Image default
Πρώτο Θέμα

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη

bond marketΟι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ύστερα από την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιλέξουν τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια κίνηση που διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα διατηρήσει τη στάση υπέρ μιας χαλαρής πολιτικής του σημερινού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Εάν η επιλογή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν το αναμέναμε, ιδιαίτερα αφού η ίδια αρνήθηκε σθεναρά ότι ήταν υποψήφια πέρυσι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management. «Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ».

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ κατέγραψαν πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, με αυτές των τίτλων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό στο μείον 0,397%. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%.

Το ευρώ ήταν σταθερό στην αρχή της διαπραγμάτευσής του στην Ευρώπη στο 1,1283 δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στο μπλοκ κατέγραψαν άνοδο στην έναρξη των συναλλαγών.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση που οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν επιλέξει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, για να ηγηθεί της ΕΚΤ.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται ‘γεράκι’.

«Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η ίδια δεν είναι ο Γενς Βάιντμαν», δήλωσε.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο χαμηλό 14 μηνών στο 1,76%. Η Ιταλία θεωρείται ότι επωφελείται ιδιαίτερα από μια περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά ομολόγων της καταγράφει υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες καθώς τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και πιθανόν έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Σχετικα αρθρα

Πώς κρίνουν την έκδοση του 10ετούς ομολόγου οι οικονομικοί αναλυτές 4 τραπεζών

admin

«Φωτιά» στα τραπεζικά CoCos εβαλε η Santander

admin

Τα τέσσερα «Nein» της Γερμανίας

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

admin

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

admin

«Νέο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί»

admin

Τα νεύρα της ΕΚΤ φθείρονται με την Ελλάδα

admin

WSJ: Μετά τις γιορτές … Πρόεδρος της Δημοκρατίας

admin

Πόσο… Σόιμπλε είναι ο Σολτς;

admin

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

admin

Το κέντρο πρέπει να αντέξει στη Γερμανία

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία πριν από τα μεσάνυχτα

admin

Tο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει

admin

Ξαφνικά «γκάζια» για έξοδο στις αγορές!

admin

Η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ και το αντίστροφο

admin

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

admin

Més que un Club: γιατί η Barça είναι μια δύναμη καταλανικού εθνικισμού

admin

Τι δείχνουν τα μεγαλύτερα καθαρά shorts στο € από το 2016

admin