Image default
Τράπεζες

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

H έκδοση χρέους από την Tράπεζα Πειραιώς στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και είναι πιστωτικά θετική, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου Tier 2, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση, όπως σημειώνει, στηρίζει τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων, προσθέτοντας περίπου 90 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης. Το επιτυχημένο placement, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, είναι το πρώτο μετά το 2008. Δείχνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, πέντε χρόνια αφότου ο εγχώριος κλάδος βρέθηκε εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, εξαιτίας της κρίσης. «Πιστεύουμε», συμπληρώνει, «πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τράπεζες να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη αγορά. Ο τίτλος με κουπόνι 9,75% συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον με προσφορές 850 εκατ. ευρώ από 135 επενδυτές και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας με την Intrum για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 85 μονάδες βάσης στον pro forma δείκτη κεφαλαίων CET1.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε pro forma phased-in δείκτη CET 1 13,7% στα τέλη Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία. Η Moody’s υπολογίζει τώρα τον συγκεκριμένο δείκτη στο 15,5% έναντι 14%, όπως προέκυπτε από την αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών (SREP). Η αύξηση μεταφράζεται σε ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 690 εκατ. ευρώ και η τράπεζα πλέον άνετα υπερβαίνει τις απαιτήσεις του SREP, κάτι που επίσης είναι πιστωτικά θετικό.

Η έκδοση δίνει επίσης στην Πειραιώς μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέραν των καταθέσεων, της ΕΚΤ και των repos. H υποδεέστερη (subordinated) έκδοση ομολόγου επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει την εξάρτησή της από χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις που απαιτεί δέσμευση ενεχύρων, βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική θέση και τη ρευστότητα. Οι καταθέσεις στην Πειραιώς αυξήθηκαν περίπου 5% το 2018.

Παρά το σχετικά υψηλό κόστος, η Moody’s θεωρεί την κίνηση πετυχημένη και θετικό σημάδι καθώς σταδιακά βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικό τραπεζικό χρέος, κάτι που επιτρέπει στον κλάδο να βελτιώσει την κεφαλαιακή του θέση. Το γεγονός ότι εξασφαλίζεται εκ νέου πρόσβαση στις αγορές θα βελτιώσει τη χρηματοδοτική θέση των ελληνικών τραπεζών, αν και αυτό θα γίνει με υψηλότερο κόστος απ’ ό,τι η χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ ή την αγορά repos.

Συμπερασματικά, καταλήγει η Moody’s, αναγνωρίζουμε ότι τα μειωμένα έσοδα από τον περιορισμό των δανείων και οι αυξημένες προβλέψεις εξαιτίας των NPEs θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις τράπεζες της χώρας το 2019-20.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Δέσμευση τραπεζών σε θεσμούς για πλειστηριασμούς «χωρίς όριο αξίας»

admin

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της Banca Romaneasca στην EximBank

admin

Μεγάλου: Συμφωνία-σταθμός με Intrum

admin

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

admin

Ισπανία: €62,7 δισ. το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα

admin

ΕΤΕ: Στην AstroBank η θυγατρική στην Κύπρο

admin

Μoody’s: Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εκχώρηση δανείων

admin

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και αρνητική ροή δανείων τον Μάιο

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

Τράπεζες: «Χρειάζεται σκληρή δουλειά η μείωση των NPEs»

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin