Image default
Τράπεζες

Πώς αλλάζει την εικόνα της ΕΤΕ η έκδοση του ομολόγου

Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 16,8% τελεί από χθες η Εθνική Τράπεζα, μετά την επιτυχή άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης και διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαθέτοντας, πλέον, «μαξιλάρι» της τάξης των 300 μονάδων βάσης (3%), έναντι της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (13,75%) για τη φετινή χρονιά.

Η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ελήφθη υπό τις εξής παραμέτρους: αφενός, μέτρησαν οι καλές συνθήκες στις αγορές, αφετέρου, η προσωρινή πίεση που δημιουργούν στα κεφάλαια η υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ και η μετάβαση της τράπεζας στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

Η Εθνική έχει λάβει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τη μετάβασή της στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της. Η μετάβαση θα αποτυπωθεί λογιστικά με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων Β’ τριμήνου και θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού, με αποτέλεσμα ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρήσει κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.

Η παραπάνω επίπτωση αναμένεται να αντισταθμιστεί, εν μέρει, από τις πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού (Romaneasca Banca Εθνική Κύπρου, δίκτυο στην Αίγυπτο), οι οποίες εφόσον ολοκληρωθούν, θα οδηγήσουν σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 50 με 55 μονάδες βάσης.

Προς το παρόν, έχουν υπογραφεί συμβάσεις αγοραπωλησίας για τις Romaneasca Banca και το δίκτυο της Αιγύπτου και η μεταβίβασή τους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για την Εθνική Κύπρου, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα θα εγγράψει, πιθανώς, στο Β’ τρίμηνο και εφάπαξ πρόβλεψη της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, μετά την έκδοση της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή της διάταξης μετάβασης των δικαιούχων ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ. Η εγγραφή πρόβλεψης θα μειώσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 70 μονάδες βάσης.

Τυπικά, η τράπεζα περιμένει αν θα συζητηθούν ως το τέλος του τρέχοντος μήνα στο δικαστήριο οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, για να δει αν θα σχηματίσει την εφάπαξ πρόβλεψη για το κόστος σε βάθος πενταετίας.

Με δεδομένο, όμως, ότι τα δικαστήρια έκλεισαν λόγω εκλογών και ξανακλείνουν τον Αύγουστο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει καταβάλει ήδη στο ΕΤΕΑΕΠ εισφορές 36 εκατ. ευρώ, μετά την απόρριψη των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων.

Πρακτικά, η Εθνική κινδύνευε να εμφανίσει, με τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου, συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 13,8%, στα όρια δηλαδή της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης, παρότι η μεν απόφαση για το ΛΕΠΕΤΕ ενδέχεται να αναθεωρηθεί, ο δε δείκτης να ενισχυθεί μέσα στη χρονιά από το πρόγραμμα πωλήσεων θυγατρικών. Με την έκδοση του Tier II, ο κίνδυνος δυσμενών εντυπώσεων αποφεύχθηκε.

Σχετικα αρθρα

Τα έξι βήματα και τα μυστικά του σχεδίου «Ηρακλής»

admin

Eurobank: Δάνεια 84.000 ιδιωτών σε Pillar και Cairo

admin

Λύσεις ανοικτής τραπεζικής από την Mastercard

admin

Τράπεζες: Πωλούν με κέρδη ακίνητα και ξενοδοχεία

admin

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

admin

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

admin

Ντράγκι: Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες

admin

Οι τέσσερις στόχοι της Πειραιώς για το 2019

admin

«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Μόλις επτά ρυθμίσεις για προστασία α’ κατοικίας σε 14 εβδομάδες!

admin

Υπέρ των αλλαγών στο Δ.Σ. της ΕΤΕ και η Glass Lewis

admin

Χωρίς πρόβλημα η Πειραιώς από την κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Ευρωζώνη: Τα δάνεια στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν 4,3% τον Αύγουστο

admin

Μυλωνάς: Δημιουργούνται συνθήκες για μεγάλη αύξηση επενδύσεων

admin

ΤΧΣ: Στα 747 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από bad banks

admin

ΕΤΕ: Κλείνει το μέτωπο με το ΤΧΣ

admin

BoE: Προειδοποιεί το Facebook για σκληρή εποπτεία του Libra

admin