Image default
Τράπεζες

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, με κεντρικό άξονα την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, πρέπει και οφείλει, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, να δώσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης σε σωστή βάση προς τις διεθνείς αγορές.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση σε πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας, τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ανάτασης», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Στις τράπεζες έχουν τεθεί οι βάσεις για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει να υπάρξει και ένα κεντρικό -ολιστικό σχέδιο- για την περαιτέρω και σε βάθος οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια τόσο του ΤΧΣ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το πράξει άμεσα».

Ανάπτυξη και μόνο

Έτερος τραπεζίτης επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι την ώρα που οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση μέσα από ήδη ανακοινωμένες κινήσεις αλλά και δρομολογημένα σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πρέπει να πάρει εμπρός, να κινηθεί το αναπτυξιακό κομμάτι τους, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και εντέλει την επιστροφή μέρους των καταθέσεων. Οι καταθέσεις είναι απαραίτητες ως καύσιμο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πλην όμως των καταθέσεων, μεγάλη σημασία έχει η φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Οφείλει να μην κάνει πίσω στις προγραμματικές εξαγγελίες για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, οι επιχειρηματίες -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- θα νιώσουν πιο ασφαλείς και θα απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση».

Δικαιοσύνη

Κοινός τόπος για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελεί η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα μέτωπα, πρωτίστως σε όσες υποθέσεις συνδέονται με επενδυτικά σχέδια.

«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των επί χρόνια -άνω των 6 ετών- κολλημένων επενδύσεων στα γρανάζια της δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν γρήγορα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι εν δυνάμει επενδυτές και η χώρα να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι μπορεί και θέλει τα επενδυτικά κεφάλαια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

Ημερίδα για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Οι έξι παρατηρήσεις της ΕΚΤ για το σχέδιο Ηρακλής

admin

The Latest Hot E-Commerce Idea in China: The Bargain Bin

admin

Κέρδη ρεκόρ την περασμένη χρονιά για την JPMorgan

admin

Νέα επικεφαλής του κλάδου Shipping στην HSBC Ελλάδας

admin

Γ. Βαλμάς: Ερχονται εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα από Eurobank

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

UBS: Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

admin

«Προσωποποιημένα» επιτόκια στα στεγαστικά λανσάρει η Πειραιώς

admin

Κόκκινα δάνεια: Αισιοδοξία για έγκριση εξπρές του APS

admin

Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Εχουμε σημαντικούς λόγους να νιώθουμε αισιόδοξοι

admin

Τι θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με τον ισχυρό άντρα του SSM

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

ΕΚΤ: Την Κριστίν Λαγκάρντ περιμένουν οι αντίπαλοι του Ντράγκι

admin