Image default
Τράπεζες

Αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank

Υπέρ της προώθησης και έγκρισης ενός σχεδίου συλλογικής υποβοήθησης των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν γρηγορότερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τάχθηκε η διοίκηση της Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Βασίλη Ράπανο, η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και η ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο ενός σχεδίου συλλογικής υποβοήθησης όπως αυτά του ΤΧΣ και της ΤτΕ θα διευκόλυνε σημαντικά την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, εξασφαλίζοντας ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη και υπέρβαση των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των NPEs που έχουν καταθέσει οι εγχώριες τράπεζες στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM).

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προανήγγειλε ότι η συνολική στρατηγική μετασχηματισμού της Alpha Βank θα ανακοινωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την τράπεζα.

«Το σχέδιο θα επιλύει προβλήματα του παρελθόντος και θα βάζει την τράπεζα στο επίκεντρο των εξελίξεων», υποσχέθηκε ο κ. Ψάλτης. Προς το παρόν, ανακοίνωσε στους μετόχους τους βασικούς άξονες του μετασχηματισμού, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και τα τυχόν «εργαλεία» συλλογικής υποβοήθησης που θα προωθήσουν και θα εγκρίνουν κυβέρνηση και αρχές.
  • Νέες χορηγήσεις. Στόχος της τράπεζας είναι αφενός να ενισχύσει τις χορηγήσεις δανείων σε υγιείς κυρίως επιχειρήσεις και δευτερευόντως σε νοικοκυριά, αφετέρου να διευρύνει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός. Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με εμπλουτισμό των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του προγράμματος myAlpha.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του δυναμικού της τράπεζας

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι τα νέα «εργαλεία» ρυθμίσεων που εισήγαγε η τράπεζα τον Ιούλιο του 2018 για αναδιαρθρώσεις δανείων λιανικής τραπεζικής προσφέρουν θετικές ενδείξεις, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου ορίζοντα ( 30%) σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες. Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αποτελούν πλέον το 72% των συνολικών αναδιαρθρώσεων στα προβληματικά δάνεια λιανικής.

Στο σκέλος των πωλήσεων, η τράπεζα συνεχίζει την υλοποίηση των επιχειρησιακών της στόχων, με τη διοίκησή της να υπενθυμίζει ότι πέρυσι διενήργησε τις υψηλότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων μεταξύ των εγχώριων τραπεζών και αναδείχθηκε, με βάση το παραπάνω κριτήριο, στην 7η καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας Β. Ράπανος χαρακτήρισε έτος-καμπή το 2018 για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς η χώρα εξήλθε του προγράμματος και επιταχύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των εξαγωγών. Επισήμανε, όμως, πως παρά τις θετικές εξελίξεις, η οικονομία έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, που στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος οριοθετούνται από την υποχρέωση επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάγκη επιτάχυνσης της αύξησης του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, υπάρχει δομική πρόκληση για τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, η οποία παραμένει πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο των 28 χωρών της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Alpha Βank στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η συμπίεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μειώνει τη δυναμική όπως και η διατήρηση υψηλού μισθολογικού κόστους, υψηλής φορολογίας και υψηλού ενεργειακού κόστους.

***Αναλυτικά οι ομιλίες επισυνάπτονται στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Σχετικα αρθρα

Συμπράξεις συνεταιριστικών τραπεζών στις τιτλοποιήσεις βλέπει η Τρ. Ηπείρου

admin

Στο 11,25% έριξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα Τουρκίας

admin

Μέτρα άμυνας έναντι του Covid-19 ζητά από τις τράπεζες ο SSM

admin

Τράπεζες: Κατεβαίνει ο πήχης για να μπουν στον Ηρακλή

admin

Βloomberg: €9 δισ. για τα NPLs δεσμεύει η ελληνική κυβέρνηση

admin

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Φ. Καραβίας: Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες

admin

Optima bank: Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα η νέα τράπεζα του Ομίλου Βαρδινογιάννη

admin

Πληρωμές εγγυήσεων προς τις τράπεζες ετοιμάζει το δημόσιο

admin

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Στις τράπεζες το κόστος δικηγόρου στις ρυθμίσεις α’ κατοικίας

admin

Οριακές μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους τραπεζίτες

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Axia: Τι εκτιμά τώρα για τις ελληνικές τράπεζες

admin