Image default
Πρώτο Θέμα

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

Draghi 4

Ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Florian Hense σχολίασε πως με τη ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι άνοιξε διάπλατα την πόρτα για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας αν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα κινηθούν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της. Ο τόνος που χρησιμοποίησε χθες ο Ντράγκι θυμίζει προηγούμενες σημαντικές ομιλίες του, όπως αυτή του 2012 όταν είχε πει πως η ΕΚΤ θα πράξει «ό,τι χρειαστεί», ή εκείνη στο Τζάκσον Χόουλ το 2014 (σ.σ. όταν είχε προαναγγείλει την ποσοτική χαλάρωση).

Σύμφωνα με την άποψη του Florian Hense,, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τον στόχο για τον πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%» ως «συμμετρικό», που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός «θα είναι πάνω από αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή στο μέλλον». Αν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός δεν βελτιωθούν όσο θα ήθελε η ΕΚΤ, τότε η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη και έτοιμη να δράσει αποφασιστικά. Καθώς ενισχύονται οι απειλές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους επιπλέον μέτρα υποστήριξης της οικονομίας θα μπορούσε να ανακοινώσει η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Ξεχωρίζουμε τρεις απειλές και την αντίδραση της ΕΚΤ σε καθεμιά από αυτές.

Οι απογοητευτικές προοπτικές για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη σκλήρυνση των όρων χορήγησης δανείων. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο επόμενο βήμα της ΕΚΤ θα είναι να δηλώσει για μια ακόμη φορά ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο τρέχον επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα. Σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία. Κατά την άποψή μας νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα στραφούν περισσότερο προς την κατεύθυνση των εταιρικών ομολόγων.

Δεν περιμένουμε η ΕΚΤ να καταργήσει τον κανόνα της να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία ανάλογα με τις συνεισφορές κάθε κράτους-μέλους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Λέγοντας ο Ντράγκι ότι «τα όρια που θέτουμε για τα εργαλεία μας ανταποκρίνονται στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουμε» ενίσχυσε την πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το τρέχον ανώτατο όριο 33% για αγορές περιουσιακών στοιχείων από κάθε εκδότη (κράτος-μέλος) και έκδοση ομολόγων. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση της χορήγησης δανείων η ΕΚΤ θα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα χορηγήσει στις τράπεζες. Κρίνοντας από τον τόνο του Ντράγκι, πιθανότατα θα απαιτηθεί μικρή μόνο υποχώρηση της ανάπτυξης και του δομικού πληθωρισμού ώστε να αναλάβει δράση η ΕΚΤ. Αν επιδεινωθούν σημαντικά τις επόμενες πέντε εβδομάδες οι προοπτικές αυτών των δύο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναλάβει αποφασιστική δράση ακόμη και τον Ιούλιο. Αν υπάρξει πιο σταδιακή επιδείνωση, η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι οι πιθανότητες για επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους έξι μήνες είναι 30%.

Σχετικα αρθρα

Η Αθήνα ανταπαντάει στο σχέδιο της ΕΕ να περιφράξει την Ελλάδα

admin

Ένας από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου κρούει (πάλι) τον κώδωνα του κινδύνου

admin

Ποιος θυμάται το PSI;

admin

Οι γαλλικοί εργασιακοί νόμοι θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους όχι τις θέσεις

admin

Οι αγορές του σήμερα έχουν πολλά κοινά με αυτές του 2007

admin

Ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι οι ψηφοφόροι

admin

Πώς η Ελλάδα «ίσιωσε το καράβι» στην οικονομία

admin

Ο «κύριος Zara» παραμένει ο πλουσιότερος Ευρωπαίος

admin

Τα «ανομολόγητο» όνειρο της Κουμουνδούρου

admin

FT: Eνδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

admin

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin

Φιλοευρωπαϊκή στροφή στην Ιταλία

admin

Πάνω από 5 δισ. ευρώ ο τζίρος στις τηλεπικοινωνίες το 2017

admin

Είναι έτοιμες οι αγορές για μια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές;

admin

Στη Γερμανία δίνουν αυξήσεις

admin

Το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Η Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει τις αποφάσεις στην ευρωζώνη

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της

admin