Image default
Τράπεζες

Πειραιώς: Αντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άντλησε μέσω διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75%.

Το ποσό των προσφορών ξεπέρασε τα 850 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των επενδυτών άγγιξε τους 135, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος, το οποίο τελικά οδήγησε στην άντληση περισσότερων κεφαλαίων σε σχέση με το αρχικό guidance της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν επενδυτές από περίπου 20 χώρες. 

Μετά την επιτυχή έκδοση ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει στο 14,6% από 13,7%, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση για φέτος (14%). Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 80 με 85 μ.β.

Η έκδοση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Από την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Πειραιώς διενήργησε, ενόψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ Goldman Sachs και UBS έτρεξαν το pre-marketing της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό μέρος της έκδοσης θα καλύψει ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. Οκτώβριος 2019), η τράπεζα θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Η επίσημη ανακοίνωση

H Tράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90 μβ. 

Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς. Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023” προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Σχετικα αρθρα

Πειραιώς: Σήμερα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας

admin

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των διεθνών funds για τα ελληνικά NPEs

admin

Μπενουά Κερέ: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση

admin

Eurobank: Γιατί κατέβασαν ταχύτητα οι εξαγωγές στο οκτάμηνο

admin

H Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

Η ΕΚΤ ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση του κορωνοϊού

admin

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

ΕΚΤ: Οι πιστωτικοί κανόνες στα επιχειρηματικά δάνεια έγιναν πιο αυστηροί το Q2

admin

Μειωμένες κατά 1,4 δισ. οι καταθέσεις τον Ιούλιο

admin

Η Alpha Bank στηρίζει τους πληγέντες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

admin

Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ζητά η ΤτΕ

admin

Γ. Βαλμάς: Ερχονται εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα από Eurobank

admin

Citi: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin