Image default
Πρώτο Θέμα

Τρ.Πειραιώς: Ανοίγει σήμερα την πόρτα των αγορών

trapeza-peiraios-trapeza.jpg

Σήμερα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να ανοίξει και να κλείσει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου Tier II της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τράπεζα θα ζητήσει περί τα 300 – 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αθροιστικά με το ποσό που έλαβε από την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων της στην Intrum κλείνει οριστικά το οποίο θέμα κεφαλαιακής επάρκειας υπήρχε στην τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό μέρος της έκδοσης θα καλύψει ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Από την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Πειραιώς διενεργεί, ενόψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ Goldman Sachs και UBS έτρεξαν το pre-marketing της έκδοσης.

Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Το υψηλό ενδιαφέρον ενδέχεται να οδηγήσει και στην αύξηση του ποσού, που επιδιώκεται να αντληθεί, αν και προτεραιότητα για την Πειραιώς αποτελεί η εξασφάλιση καλής τιμολόγησης.

Αν το επιτόκιο πέσει κάτω του 8%, η εξέλιξη θα συνιστά θετική έκπληξη, με δεδομένο ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό NPEs εξέδωσαν Tier IΙ τίτλους με επιτόκιο της τάξης του 8%.

Η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής , η τράπεζα θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στη Eurobank της θυγατρικής στη Βουλγαρία, κίνηση από την οποία το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς μειώνεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 13,7% ,ανέβηκε στο 14,5% μετά την πώληση στην Intrum και αναμένεται να φτάσει στο 15,2% με την επιτυχή ολοκλήρωση της σημερινής έκδοσης καθιστώντας την τράπεζα έτοιμη ξανά να παίξει το ρόλο της στην Ελληνική οικονομία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες τις εξελίξεις αυτές καθώς κάποια στιγμή στο μέλλον θα δοκιμάσουν και αυτές τις ορέξεις των διεθνών αγορών ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σχετικα αρθρα

Μη μπερδεύετε τις αγορές με την οικονομία

admin

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο – Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα… (UPD)

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο προϋπολογισμός του 2020

admin

Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

admin

Τσίπρας: η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά την παγκόσμια οικονομία το 2016

admin

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

admin

Άλμα στο κενό… Σε ρήξη οδηγούνται Ελλαδα – ΕΕ

admin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να είναι πια ο «χωροφύλακας του πλανήτη»

admin

Η τριπλή απειλή του σαββατοκύριακου για την Ευρώπη

admin

Η ευρωζώνη προειδοποιεί την Αθήνα για τη δίωξη Γεωργίου

admin

Οι αγορές και ο Trump «τελειώνουν» την Τουρκία

admin

Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν χρωστάνε μόνο στους δανειστές αλλά και στο κράτος

admin

ΔΝΤ: «Κλειστά χαρτιά» για αφορολόγητο, βλέπει πρόοδο στο θέμα του χρέους

admin

Η απειλή της περιφερειακής ανάφλεξης στη Συρία

admin

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Τραμπ: δεν υπάρχουν όροι για την υπεράσπιση των συμμάχων

admin

H μάχη για το ελληνικό χρέος

admin

Ο χρόνος τρέχει: Η ΕΕ προειδοποιεί τη Βρετανία

admin