Image default
Τράπεζες

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, με κεντρικό άξονα την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, πρέπει και οφείλει, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, να δώσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης σε σωστή βάση προς τις διεθνείς αγορές.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση σε πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας, τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ανάτασης», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Στις τράπεζες έχουν τεθεί οι βάσεις για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει να υπάρξει και ένα κεντρικό -ολιστικό σχέδιο- για την περαιτέρω και σε βάθος οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια τόσο του ΤΧΣ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το πράξει άμεσα».

Ανάπτυξη και μόνο

Έτερος τραπεζίτης επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι την ώρα που οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση μέσα από ήδη ανακοινωμένες κινήσεις αλλά και δρομολογημένα σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πρέπει να πάρει εμπρός, να κινηθεί το αναπτυξιακό κομμάτι τους, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και εντέλει την επιστροφή μέρους των καταθέσεων. Οι καταθέσεις είναι απαραίτητες ως καύσιμο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πλην όμως των καταθέσεων, μεγάλη σημασία έχει η φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Οφείλει να μην κάνει πίσω στις προγραμματικές εξαγγελίες για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, οι επιχειρηματίες -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- θα νιώσουν πιο ασφαλείς και θα απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση».

Δικαιοσύνη

Κοινός τόπος για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελεί η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα μέτωπα, πρωτίστως σε όσες υποθέσεις συνδέονται με επενδυτικά σχέδια.

«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των επί χρόνια -άνω των 6 ετών- κολλημένων επενδύσεων στα γρανάζια της δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν γρήγορα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι εν δυνάμει επενδυτές και η χώρα να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι μπορεί και θέλει τα επενδυτικά κεφάλαια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Αlpha Bank: Κερδοφορία 86,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Αθώος ο Σταύρος Ψυχάρης και τα 10 στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Διάκριση για τη νέα εφαρμογή αυτοματισμού της Eurobank

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Επαναφέρει bonuses και αποζημιώσεις 

admin

UBS: Καθαρά κέρδη $1,4 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

admin

Στα 5,3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ελληνικών NPLs

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για αύξηση των «κόκκινων» δανείων στο 50%

admin

Μειώθηκαν 2 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

admin

Μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank για την Capital Group

admin

Ντε Γκαλό: Πλήγμα στην ανάπτυξη αν έχει διάρκεια η άνοδος του αργού

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και στη διοίκηση Χ.Μεγάλου

admin

Τι ψάχνουν θεσμικοί και επενδυτικά κεφάλαια στα roadshows των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο

admin

JP Morgan: Τι δεν βλέπει η αγορά στις ελληνικές τράπεζες

admin

Eurobank: Στο 31,71% κατήλθε το ποσοστό της Fairfax

admin