Image default
Πρώτο Θέμα

Η επόμενη μέρα…

 xaa12Η εβδομάδα προς την τελική ευθεία των εκλογών έκλεισε με θετικό πρόσημο και στις πέντε συνεδριάσεις της.

Το γεγονός αυτό θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν μεσολαβούσαν σημαντικές αποκοπές μερισμάτων σε αξία οι οποίες ήρθαν πάνω σε κέρδη Γενικού Δείκτη άνω του 40%.

Η Αγορά είχε κάθε λόγο να διορθώσει, να αναμείνει και να γίνει πιο επιλεκτική ενόψει των γεγονότων που έχει μπροστά της. Η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων έδειξε ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο που αναζητά την στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί απορροφώντας την προσφορά.

Στην μείωση της δυναμικής της ανόδου πάντως έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Ελληνική αγορά δεν είναι εξόφθαλμα φθηνή υπό την έννοια ότι πολλές αποτιμήσεις -κυρίως εμποροβιομηχανικών τίτλων- βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά ενώ άλλες κινούνται αποκλειστικά στην λογική της επόμενης ημέρας. Η κερδοφορία έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ρυθμοί ωστόσο αύξησης των τιμών έχουν ξεφύγει δημιουργώντας εικόνα επιμέρους υπερβολών.

Πλέον το ράλι της Αγοράς έχει προσεγγίσει το 46% και αν θα θέλαμε να δούμε αυτή την ισχυρή ανοδική διαδρομή ως μέρος των προσδοκιών που σταδιακά ενσωματώθηκαν στον Δείκτη θα μπορούσαμε να κάνουμε τις εξής παραδοχές: Η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε την βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις.

Η επόμενη στάση του Δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν η προεδρική εκλογή το 2020 καθώς ο απαιτούμενος πήχης των θετικών ψήφων είναι πλέον 151. Από τις 750 μονάδες έως και σήμερα διαδοχικά αποτιμήθηκαν: η συρρίκνωση του εκλογικού χρόνου, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις Ευρωεκλογές και το καθαρό προβάδισμα του πρώτου κόμματος με αυτοδυναμία. Αυτό που δεν είναι αποτιμημένο είναι μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και μια άνετη αυτοδυναμία που θα δώσει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και ένα μήνυμα έντασης στην πολιτική εντολή.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου πυθμένα που είχε χαμηλό στις 600 μονάδες .Οι αντιστάσεις που μεσολαβούν από το χαμηλό έχουν πέσει με συστηματικό τρόπο, η δομή της αντιστροφής είναι αρκετά δουλεμένη με συναλλαγές και ενδιάμεσες διορθώσεις γεγονός που συνιστά συμπαγή και ποιοτική την έως τώρα πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία διαγράμματα όμως η έξοδος από του από την κύρια ζώνη αντίστασης των 895 μονάδων δικαιολογεί την υπερβολή της… υπερβολής των ταλαντωτών (overshoot) προς την επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων. Όλοι οι κινητοί μέσοι είναι αγορασμένοι, ο MACD ξαναγύρισε ανοδικός μετά την μικρή κόπωση του δείκτη και η Αγορά έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου του 2015, λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης στην Ελλάδα συμβαδίζοντας πιθανότατα και με την ολοκλήρωση ενός κύκλου εξουσίας. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα έχει αρκετή δράση δεδομένης της πληθωρικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτό το κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας όπου τα γεγονότα θα κληθούν να μετρήσουν τις αποκλίσεις από τις προσδοκίες, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το νέο αφήγημα, η διαμόρφωση δηλαδή νέων προοπτικών και ροής γεγονότων που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επικράτηση της κατοχύρωσης κερδών ενόψει της είδησης, στάση που είθισται να επικρατεί μετά από κάθε κομβικό γεγονός.

Ο βαθμός απορρόφησης των ευκαιριακών επενδυτών που κινήθηκαν με βάση την δυναμική της περιόδου από το τέλος Μαΐου έως και την παραμονή των εκλογών θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την ποιότητα του επενδυτικού κοινού που αποφάσισε να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες και τις συναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να επιχειρηθεί μια άμεση κίνηση προς το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων. Πέρα από τις μετεκλογικές εξελίξεις η ερχόμενη εβδομάδα έχει και τις καθιερωμένες εταιρικές πράξεις και προγραμματισμένα γεγονότα.

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup στο οποίο θα εξετασθεί η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και οι επιπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών για τις οποίες πιθανόν θα γίνουν κάποιες συστάσεις. Την Τετάρτη τέλος, ο ΟΔΔΗΧ έχει την προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων με το επιτόκιο να φλερτάρει με νέα ιστορικά χαμηλά (προηγ. 0,34%) για την έκδοση μετά το χαμηλό που σημειώθηκε στην έκδοση των 26 εβδομάδων (0,23%).

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Securities S.A. 

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin