Image default
Πρώτο Θέμα

Τι σκαρώνει ο Warren Buffett στην Ευρώπη;

Η Berkshire έχει προσλάβει τράπεζες για να διαχειριστούν την πώληση 20ετών και 30ετών ομολόγων σε ευρώ, καθώς και σε στερλίνες, ανέφερε το - News την Τρίτη, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα. Θα είναι η πρώτη συμφωνία ομολόγων σε ευρώ για την εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα από το 2017 και η πρώτη φορά που θα πουλήσει χρέος σε στερλίνες.

Η Berkshire θα ακολουθήσει την τάση των αμερικανικών εταιρειών, όπως η Deere & Co., που επιδιώκουν να επωφεληθούν από το φθηνότερο κόστος δανεισμού για τα ομόλογα μεγάλης διαρκείας. Αλλά στην περίπτωση της Berkshire, η πώληση χρέους προκαλεί επίσης εικασίες ότι ίσως ο Buffett κινείται πιο κοντά σε μία εξαγορά στην Ευρώπη, κάτι που ήθελε από καιρό.

Κατά τη συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway τον περασμένο μήνα, ο Buffett υπαινίχθηκε ότι μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στους Financial Times με έδρα το Λονδίνο αποτελούσε εν μέρει μια στρατηγική κίνηση για την προβολή του προφίλ της εταιρείας του στο εξωτερικό:

“Θα ήθελα να δω την Berkshire Hathaway να γίνεται πιο ευρέως γνωστή στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη και το ακροατήριο των FT ήταν ένα κοινό που ήλπιζα ότι θα σκεφτόταν τη Berkshire πιο συχνά όσων αφορά την εξαγορά επιχειρήσεων”.

Ο 88χρονος Buffett επί μακρόν έδειχνε την προτίμησή του για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αμερικανική αγορά, αφού ήταν οι πωλητές που συνήθιζαν να τον καλούν προκειμένου να υποβάλει προσφορά και να τους πει το τίμημα, αντί να ψάχνει η ίδια η Berkshire για προσφορές. Παρά την παγκόσμια φήμη του, δεν κατάφερε να δημιουργήσει την ίδια δυναμική στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια συνάντησης του προηγούμενου μήνα, ο αναλυτής της Morningstar Gregg Warren ρώτησε τον Buffett εάν αυτό συμβαίνει επειδή η Berkshire εξακολουθεί να είναι τόσο επικεντρωμένη στις ΗΠΑ που ίσως δυνάμει πωλητές στην Ευρώπη “δεν γνωρίζουν την προθυμία σας να εξαγοράσετε ευρωπαϊκές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να διευθύνουν τις εταιρείες τους κάτω από την ομπρέλα της Berkshire”. O Buffett είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθεί ένας στόχος αρκετά μεγάλος για να κινήσει το ενδιαφέρον της Berkshire, μιας εταιρείας αξίας $507 δισ..

Εξετάζοντας το εξωτερικό

Σχεδόν όλες οι εξαγορές της Berkshire Hathaway πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται παρακάτω, αλλά ο Warren Buffett ενδέχεται να διαπραγματεύεται συμφωνίες στην Ευρώπη

View


Η αξία των στόχων για εξαγορά στις ΗΠΑ αυξάνεται εδώ και κάποιο διάστημα, καθώς περισσότεροι αγοραστές ανταγωνίζονται για συμφωνίες λόγω των χλιαρών προοπτικών ανάπτυξης που έχουν. Αυτό κρατά τον Buffett στο περιθώριο, καθώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να πληρώσει παραπάνω από ό,τι πρέπει. Ωστόσο, στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και μια γενικά ασθενέστερη οικονομική προοπτική έχει οδηγήσει τις μετοχές να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σύγκριση με αυτές των ΗΠΑ. Ο Buffett είπε επίσης ότι ελπίζει για μια συμφωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Brexit. Οι σχετικά φθηνότερες μετοχές και το ευνοϊκό περιβάλλον δανεισμού δημιουργούν μια ευκαιρία για συμφωνίες με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Η Berkshireδιέθετε επίσης ρευστότητα 114 δισ. δολ. στα τέλη Μαρτίου.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι τα κίνητρα της Berkshire για την επερχόμενη πώληση ομολόγων της. Τούτου λεχθέντος, η εταιρεία είναι απίθανο να θέλει να μετατρέψει τα έσοδα από τα εταιρικά ομόλογα σε ευρώ και στερλίνες σε δολάρια επειδή δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο όφελος αρμπιτράζ. Είναι απλώς μια πολύ φθηνή χρηματοδότηση που έχει νόημα να διατηρηθεί στο νόμισμα της έκδοσης.

Εάν ο Μάγος της Ομάχα έχει μία εξαγορά στο μυαλό του, τι θα μπορούσε να αγοράσει; Αυτή είναι μια ερώτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλο που ο Buffett ακολουθεί πάντοτε ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων κριτηρίων εξαγοράς, το να μαντέψει κανείς την επόμενη συμφωνία του δεν ήταν ποτέ εύκολο στις ΗΠΑ, πόσω δε μάλλον στην Ευρώπη, όπου οι στόχοι του δεν είναι τόσο σαφείς. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν πληγεί από τους φόβους ότι μπορεί να κρατικοποιηθούν αν το κόμμα των Εργατικών κερδίσει την εξουσία, μπορεί να είναι ένας τομέας που παρακολουθεί ο Buffett. Η Berkshire κατέχει ήδη την Northern Electric Finance η οποία επίσης εξέδωσε πρόσφατα χρέος σε στερλίνες με ημερομηνία ωρίμανσης το 2049.

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε πιθανές υποψήφιες ευρωπαϊκές εταιρείες για εξαγορά, συγκεκριμένα εκείνες με κεφαλαιοποίηση από 5 δισ. δολ. έως 50 δισ. δολ., που ταιριάζουν στο προφίλ των εξαγορών του Buffett στις ΗΠΑ. Μεταξύ των ονομάτων που αναδύονται είναι η Atlas Copco AB, ένας σουηδικός κατασκευαστής βιομηχανικών εργαλείων, η Metso Oyj, φινλανδικός κατασκευαστής εξοπλισμού εξόρυξης, η Mondi Plc, μια αυστριακή εταιρεία συσκευασίας και χαρτιού και η Ryanair Holdings Plc, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία. Πέρα από τις οικονομικές τους μετρήσεις, δεν ταιριάζουν αναγκαστικά όλες οι επιχειρήσεις στο προφίλ των εξαγορών στις ΗΠΑ και είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους – είναι σίγουρα δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Buffett θα αγόραζε για παράδειγμα τη Burberry. Αλλά είναι πάντα ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες εταιρείες φαίνεται να έχουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός στόχου για τον Buffett:

Ευρωπαϊκές εταιρείες

Αυτές είναι μερικές ευρωπαϊκές εταιρείες που μπορεί να ταιριάζουν με τα οικονομικά κριτήρια – όπως η αποτίμηση, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, η μόχλευση και η κερδοφορία – που ο Warren Buffett αναζητά σε εξαγορές για τον όμιλο Berkshire Hathaway:

View

Εάν το σχέδιο του Buffett είναι να “ψωνίσει” στην Ευρώπη, το πρώτο βήμα μπορεί να ήταν η συνέντευξη στην εφημερίδα, και το δεύτερο βήμα, η πώληση ομολόγων. Το τρίτο βήμα; Να περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνό του ενώ βρίσκεται 6.500 χλμ μακριά.

Σχετικα αρθρα

Μια γρήγορη μετάβαση είναι η καλύτερη επιλογή Brexit

admin

O Τράμπ στέλνει την Κίνα στην «αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ώρες αγωνίας για το χρέος, κίνδυνος εξόδου του ΔΝΤ

admin

Τσίπρας: η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά την παγκόσμια οικονομία το 2016

admin

Ευσεβείς πόθοι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin

«Θρίλλερ» 3 εβδομάδων για δόση ή περιπέτειες…

admin

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin

Το 2018 αναμένεται η νέα γερμανική κυβέρνηση

admin

Τελευταίος ελιγμός πριν τις κάλπες με νέο υποψήφιο Πρόεδρο!

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

Έρχεται νέο 1929 – και είναι σχεδόν αναπόφευκτο…

admin

Εκρηξη στις πωλήσεις ελληνικών καλλυντικών στην Κύπρο

admin

Σενάρια «κόλασης» για την οικονομία και το χρέος

admin

Χ.Α. :Διακύμανση 12% στις τράπεζες λογω Τουρκιας

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin

«Η μπλόφα της Αθήνας δεν είναι πραγματική, των πιστωτών είναι»

admin

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

admin