Image default
Πρώτο Θέμα

Ήπια διόρθωση τιμών στο Χρηματιστήριο

xaa2 1Η πρώτη επαφή του Γενικού Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και τα νέα υψηλά 13 μηνών, έφερε σχετική υποχώρηση των αγοραστών και μαζί με αυτούς και υποχώρηση των βασικών δεικτών του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι επιμένουν τα θετικά πρόσημα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Έτσι, η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συναλλαγών, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη με οριακές μεταβολές, έχοντας κινηθεί μεταξύ 850,09 ( 0,87%) και 841,42 μονάδων (-0,16%) και τον τζίρο στα 45 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών παραμένει σε θετικό έδαφος ( 1,09%), έστω και αν έχει υποχωρήσει σχετικά από το υψηλό των 798,69 μονάδων ( 2,10%), όμως είναι ελάχιστες οι βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, παραμένει μόνο ο Ελλάκτωρας ( 1,71%).

Οι “στάσεις” σε μια ανοδική πορεία που ήδη μετρά πέντε μήνες είναι βασικό συστατικό της διατήρησης της τάσης, αναφέρουν εδώ και αρκετές εβδομάδες οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι το θετικό momentum δεν έχει αλλάξει. Σίγουρα οι αναταράξεις θα υπάρξουν, οι οποίες μπορούν να είναι και σημαντικές ευκαιρίες εισόδου των “αργοπορημένων”.

Άλλωστε, τα επίπεδα των 850 μονάδων είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά, τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί στην αγορά μετά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου του 2018. Και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το δύσκολο επίπεδο των 800 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος από τα μέσα Ιανουαρίου έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του. Τα περιθώρια βέβαια από τα ιστορικά χαμηλά είναι μεγάλα, εντούτοις τα κέρδη θα πρέπει να κατοχυρωθούν για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Άλλωστε, το ΧΑ σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς στο περιβάλλον των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών, με άνοδο 37% από τις αρχές του έτους. Στην κεφαλαιοποίηση αυτό σημαίνει μια αύξηση που ξεπερνά τα 13,8 δισ. ευρώ, καθώς το ΧΑ άρχισε το έτος με αξία 43,6 δισ. ευρώ, και σήμερα έχει αξία λίγο πάνω από τα 57,41 δισ. ευρώ. Από την επομένη των ευρωεκλογών, τα κέρδη της κεφαλαιοποίησης είναι κατά τι λιγότερα από 6 δισ. .

Παράλληλα, όπως σημειώνουν σήμερα οι εγχώριοι αναλυτές, η ψυχολογία στο ΧΑ παραμένει θετική λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών και της θετικής ψυχολογίας που επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα της πρόσφατης βελτίωσης. Το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση κοντά στο 2,82%, ενώ το 5ετές συντηρεί την απόδοσή του στο 1,67%.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΧΑΕ, CENERGY, Τιτάν, ΔΕΗ και Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Aegean, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και OTE.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς “κρατάει” το 2,07%, με την Alpha bank, τον Ελλάκτωρ και την Εθνική να προσπαθούν να κρατήσουν την αγορά, με τα άνω του 1% κέρδη που σημειώνουν. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Βιοχαλκο. Χωρίς μεταβολή η Eurobank.

Σχετικα αρθρα

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

admin

Μπορούν Μέρκελ και Μακρόν να τα καταφέρουν για την Ευρώπη;

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ επιχειρηματική έκρηξη

admin

Η Εθνική μετά … τις Alpha,Πειραίως δείχνει τον δρόμο

admin

Παράδοση στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας

admin

Κράτος και τράπεζες ψάχνουν «παράθυρο» για τις αγορές!

admin

Sentix: Mειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

admin

Πως θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

admin

Ελλάδα: Case Study στα Capital Controls

admin

Bruegel: Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν – Χρειάζεται σταθερό μοντέλο ανάπτυξης

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Στην Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

admin

Μύθοι και αλήθειες για το… χρυσό πλεόνασμα

admin

Τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού που περιλαμβάνουν οι φάκελοι

admin

Οικονομολόγοι εναντίον οικονομικών

admin

Eλλάδα: Η βαθιά πληγή του συνταξιοδοτικού

admin