Image default
Πρώτο Θέμα

Το ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

H Ιταλία ακολούθησε το ράλι των ομολόγων παγκοσμίως και οι αποδόσεις των τίτλων της αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καθώς η Ρώμη απέφυγε επί του παρόντος τη σύγκρουση με την ΕE για τη δημοσιονομική πολιτική της και αυξάνονται οι ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα, οι κινήσεις των ιταλικών ήταν θεαματικές, με το κόστος του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Η Ιταλία απέφυγε την Τετάρτη την απειλή λήψης πειθαρχικών μέτρων από την ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά της, πείθοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα νέα μέτρα που υπέβαλε θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση του χρέους της, το οποίο ακολουθεί αυξητική πορεία, με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει όχι μόνο σε μειώσεις των επιτοκίων αλλά πιθανόν και σε έναν νέο γύρο νομισματικής στήριξης ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα από αξιωματούχους της ΕΚΤ, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ολι Ρεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung ότι η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον προσωρινή και ότι η ΕΚΤ πρέπει να προσφέρει περισσότερη στήριξη για να εκπληρώσει την εντολή της. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν, επίσης, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, που επελέγη από τους ηγέτες της ΕΕ για νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, θα εντείνει τη χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές κοιτούν τα ιταλικά ομόλογα

Με περισσότερα από τα μισά ομόλογα της Ευρωζώνης να έχουν αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές συνωθήθηκαν στα ιταλικά ομόλογα που έχουν θετικές. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, που υποχώρησε σήμερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,66%, έχει μειωθεί περίπου 45 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, και είναι σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2018. Η μείωση αυτή είναι υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε στις αποδόσεις άλλων ομολόγων μεγάλων χωρών. Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων παρέμειναν σήμερα σταθερές στο 0,06%, ενώ είχαν υποχωρήσει για λίγο σε αρνητικό έδαφος μέσα στην εβδομάδα. Η διαφορά στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού κινείται γύρω από τις 200 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ελαφρά, αλλά οι συναλλαγές ήταν υποτονικές εν όψει της ανακοίνωσης αργότερα σήμερα των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται σημαντικά. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν οριακά σήμερα, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Σχετικα αρθρα

Το γερμανικό πρόβλημα της ευρωζώνης

admin

Η προεδρική εκλογή και η πόλωση

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

Σε τρίγωνο έντασης έχει μπει η ελληνική πολιτική

admin

XA:Νέα υψηλά σε μια χρονιά ρεκόρ

admin

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο – Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα… (UPD)

admin

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες στην Ελλάδα

admin

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin

Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το 2018 η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, κατρακύλα 32% από το 2008

admin

Διστακτικοί και απαισιόδοξοι εφέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

admin

Ο μεγάλος εκβιασμός για νέο μνημόνιο

admin

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και το τέλος του χρόνου …

admin

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: H Τουρκία θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρότερου

admin