Image default
Τράπεζες

Οι τέσσερις στόχοι της Πειραιώς για το 2019

«Θεωρούμε ότι η δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία θα οδηγήσει σύντομα σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης», τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου (φωτ.).

Σε ό,τι αφορά τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επεσήμανε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Οι στόχοι της Tράπεζας Πειραιώς για το 2019 είναι τρεις: α) Η ενίσχυση των πηγών εσόδων και η λειτουργική αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία διατηρήσιμης κερδοφορίας, β) η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού μέσω της συνεπούς εκτέλεσης του πλάνου μείωσης των NPEs με ορίζοντα το 2021, γ) η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και δ) η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία της τράπεζας με τον σουηδικό όμιλο Intrum ως προς τη διαχείριση των NPEs ύψους 27 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει την Πειραιώς να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική. Τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την τράπεζα.

Στο μέτωπο της κερδοφορίας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το 2018 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά μετά από πολλά έτη που η Πειραιώς επέστρεψε στην κερδοφορία και τόνισε ότι η πορεία «για την αποκατάσταση της κερδοφορίας εξελίσσεται ομαλά».

Κλείνοντας ανέφερε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, οι στόχοι φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε δε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των τόκων προς το Δημόσιο για τα CoCos ύψους 160 εκατ. ευρώ στις 2 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Γ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι η έκδοση ομολόγου Tier II στην οποία προέβη η τράπεζα τις προηγούμενες ημέρες, άνοιξε μια επιπλέον πηγή χρηματοδότησης για το τραπεζικό σύστημα. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για ένα «νέο ξεκίνημα». Εκτίμησε ότι το 2019 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί 1,5-2%, με κεντρικούς άξονες τις εξαγωγές και την κατανάλωση, και είπε ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στις τράπεζες και αυτό φαίνεται στο μέτωπο της ρευστότητας, όπου υπάρχει αύξηση καταθέσεων, στον μηδενισμό του ELA, στον περιορισμό της δανειακής έκθεσης από το ευρωσύστημα και στην ικανοποιητική και αυξανόμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θα δώσει έμφαση στην ταχύτερη εξυγίανση μέσω της δραστικής μείωσης των NPEs.

Σχετικα αρθρα

Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Ζαββός: Οι διαχειριστές θα δώσουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια

admin

Crash test στα φοιτητικά δάνεια

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin

Bank of America: Πτώση 4% στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019

admin

Συνάντηση Αδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της ΕΕΤ

admin

«Μάχη» τραπεζών για τα μεγάλα δάνεια

admin

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

admin

Χαντζηνικολάου: Προϋπόθεση για επενδύσεις η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

admin

Stress test για μη συστημικές τράπεζες τρέχει η ΤτΕ

admin

Alpha Bank: Αναπροσαρμόζει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

Δανία: Χωλαίνει το bail in των ευρω-τραπεζών

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

admin

Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας: Πρόστιμο €1,6 εκατ. στη JP Morgan

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin