Image default
Τράπεζες

Πειραιώς: Αντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς άντλησε μέσω διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75%.

Το ποσό των προσφορών ξεπέρασε τα 850 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των επενδυτών άγγιξε τους 135, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος, το οποίο τελικά οδήγησε στην άντληση περισσότερων κεφαλαίων σε σχέση με το αρχικό guidance της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν επενδυτές από περίπου 20 χώρες. 

Μετά την επιτυχή έκδοση ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει στο 14,6% από 13,7%, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση για φέτος (14%). Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 80 με 85 μ.β.

Η έκδοση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Από την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Πειραιώς διενήργησε, ενόψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ Goldman Sachs και UBS έτρεξαν το pre-marketing της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό μέρος της έκδοσης θα καλύψει ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. Οκτώβριος 2019), η τράπεζα θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Η επίσημη ανακοίνωση

H Tράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90 μβ. 

Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς. Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023” προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Σχετικα αρθρα

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 28η AGROTICA

admin

Η ακτινογραφία του deal Eurobank- Fortress

admin

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Γ. Βαλμάς: Ερχονται εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα από Eurobank

admin

Eurobank: Νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ ο Δημήτρης Μίσκος

admin

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank

admin

Πανούσης για NPLs: Γιατί οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο αποδοτικές από τις τράπεζες

admin

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

admin

Το αρνητικό euribor μειώνει τις δόσεις των δανείων

admin

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

Στην Copernicus το 75% της εταιρείας διαχείρισης δανείων της A&M στην Ελλάδα

admin

ETE: Κατέβαλε εισφορές 36 εκατ. ευρώ

admin

Πράσινο φως στο «σχέδιο Ηρακλής» δίνει η DG Comp

admin

Alpha Bank: Επαναφέρει bonuses και αποζημιώσεις 

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin