Image default
Τράπεζες

Λύσεις ανοικτής τραπεζικής από την Mastercard

Η Mastercard παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου Money2020, μια νέα σειρά λύσεων Ανοικτής Τραπεζικής (Open Banking), με κορυφαίες εφαρμογές και υπηρεσίες για την αγορά, που διασφαλίζουν μεγαλύτερο εύρος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.

Οι τέσσερις λύσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν με στόχο τη στήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και παρόχων υπηρεσιών πληρωμών στην εκπόνηση συστημάτων Ανοικτής Τραπεζικής, έχουν ως εξής:

  • Open Banking Connect – Υπηρεσία η οποία επιτρέπει άμεση πρόσβαση σε παρόχους υπηρεσιών, μέσω διασύνδεσης με τα APIs των τραπεζικών ιδρυμάτων.
  • Open Banking Protect – Επαληθεύει την ορθότητα πιστοποιητικού και άδειας των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών σε πραγματικό χρόνο.
  • Open Banking Resolve – Αποτελεί μια κεντρoποιημένη υπηρεσία επίλυσης διαφορών μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.
  • Open Banking Consulting Services – Ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικών υπηρεσιών για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να καθορίσουν και να υλοποιήσουν τη στρατηγική Ανοικτής Τραπεζικής που επιθυμούν.

Αρκετοί συνεργάτες που εδρεύουν στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, όπου προσφέρεται η νέα σειρά λύσεων της Mastercard, (Open Banking Solutions), έχουν ήδη καταθέσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους για ενεργοποίηση της νέας σειράς εφαρμογών και υπηρεσιών. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές είναι οι Kikapay, Streeva, Tribe Payments, Alior Bank, καθώς και ο πάροχος εφαρμογών πληρωμής κινητής τηλεφωνίας DiPocket. Γεγονός που φανερώνει πως εντείνεται η ανάγκη εστίασης στις λύσεις των συστημάτων Ανοικτής Τραπεζικής σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμιο τομέα πληρωμών.

Οι νέες λύσεις της Mastercard υποστηρίζονται από την έρευνα της Ovum, η οποία διαπίστωσε πως η εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ανοικτής Τραπεζικής, θα οδηγήσει σε συνεργασίες στην αγορά, με κοινό στόχο την αντιμετώπιση τεχνολογικών προκλήσεων σε τρείς βασικούς τομείς:

  1. Την ανάπτυξη τυποποιημένων μηχανισμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (TPPs)
  2. Tην καθιέρωση ενός οικοσυστήματος που θα παρέχει τις απαραίτητες λύσεις, με στόχο την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε πιθανούς κινδύνους.
  3. Τη διασφάλιση σαφήνειας και συνέπειας στον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων και της επίλυσης των διαφορών.

Η εκπαίδευση των καταναλωτών γύρω από τα δυνητικά οφέλη της Ανοικτής Τραπεζικής είναι καθοριστικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η σταδιακή υιοθέτηση των συστημάτων. Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τους πελάτες τους να ανακαλύψουν και να έχουν πρόσβαση σε λύσεις που αποδεδειγμένα είναι ασφαλείς και αξιόπιστες, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τη συνολική εμπειρία. Τόσο οι Fintech, όσο και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει μέσα από ένα σύνολο κανόνων και μηχανισμών που είναι συλλογικά συμφωνημένοι να αποπνέουν εμπιστοσύνη.

Σε μια κρίσιμη χρονιά για τα συστήματα Ανοικτής Τραπεζικής, οι προσφερόμενες λύσεις της Mastercard, έχουν ήδη αρχίσει να υποστηρίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τους υπόλοιπους παρόχους πληρωμών, ώστε να μπορέσουν να αδράξουν τις ευκαιρίες και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της οικονομίας των API’s.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αύξησης του αριθμού των τρίτων μερών στην αγορά, όπως οι καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας και εταιρείες βελτίωσης των τραπεζικών API’s, η Ανοικτή Τραπεζική έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του OBIE, από τον Μάρτιο του 2019, άρχισε να διαφαίνεται μηνιαία αύξηση της τάξης του 30% στη χρήση υπηρεσιών Ανοικτής Τραπεζικής. Η αξιοσημείωτη ανάπτυξη και εστίαση στις υπηρεσίες Ανοικτής Τραπεζικής, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ στην Ευρώπη με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του PSD2 τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Jim Wadsworth, SVP Open Banking της Mastercard, σχολιάζει πως «καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, και τον κόσμο, προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο αξιοποίησης της Ανοικτής Τραπεζικής με στόχο να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, γίνεται προφανής η ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστων συνεργατών με διεθνή εμβέλεια και εξειδίκευση στην τεχνολογία και την ασφάλεια πληρωμών. Οι λύσεις Ανοικτής Τραπεζικής της Mastercard, θα προσφέρουν στον κλάδο συμβουλές από ειδικούς και κορυφαία τεχνολογική υποστήριξη, ενώ αναμένεται να καλύψουν το υπάρχον κενό και κάνουν τον τελικό χρήστη να νιώθει ασφαλής, γεγονός που με τη σειρά του θα υποστηρίξει την εν γένει υιοθέτηση συστημάτων Ανοικτής Τραπεζικής».

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin