Image default
Τράπεζες

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

H έκδοση χρέους από την Tράπεζα Πειραιώς στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και είναι πιστωτικά θετική, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου Tier 2, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση, όπως σημειώνει, στηρίζει τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων, προσθέτοντας περίπου 90 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης. Το επιτυχημένο placement, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, είναι το πρώτο μετά το 2008. Δείχνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μη εξασφαλισμένο ελληνικό τραπεζικό χρέος, πέντε χρόνια αφότου ο εγχώριος κλάδος βρέθηκε εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, εξαιτίας της κρίσης. «Πιστεύουμε», συμπληρώνει, «πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τράπεζες να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη αγορά. Ο τίτλος με κουπόνι 9,75% συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον με προσφορές 850 εκατ. ευρώ από 135 επενδυτές και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας με την Intrum για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 85 μονάδες βάσης στον pro forma δείκτη κεφαλαίων CET1.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε pro forma phased-in δείκτη CET 1 13,7% στα τέλη Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία. Η Moody’s υπολογίζει τώρα τον συγκεκριμένο δείκτη στο 15,5% έναντι 14%, όπως προέκυπτε από την αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών (SREP). Η αύξηση μεταφράζεται σε ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 690 εκατ. ευρώ και η τράπεζα πλέον άνετα υπερβαίνει τις απαιτήσεις του SREP, κάτι που επίσης είναι πιστωτικά θετικό.

Η έκδοση δίνει επίσης στην Πειραιώς μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέραν των καταθέσεων, της ΕΚΤ και των repos. H υποδεέστερη (subordinated) έκδοση ομολόγου επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει την εξάρτησή της από χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις που απαιτεί δέσμευση ενεχύρων, βελτιώνοντας τη χρηματοδοτική θέση και τη ρευστότητα. Οι καταθέσεις στην Πειραιώς αυξήθηκαν περίπου 5% το 2018.

Παρά το σχετικά υψηλό κόστος, η Moody’s θεωρεί την κίνηση πετυχημένη και θετικό σημάδι καθώς σταδιακά βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικό τραπεζικό χρέος, κάτι που επιτρέπει στον κλάδο να βελτιώσει την κεφαλαιακή του θέση. Το γεγονός ότι εξασφαλίζεται εκ νέου πρόσβαση στις αγορές θα βελτιώσει τη χρηματοδοτική θέση των ελληνικών τραπεζών, αν και αυτό θα γίνει με υψηλότερο κόστος απ’ ό,τι η χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ ή την αγορά repos.

Συμπερασματικά, καταλήγει η Moody’s, αναγνωρίζουμε ότι τα μειωμένα έσοδα από τον περιορισμό των δανείων και οι αυξημένες προβλέψεις εξαιτίας των NPEs θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις τράπεζες της χώρας το 2019-20.

Σχετικα αρθρα

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

Ξεκινά το «στεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Μπενουά Κερέ: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση

admin

Νέα συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Morgan Stanley: Τα κέρδη αυξήθηκαν 2,3% το τρίτο τρίμηνο

admin

Δέσμευση τραπεζών σε θεσμούς για πλειστηριασμούς «χωρίς όριο αξίας»

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Εχουμε σημαντικούς λόγους να νιώθουμε αισιόδοξοι

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Καραμούζης: Λύση για τις τράπεζες η ισχυρή κερδοφορία

admin

Crash test στα φοιτητικά δάνεια

admin

Deutsche Bank: Λανσάρει στην Ισπανία κάρτα με κωδικό που αλλάζει

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου στις ρυθμίσεις α’ κατοικίας

admin