Image default
Πρώτο Θέμα

Trump: Το ευρώ είναι 22% φτηνότερο από το δολάριο!

dollar squeeze leverage 770x512

Ο Τράμπ δήλωσε την Τρίτη ότι το ευρώ είναι «υποτιμημένο» έναντι του δολαρίου, «θέτοντας τις ΗΠΑ σε μεγάλο μειονέκτημα».

Μπορεί να μην είναι λάθος: Το κοινό νόμισμα είναι  22% υποτιμημένο έναντι του ξένου συναλλάγματος σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Και τότε υπάρχει η προσέγγιση “Big Mac” για την εκτίμηση των νομισματικών αποτιμήσεων, η οποία δείχνει ότι το ευρώ είναι περίπου 15% υποτιμημένο.

 “Το ευρώ είναι σίγουρα υποτιμημένο στα περισσότερα μέτρα”, δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής FX της Societe Generale SA. “Ένα σταθερό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, όταν η ανεργία πέφτει, καθιστά δύσκολο το επιχείρημα ότι το νόμισμα δεν είναι υποτιμημένο”.

Το ευρώ υποχώρησε σύντομα μετά το τιτίβισμα του Trump σε ημερήσιο χαμηλό των $ 1.1302, πριν ανακάμψει λίγο σε $ 1.1314. Το κοινό νόμισμα εξασθένησε περίπου το 4% έναντι του ξένου συναλλάγματος τους τελευταίους 12 μήνες.

Άλλες μετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι αποτιμήσεις δεν ειναι πολύ μακριά από τους ιστορικούς κανόνες. Ο δείκτης δολαρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό και σταθμισμένος στο εμπόριο, είναι περίπου 6% υψηλότερος από τον μέσο όρο των 20 ετών. Εν τω μεταξύ, το ευρώ είναι περίπου 6% χαμηλότερο από το μέσο όρο του από το ντεμπούτο του στις αρχές του 1999.

“Είναι πολύ κοντά στο κανονικό εύρος αποτίμησης”, δήλωσε ο Αδάμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικός συναλλαγματικής ισοτιμίας στην RBC Capital Markets. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτική διατήρησης ενός υποτιμημένου νομίσματος, ή κρατώντας το σε υποτιμημένα επίπεδα.”

Το ευρώ είναι υποτιμημένο μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες, βασισμένο σε ιδιοκτησιακά μέτρα που δείχνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία που θα έφερνε τις τιμές καταναλωτή σε ίσα επίπεδα μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο Cole.

Η αξία του δολαρίου είναι ανησυχητική για τη διοίκηση των Η.Π.Α. καθως  η ισχύς της καθιστά τις αμερικανικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Είναι επίσης μια ανησυχία για τους νομοθέτες της νομισματικής πολιτικής, καθώς τείνει να περιορίσει τις τιμές των εισαγωγών, καταπολεμώντας τις προσπάθειές τους για την τόνωση του πληθωρισμού.

Η πολιτική Fed είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αποτίμηση του ευρώ, σύμφωνα με τη Jane Foley, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της Rabobank International στο Λονδίνο.

“Το γεγονός ότι η Fed υπήρξε η μόνη κεντρική τράπεζα της Ομάδας των 10 που προκάλεσε σημαντική εξομάλυνση της πολιτικής από το 2015 συνέβαλε σίγουρα στην υποστήριξη του δολαρίου ΗΠΑ”, ανέφερε. “Φυσικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι φορολογικές περικοπές του Trump το 2018 αύξησαν την ανάγκη της Fed να περάσει πέρυσι.”

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin