Image default
Τράπεζες

Αύξηση κερδών για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Στα 15,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2018 τα κέρδη προ τόκων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και εμφάνισαν αύξηση 3,31% σε σχέση με το 2017, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 14,03% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 1,57 δισ. ευρώ.

Οι οριστικές καθυστερήσεις ανήλθαν στο 23,5% του χαρτοφυλακίου των δανείων, ενώ ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών από συσσωρευμένες προβλέψεις, διαμορφώθηκε στο 70,8% από 59% την προηγούμενη χρήση. Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Τράπεζα παρουσιάζει κερδοφορία πριν από προβλέψεις, αποσβέσεις και φόρους ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Τράπεζα στην αναδιαμόρφωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, δημιουργώντας νέα προϊόντα ρύθμισης. Ειδικότερα κατά το 2018 προχώρησε σε εγκρίσεις ρύθμισης σχεδόν 6.000 δανείων υπολοίπου άνω των 160 εκατ. ευρώ και σε υλοποιήσεις ρυθμίσεων περίπου 1.200 δανείων επιχειρήσεων, ύψους πάνω από 37 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,69% σε σχέση με το 2017, ενώ το ποσοστό αύξησης των καταθέσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ήταν της τάξεως του 10,4%.

Κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Κουρλετάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού και της Μεταποιητικής Παραγωγής, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες σταθερότητας και ενίσχυσης της ελληνικής και ιδιαίτερα της Κρητικής οικονομίας, ωστόσο επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει εύθραυστη με τις επενδύσεις να παρουσιάζουν αρνητικό ρυθμό και την αποταμιευτική ικανότητα να είναι μειωμένη.

Ως βασική πρόκληση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεσήμανε την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), χαρακτήρισε δε μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες την υποχρέωσή τους να επιτύχουν συγκεκριμένο στόχο, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέχρι το 2021.

Στην ομιλία της η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας κα Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, τόνισε την ανάγκη της εκ νέου παρακολούθησης από τις τράπεζες της ανάπτυξης της οικονομίας, στηρίζοντας τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση κερδοφορίας για τον κλάδο, που ούτως ή άλλως διατηρεί ως πρώτιστο στόχο την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων.

Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν η λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) από το διεθνή Οίκο αξιολόγησης Moody’s. Η Τράπεζα αξιολογήθηκε με Caa2 – όπως δηλαδή και οι συστημικές τράπεζες – με προοπτικές σταθερές. Το Μάρτιο του 2019 ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές της Τράπεζας, από σταθερές σε θετικές.

Στους επιχειρησιακούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των NPEs, η χορήγηση νέων δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2019, η διεύρυνση της καταθετικής βάσης, η αναδιάρθρωση του δικτύου της τράπεζας και η επέκτασή του σε νέες αγορές.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Πώς επηρεάζει η πανδημία τις τράπεζες

admin

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

admin

Κέρδη ρεκόρ την περασμένη χρονιά για την JPMorgan

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin

Ελληνική: Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Συνεργατικής Τράπεζας

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

admin

DW: Ερχονται αρνητικά επιτόκια και για τους μικροκαταθέτες;

admin

Eurobank: Γιατί κατέβασαν ταχύτητα οι εξαγωγές στο οκτάμηνο

admin

Alpha Bank: Πάνω από 800 οι συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας

admin

Πειραιώς: Θετικό το αποτύπωμα του Project Future

admin

Σουηδία: Φόρος στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της άμυνας

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Παγκόσμια διάκριση για την Πειραιώς Factoring

admin

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

admin

Οι τέσσερις στόχοι της Πειραιώς για το 2019

admin

Καραμούζης: Λύση για τις τράπεζες η ισχυρή κερδοφορία

admin

Κέρδη 59,1 εκατ. στο εξάμηνο για την Ελληνική Τράπεζα

admin