Image default
Must Read

BOFA:Η Ελλάδα μετά τις εκλογές – Ανάπτυξη με κινδύνους, αλλά και ανοδική πορεία

greece coastΗ Ελλάδα απολαμβάνει σταθερή αλλά μέτρια ανάπτυξη ύστερα από αρκετά χρόνια αρνητικών κλυδωνισμών. Εντούτοις, οι εξωτερικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και η έλλειψη πιστώσεων, οι μικρές κεφαλαιουχικές δαπάνες και η υψηλή αβεβαιότητα διατηρήσαν την ανάκαμψη σε χαμηλό επίπεδο. Το άρθρο μας επισημαίνει την κρίσιμη σημασία της εφαρμογής βασικών μεταρρυθμίσεων από μακροοικονομικής πλευράς.

Πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, αλλά και κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων

Μετά την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο, οι δημοσκοπήσεις πριν από τις Εθνικές Εκλογές αυτή την Κυριακή υποδηλώνουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή θα χρειαστεί να σχηματίσει συγκυβέρνηση. Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, αφού δεν υπάρχουν άλλες εκλογές για τα επόμενα 4 χρόνια. Ωστόσο, ο κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων είναι εφικτός αν η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, οδηγώντας έτσι σε νέες εκλογές τον Αύγουστο και υψηλή αβεβαιότητα.

Προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Η δημοσιονομική κατάσταση ενδέχεται να έχει βγει εκτός πορείας. Το ακόμη πολύ υψηλό απόθεμα των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας και το βασικό εμπόδιο για μια ταχύτερη ανάκαμψη. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κατά την άποψή μας, η σύντομη ανάπτυξη και στους τρεις τομείς μετά τις εκλογές θα είναι πολύ σημαντική, διότι θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σαφούς απομάκρυνσης από το παρελθόν.

Η προοπτική των ομολόγων

Μια συρροή παραγόντων ενίσχυσε τη σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων απόδοσης των κρατικών ομολόγων (spreads), αλλά βλέπουμε μεγαλύτερες δυνατότητες μελλοντικά καθώς επεκτείνεται η ζήτηση απόδοσης. Τα κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν επίσης να ξεπεράσουν τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει να αυξήσει το όριο που επέβαλε σχετικά με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κίνδυνο της ελληνικής κυβέρνησης ή / και βελτιωθεί η προοπτική αξιολόγησης, αυξάνοντας τις προοπτικές μιας ενσωμάτωσης στο QE (ποσοτική χαλάρωση) σε κάποιο στάδιο τα προσεχή έτη. Αν οι εκλογές δώσουν σαφή πλειοψηφία και, ως εκ τούτου, σηματοδοτήσουν πολιτική σταθερότητα, θα συνιστούσαμε στους επενδυτές να προετοιμαστούν για περαιτέρω συρρίκνωση όσον αφορά το περιθώριο απόδοσης (spread) των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών Bund. Στη συνέχεια, οι κίνδυνοι θα σχετίζονταν με επιδείνωση της προοπτικής της Ευρωζώνης ή με απότομη αναπροσαρμογή των τιμών στα γερμανικά ομόλογα (bunds). Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους στόχους μετά το πρόγραμμα.

Οι ιδέες συναλλαγών και οι επενδυτικές στρατηγικές που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικό ρίσκο και δεν είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στις αγορές συναλλάγματος και τους οικονομικούς πόρους προκειμένου να απορροφούν τυχόν απώλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των ιδεών ή στρατηγικών.

Υποστηρικτική ανάπτυξη, με κινδύνους

Η Ελλάδα απολαμβάνει μια περίοδο σταθερής (αν και μέτριας) ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια αρνητικών κλυδωνισμών. Ομοίως με τις προβλέψεις για την Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο. Η χαλάρωση της λιτότητας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και οι βελτιωμένες προοπτικές στην αγορά εργασίας πρέπει συνολικά να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Η κατανάλωση θα πρέπει να υποστηρίζεται από διαθέσιμο εισόδημα, από μισθούς και απασχόληση θετικά εξελισσόμενα. Οι επενδύσεις, αν και περιορισμένες από μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις και από τον τραπεζικό τομέα, θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν ελαφρώς στην ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, η εξωτερική ζήτηση θα αποτελέσει μικρό ρίσκο για την ελληνική οικονομία. Η μέτρια ανάπτυξη σε μερικούς από τους βασικούς εξωτερικούς εταίρους της Ελλάδας θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές, οι οποίες εξακολουθούν να συνδέονται στενά με την κατανάλωση, θα παραμείνουν ισχυρές. Συνολικά, περιμένουμε μια μικρή αρνητική ανάπτυξη από τις καθαρές εξαγωγές. Ωστόσο, ομοίως με τα όσα υποστηρίξαμε για την προοπτική της ευρωζώνης, βλέπουμε πολλούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν τις εμπορικές διαμάχες, το Brexit χωρίς συμφωνία και τους δασμούς στα αυτοκίνητα, όλα αυτά δηλαδή που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις βασικές εξαγωγές. Τα καλά νέα είναι ότι οι εκλογές, διαφορετικά απ’ ό,τι είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα, δεν αποτελούν διακριτό κίνδυνο που θα απειλούσε την ανάκαμψη.

Περιθώρια ανόδου

Αν και η αύξηση κατά 2% είναι ασφαλώς καλή είδηση, εξακολουθεί να είναι αινιγματικό το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, μετά από μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση, δεν κατάφερε να ανακάμψει ταχύτερα. Σε αυτό βλέπουμε δύο αλληλοσυγκρουόμενες εξηγήσεις. Υπήρξε ανάκαμψη χωρίς πίστωση που εμπόδισε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex). Η συνεχής αβεβαιότητα είχε παρόμοιο αντίκτυπο. Υποστηρίξαμε ότι και οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρήσαμε ότι οι επίσημες προβλέψεις κατά την περίοδο 2015-2017 ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, αφού ισχυρίζονταν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Ως εκ τούτου, τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι ακόμη κι όταν η πίστωση δεν προσφέρει σημαντική βοήθεια, η άρση της μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Στο άρθρο αυτό επισημαίνουμε επίσης την κρίσιμη σημασία της εφαρμογής βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρά την όποια πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει δυσάρεστο σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες. Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η μείωση της πολιτικής και στρατηγικής αβεβαιότητας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκπλήξεις ανοδικής ανάπτυξης (θα αναφέρουμε περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω). Ωστόσο, ο εφησυχασμός από την πρόσφατη ευφορία των αγορών και τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την επόμενη κυβέρνηση. Αν η ευκαιρία χαθεί, περιμένουμε τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ να πέσει πολύ κάτω από το 2% μακροπρόθεσμα, επαναφέροντας την ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πολιτική προοπτική

Πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, αλλά και κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων

Η Νέα Δημοκρατία, το κυριότερο κόμμα αντιπολίτευσης της Ελλάδας, κέρδισε άνετα τις Ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο, με προβάδισμα 9,3% έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αποδείχθηκαν ακριβείς. Πολλοί αναλυτές περίμεναν μικρότερη διαφορά, βασιζόμενοι σε μια επίμονη προκατάληψη απέναντι στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία τα πήγε εξίσου καλά στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν επίσης τον Μάιο.

Οι δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές εξακολουθούν να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στο ίδιο ποσοστό. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Διαφορετικά, θα πρέπει να κάνει συγκυβέρνηση με μικρότερα κόμματα και πιθανότατα με το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ. Με βάση τον εκλογικό νόμο σε αυτές τις εκλογές, το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 έδρες (από τις 300 συνολικά). Τα κόμματα με ποσοστό κάτω του 3% δεν λαμβάνουν καμία έδρα και οι ψήφοι τους διανέμονται κατ’ αναλογία στα άλλα κόμματα, πράγμα που ωφελεί αποτελεσματικά το πρώτο κόμμα. Το αν ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί να σχηματίσει συγκυβέρνηση ή όχι θα εξαρτηθεί από το πόσα μικρά κόμματα θα φτάσουν πάνω από το όριο του 3%, με ορισμένα από αυτά να βρίσκονται ακριβώς σε αυτό το ποσοστό σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική στις αγορές παρά στη συγκυβέρνηση. Θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει τον κίνδυνο εκλογών πριν περάσουν 4 χρόνια. Η ισχυρή απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας από τις Ευρωεκλογές δείχνει ότι η αγορά έχει ήδη υπολογίσει τη νίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το μόνο ερώτημα που απομένει είναι η μορφή της κυβέρνησης καθώς και το αν θα έχει μια ασφαλή πλειοψηφία.

Μετά τις εθνικές εκλογές, προβλέπεται πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Περιμένουμε ομαλές προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος, με τη Βουλή να εγκρίνει με ευκολία τη δεύτερη θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Έχοντας αφήσει πίσω τις Ευρωεκλογές, τις δημοτικές, τις εθνικές και τις προεδρικές εκλογές, η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να διανύσει 4 χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και να απολαύσει πολιτική σταθερότητα.

Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο του κινδύνου απρόσμενων γεγονότων λόγω εκλογών. Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πάρει περισσότερες από 150 έδρες και δεν καταφέρει να σχηματίσει συγκυβέρνηση με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες εκλογές τον Αύγουστο. Οι εκλογές αυτές θα βασιστούν σε έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας – χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Αυτό θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης ή να οδηγήσει σε μη αναμενόμενη συγκυβέρνηση. Με ένα τέτοιο σενάριο, το ΚΙΝΑΛ, το τρίτο κόμμα προς το παρόν στις δημοσκοπήσεις, ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα.

Οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Όσα αναφέραμε παραπάνω δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις που αφορούν την Ελλάδα. Η σύντομη πρόοδος θα είναι πολύ σημαντική, κατά την άποψή μας, αφού θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σαφούς απομάκρυνσης από το παρελθόν.

Η δημοσιονομική κατάσταση ενδέχεται να έχει βγει εκτός πορείας και η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πτώση της απόδοσης. Μετά την ισχυρή υπεραπόδοση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι οι προεκλογικές δαπάνες είναι υπερβολικές θέτοντας τον στόχο του 2019 σε κίνδυνο. Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον στόχο του 3,5%. Η κατάργηση ορισμένων προεκλογικών δαπανών μπορεί να είναι αρκετή, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να γνωρίζουμε. Πολλές προεκλογικές υποσχέσεις για περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να μετατεθούν ή να εγκαταλειφθούν ομόφωνα. Ακόμα, υπάρχει περιθώριο για μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης αν η νέα κυβέρνηση βρει κέρδη αποδοτικότητας σε τμήματα του προϋπολογισμού και μειώσει τις περιττές υψηλές και μερικές φορές υπερβολικές δαπάνες σε ορισμένους τομείς. Η επανεξέταση ορισμένων μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν λόγω κρίσης και τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή βιαστικά κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων αργά το βράδυ και η αντικατάστασή τους με άλλα, πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενός ποσού. Και φυσικά, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη και θα δημιουργήσουν τελικά περιθώριο για φορολογικές περικοπές.

Το ακόμη υψηλό απόθεμα των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας και το βασικό εμπόδιο για μια ταχύτερη ανάκαμψη. Παρ’ όλο που οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα πρόσφατα στρες τεστ της ΕΕ και μέχρι στιγμής έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει τεράστιο, περίπου στο 45%, ενώ οι μελλοντικοί στόχοι είναι πιο φιλόδοξοι. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη προτείνει δύο σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Κατά την άποψή μας, τα δύο αυτά σχέδια είναι σωστά και μια τελική λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά και από τα δύο. Είναι πολύ σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ευθέως τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα στείλει ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές, θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη ευπάθεια της οικονομίας και θα επιτρέψει ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη τα προσεχή έτη.

Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή υπήρξε η βασική αδυναμία της υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις των επίσημων πιστωτών, και συμφωνούμε κι εμείς. Οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Η θέση κατάταξης της Ελλάδας με διεθνή μέτρα όσον αφορά το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί, αλλά από πολύ χαμηλή βάση και παραμένει η χειρότερη στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών. Βασικά επενδυτικά έργα παραμένουν στάσιμα λόγω γραφειοκρατίας εδώ και χρόνια, όπως το κύριο project αστικής ανάπλασης «Ελληνικό». Το υποθηκοφυλακείο παραμένει ατελές, ενώ οι προγραμματισμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Επίσης, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει από ανεπάρκεια, δυσκαμψία, κακή διακυβέρνηση και έλλειψη ανταγωνισμού, γεγονός που οδηγεί σε πενιχρά αποτελέσματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο και η νέα κυβέρνηση ίσως να μην είναι σε θέση να τα κάνει όλα. Όμως, μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις για ευνοϊκές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις, η έγκαιρη και αποφασιστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση – τουλάχιστον για όσες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα – θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση μιας θετικής δυναμικής και τη στήριξη πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Η προοπτική των ομολόγων

Ένα σύνολο παραγόντων ενίσχυσε τη σημαντική συρρίκνωση στα περιθώρια απόδοσης (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Μετά την 10ετή κοινοπραξία τον Μάρτιο, μιλήσαμε υπέρ μιας θετικής δυναμικής των ελληνικών ομόλογων βασισμένοι σε 5 ενθαρρυντικούς παράγοντες:

1. Βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αυξημένο όγκο συναλλαγής και συρρίκνωση στα περιθώρια απόδοσης (spreads).

2. Θετική προοπτική χρηματοδότησης τραπεζών

3.Πιθανότητα πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους από την ΕΕ και έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

4. Βελτιωμένη προοπτική της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών κρατικών ομολόγων

5. Πιθανή βελτίωση αξιολόγησης

Πραγματοποίηση των (1) ως (3). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA (παροχή επείγουσας ρευστότητας) υποχώρησε στο 0 και η ΕΕ συμφώνησε τόσο για ελάφρυνση του χρέους κατά 1 δισ. ευρώ όσο και για έγκαιρη εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Επομένως, τα ελληνικά κρατικά ομολόγα κατέγραψαν ισχυρή απόδοση.

Η θετική δυναμική επιταχύνθηκε πιο πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξής:

6. Πραγματοποίηση Ευρωεκλογών, οι οποίες οδήγησαν στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται γι’ αυτή την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η πρόσθετη ώθηση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των εκλογών επέτρεψε στα ελληνικά κρατικά ομολόγα συρρίκνωση συναλλαγής στις 20 μονάδες βάσης έναντι των 5ετών ιταλικών ομολόγων BTP, κάτω από τον στόχο των 40 μονάδων βάσης.

7. Χαμηλότερη απόδοση ομολόγων: η κατάρρευση των γερμανικών ομολόγων bund όλο και περισσότερο (κάτω από 30 μονάδες βάσης από τα μέσα Μαΐου μέχρι το ρεκόρ των -39 μονάδων βάσης) πυροδότησε την ζήτηση απόδοσης που θα υποστήριζε τα spread των χωρών της περιφέρειας γενικότερα, και ειδικότερα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Αλλαγή δυναμικής των spread έναντι της υπόλοιπης περιφέρειας

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων (6) και (7), παρατηρήσαμε μια μεταβολή στη σχέση ανάμεσα στα ελληνικά spread και την 1η κύρια συνιστώσα των περιφερειακών spread (εκτός της Ιταλίας). Η μεταβολή ήταν αξιοσημείωτη στα 5ετή και 7ετή ομόλογα (Διάγραμμα 1 και Διάγραμμα 2). Για τα 10ετή ομόλογα, η σχέση είναι αρκετά σταθερή συνολικά (Διάγραμμα 3), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παραπάνω παράγοντες ήταν πιο συναφείς με το εμπρόσθιο άκρο του Διαγράμματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Η Κίνα διεξάγει ένα νέο είδος πολέμου ενάντια στις ΗΠΑ(II)

admin

Χ.Σταϊκούρας: «Αλλαγή σελίδας και οικονομικής πολιτικής»

admin

Γερμανία:Η ευρωζώνη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις…

admin

Το χρονικό του χρέους

admin

Πριν 44 χρόνια ο Dow Jones πέρασε τις 1.000 μον.

admin

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση Brexit

admin

Η επιδημία του κορωνοϊού μολύνει την Ευρώπη με το «μικρόβιο του διχασμού»

admin

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

admin

XA: «Πατρίκιοι και πληβείοι» με βάση τα αποτελέσματα 2019

admin

Η ανισότητα των Εθνών

admin

Ο εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα μόλις ξεκίνησε….

admin

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Οι Έλληνες του… Παναμά

admin

Η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση: ας υποστεί τώρα τις συνέπειες

admin

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin