Image default
Τράπεζες

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, με κεντρικό άξονα την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, πρέπει και οφείλει, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, να δώσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης σε σωστή βάση προς τις διεθνείς αγορές.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση σε πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας, τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ανάτασης», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Στις τράπεζες έχουν τεθεί οι βάσεις για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει να υπάρξει και ένα κεντρικό -ολιστικό σχέδιο- για την περαιτέρω και σε βάθος οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια τόσο του ΤΧΣ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το πράξει άμεσα».

Ανάπτυξη και μόνο

Έτερος τραπεζίτης επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι την ώρα που οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση μέσα από ήδη ανακοινωμένες κινήσεις αλλά και δρομολογημένα σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πρέπει να πάρει εμπρός, να κινηθεί το αναπτυξιακό κομμάτι τους, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και εντέλει την επιστροφή μέρους των καταθέσεων. Οι καταθέσεις είναι απαραίτητες ως καύσιμο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πλην όμως των καταθέσεων, μεγάλη σημασία έχει η φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Οφείλει να μην κάνει πίσω στις προγραμματικές εξαγγελίες για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, οι επιχειρηματίες -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- θα νιώσουν πιο ασφαλείς και θα απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση».

Δικαιοσύνη

Κοινός τόπος για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελεί η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα μέτωπα, πρωτίστως σε όσες υποθέσεις συνδέονται με επενδυτικά σχέδια.

«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των επί χρόνια -άνω των 6 ετών- κολλημένων επενδύσεων στα γρανάζια της δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν γρήγορα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι εν δυνάμει επενδυτές και η χώρα να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι μπορεί και θέλει τα επενδυτικά κεφάλαια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που αναδιαρθρώνουν δάνεια

admin

Τι πληγώνει τις τραπεζικές μετοχές σε Ελλάδα-Ευρώπη

admin

Χωρίς πρόβλημα η Πειραιώς από την κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

admin

Με τον… αραμπά οι εγκρίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας

admin

Οι αλλαγές στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

admin

JP Morgan: Το κλειδί για να πετύχει ο Ηρακλής

admin

ΕΚΤ: Οι πιστωτικοί κανόνες στα επιχειρηματικά δάνεια έγιναν πιο αυστηροί το Q2

admin

Η Alpha Bank στηρίζει τους πληγέντες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει να ανοίξει έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank

admin

Τα έξι βήματα και τα μυστικά του σχεδίου «Ηρακλής»

admin

Οι «παγίδες» στις καταθέσεις εξωτερικού

admin

Deutsche Bank: Πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές για Πειραιώς και Alpha

admin

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

admin

Στα 5,3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ελληνικών NPLs

admin

Υπέρ των αλλαγών στο Δ.Σ. της ΕΤΕ και η Glass Lewis

admin

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Citi

admin