Image default
Τράπεζες

Εξι καυτά μέτωπα για τις τράπεζες σε 40 ημέρες

Σε δύο άξονες και με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι άμεσες, έως τις αρχές Αυγούστου, αποφάσεις που δρομολογούν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο ένας άξονας αφορά στην εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης με ξένους υποψήφιους επενδυτές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία βαίνουν προς πώληση, τιτλοποίηση, ανάθεση της διαχείρισης και ο άλλος άξονας στηρίζεται στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των εκδόσεων ομολόγων Tier II.

Με δεδομένο ότι το 2019 αποτελεί κομβική χρονιά για τη θεμελίωση των στρατηγικών που θα οδηγήσουν στη δραστική μείωσης των NPEs, αλλά και της σταδιακής επιστροφής στη βασική εργασία των τραπεζών που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες 40 ημέρες θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα projects της επόμενης διετίας.

Εθνική Τράπεζα

1) Στην Εθνική Τράπεζα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έκδοση ομολόγου Tier II, το ύψος του οποίου αναμένεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να κινηθεί στα 400 εκατ ευρώ. «Κλειδί» για το ύψος θα αποτελέσει το επιτόκιο που θα δώσουν οι ξένοι επενδυτές, δεδομένου ότι η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει η απόδοση που θα εξασφαλίσει να είναι χαμηλότερη από το 9%. Η έκδοση αναμένεται, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, να πραγματοποιηθεί άμεσα και εντός του Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

2) Στο μέτωπο της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση (project Mirror) μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταναλωτικών, χρεών από πιστωτικές κάρτες, πολύ μικρών επιχειρήσεων (χωρίς εξασφαλίσεις), ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και σύντομα θα καλέσει τους επενδυτές για τις δεσμευτικές. Στο μεταξύ η διοίκηση της τράπεζας μέσω των συμβούλων της έχει ξεκινήσεις τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση του 75%-80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Eurobank

3) Η τράπεζα διεξάγει εντατικές συζητήσεις με τους τρεις επενδυτές -Pimco, doBank και Elliott/Bain- για τις δύο τιτλοποιήσεις Pillar (στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ), Cairo (μη εξυπηρετούμενα 7 δισ. ευρώ συν 500 εκατ ευρώ εξυπηρετούμενα) συν την ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δικών της και τρίτων), που έχουν περάσει στην εταιρεία διαχείρισης FPS.

Το deal προβλέπει την πώληση του 80% της FPS στον ξένο επενδυτή. Η διοίκηση της Eurobank έχει θέσει χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου οι τρεις ξένες εταιρείες πρέπει -εφόσον ενδιαφέρονται- να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές την 31η Ιουλίου.

4) Παράλληλα, η τράπεζα κινείται και στον άξονα της εξόδου στις αγορές με έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Alpha Βank

5) Η τράπεζα πατάει «γκάζι» στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζει, σε συνεργασία με τη McKinsey, την εσωτερική της αναδιάρθρωση και ανανέωση. Στο μέτωπο των NPLs, το άμεσο project που τρέχει η τράπεζα και αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι η πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ ενώ ετοιμάζει -για το 2ο εξάμηνο του 2019- την τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο της έκδοσης ομολόγου, η τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει με έκδοση Tier II έως το φθινόπωρο.

Πειραιώς

6) Στην Τράπεζα Πειραιώς τρέχουν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal. Σε ό,τι αφορά το κεφαλαιακό σκέλος, η Πειραιώς καθάρισε με την υποχρέωση που είχε αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών -εντός και εκτός Ελλάδος- να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Στην εκπλήρωση της δέσμευσης συνέβαλε τόσο η συμφωνία με την Intrum όσο και η έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%.

Σχετικα αρθρα

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

S&P: O «Ηρακλής» δεν είναι game changer για τα ελληνικά NPEs

admin

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

admin

Στουρνάρας: Παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται η ελληνική ναυτιλία

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου στις ρυθμίσεις α’ κατοικίας

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Goldman Sachs: Κόβει τιμές στόχους, «buy» για Alpha Bank

admin

Χωρίς πρόβλημα η Πειραιώς από την κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από JP Morgan

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

UBS: Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία Μεγάλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας-Στα 4,5 δισ. οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2019

admin

The Latest Hot E-Commerce Idea in China: The Bargain Bin

admin

ΤΧΣ: Στα 747 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από bad banks

admin