ιταλία και άλλες χώρες με υψηλό χρέος να δημιουργήσουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν να ενισχυθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ως ελαφρά υποτιμημένο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία και τα επιτόκια.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μεταβολή των επιτοκίων, ωστόσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους ακριβείς όρους της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Αναμένεται επίσης να αναφερθεί  και στον αντίκτυπο των παγκόσμιων εμπορικών αντιπαραθέσεων που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στην οικονομική επέκταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 376,44 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,7% στις 12.068,16 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,6% στις 5.324,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο επίσης 0,6% στις 7.263,61 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,85%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,8%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις δεσπόζει η ανακοίνωση της Fiat Chrysler ότι τερματίζει τις συνομιλίες με τη γαλλική Renault για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους.

Η Fiat Chrysler Automobiles NV απέσυρε την πρόταση της για συγχώνευση με τη Renault SA μετά την υποχώρηση της γαλλικής κυβέρνησης καθώς δεν είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της Nissan Motor Co., όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Ο τίτλος της Fiat σημειώνει κέρδη 0,6%, ενώ η Renault σημειώνει βουτιά άνω του 6%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα την αρχική εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4% το α΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,2% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Το δ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,5% μετά από άνοδο 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,1%, επιβραδύνοντας από άνοδο 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν 0,6% ( 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% ( 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο).

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 1,3%.

Σχετικα αρθρα

Χ.Α. (-0,79%)- Πτώση 2,16% στις τράπεζες…

admin

Οι προεκλογικές παροχές στο μικροσκόπιο του EWG

admin

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

admin

Η παγκόσμια άνοδος μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμη αυτή τη φορά

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ και Σόιμπλε, αλλά χωρίς εγγυήσεις για το χρέος

admin

DW: Η παγωμένη άνοιξη της Τουρκίας

admin

Πώς θα σωθεί τώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Aντιπερισπασμός οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας για Μέρκελ και Ολλάντ

admin

Σήματα κινδύνου και για τις τράπεζες

admin

Σπαθί στον γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού

admin

Η Λαγκάρντ βλέπει σωρεία πολιτικών κινδύνων με την παγκόσμια οικονομία χλιαρή

admin

ΟΤΕ:Ο μάνατζερ κάνει την εταιρεία ή η εταιρία τον μάνατζερ;

admin

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

admin

Η κλιμακούμενη στεγαστική κρίση της Ευρώπης

admin

Η μάχη για τη Mediobanca

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin