Image default
Πρώτο Θέμα

Μήνυμα ESM για πλεόνασμα 3,5% και μείωση αφορολόγητου

Μήνυμα ESM για πλεόνασμα 3,5% και μείωση αφορολόγητου

«O ESM πέτυχε δυο ορόσημα το 2018. Την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και την συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για ένα πακέτο εμβάνθυνσης της νομισματικής ένωσης, περλαμβανομένων βημάτων για την ενίσχυση του ESM», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος η Ελλάδα χάρις στο φθηνό δανεισμό του Ταμείου εξοικονόμησε πέρυσι 13 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο επικεφαλής του ESM θυμίζει ότι μετά το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκε πέρυσι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να πληρώνει για τα περισσότερα δάνεια του EFSF πριν από το 2033, ενώ η μέση διάρκεια του χρέους είναι πλέον 42,5 χρόνια.

Ο ίδιος όμως στο μήνυμά του σπεύδει να σημειώσει ότι η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και «μεταξύ αυτών να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», καθώς και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ειδικά σε ότι αφορά δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα κατάφερε το 2018 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο και θυμίζει ότι ακυρώθηκε η μείωση των συντάξεων κάτι που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνες. Επισημαίνει ότι για το μέλλον είναι σημαντικό «να συνδυάσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και διατηρούν την ανάπτυξη.

Αφού κάνει αναλυτική αναφορά στα όσα πέτυχε η χώρα τα χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής (μείωση ελλείμματος, ελάφρυνση χρέους, μεταρρυθμίσεις, περιορισμός εργατικού κόστους κ.τλ.) η έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογικήβάση στέλνοντάς «σήμα» προς την επόμενη κυβέρνηση (σ.σ. η τροπολογία για την ακύρωση του μέτρου έχει ψηφιστεί, ενώ και η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφάρμοζε το μέτρο).

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι, κάτι που απαιτεί περισσότερο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν, όπως αυτές στα εργασιακά και η μείωση των φόρων εισοδήματος με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. αφορολόγητο όριο) πρέπει να διατηρηθούν και όχι να αντιστραφούν.

Σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων που θα ανατρέψουν βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις η προσαρμογή σε ότι αφορά το δημοσιονομικό αντίκτυπο θα πρέπει να γίνουν κυρίως στο ίδιο πεδίο με αυτό που θα αφορά η απόφαση.

Περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει ο ESM. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και διατήρηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διαχείρισης της περιουσίας του δημοσίου είναι κρίσιμες για την προσέλκυση επενδύσεων και επιτάχυνση της ανάκαμψης, τονίζεται στην έκθεση.

Τέλος επισημαίνεται η ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με «περιεκτική» στρατηγική μείωση των NPLs και βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο κάτι που θα βοηθήσει τον κλάδο ώστε να δανείσει την οικονομία και να στηρίξει την ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

admin

Γιατί η Κίνα δεν θα εκδημοκρατιστεί ποτέ

admin

WSJ: Μετά τις γιορτές … Πρόεδρος της Δημοκρατίας

admin

Στο υψηλό ημέρας το Χ.Α. (+0,66%)- Μέτριος τζίρος και κέρδη 1,91% στις Τράπεζες

admin

DW: Η Ιταλία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

admin

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού

admin

Και να που υπάρχει… ύφεση…

admin

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις μισθολογικές αυξήσεις σε σημαντικούς κλάδους

admin

ΗΠΑ και παγκόσμιος καπιταλισμός

admin

Οι αγορές τεστάρουν την Ιταλία και η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €256,5 δισ. ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2018

admin

Η επόμενη μέρα…

admin

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

admin

FT : Oι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα

admin

Εμπόδια παραμένουν στο πρόγραμμα της Ελλάδας

admin

EuroWorking Group προς Ελλάδα: Τελειώνετε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

admin