Image default
Πρώτο Θέμα

XA: Συνεδρίαση για γερά νεύρα

XA221Η αγορά σήμερα βρέθηκε σε δεύτερη θέση… καθώς το ενδιαφέρον ήταν σταθερά προσανατολισμένο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, αφού οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στο 2,1%.

Όπως αναφέρουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο των “ποιοτικών επενδυτών”, ενώ το ύψος του επιτοκίου αναμφισβήτητα έδωσε το “στίγμα” της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι, η έκδοση αυτή δεν αποκλείεται να δώσει και το σήμα περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 855,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 847,60 μονάδων (-0,43%) και 858,49 μον. ( 0,85%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,22%, στις 2.118,84 μονάδες, ενώ στο 2,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.361,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 741,06 μονάδες.

Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις που έχουν οριστεί από τους οίκους είναι οι εξής: στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από τον καναδικό οίκο DBRS. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα επίσπευσης μιας αξιολόγησης εάν το “επιβάλουν” οι εξελίξεις, με το πρώτο βήμα να έγινε σήμερα από τη Moody’s, η οποία αναβάθμισε σε “θετικό” από “σταθερό” το outlook για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, η αγορά προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Economist. Αυτοί οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι πρώτα θα υλοποιηθεί μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και μετά θα υπάρξει συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, μήνυμα που ελήφθη από την αγορά ως θετικό, υπό την έννοια ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα σε κρίσιμες αλλαγές του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Αυτό είναι, μάλιστα, και το διακύβευμα της αγοράς από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, αφού, όπως επισημάνθηκε, τα περιθώρια ελιγμών είναι σχεδόν μηδαμινά. Όπως τονιζόταν τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα της πτώσης, η κατάσταση που παραλαμβάνει η κυβέρνηση είναι περίπλοκη, γεγονός που επιβάλει άμεσες ενέργειες προκειμένου να μη χαθεί η αναπτυξιακή δυναμική του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αποδόθηκε και η σημερινή συμπεριφορά της ΔΕΗ, μετά το νέο ναυάγιο στην πώληση των λιγνιτικών, ενώ, όπως αναφέρει το Capital.gr, η πρώτη “απογραφή” έδειξε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας, κακή κατάσταση των μονάδων, σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και αποφάσεων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τη μετοχή στο -5,45% σήμερα, με το μέλλον της επιχείρησης να παραμένει αβέβαιο.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Cenergy σημείωσε άλμα 6,38%, με τον Τιτάνα να ακολουθεί με κέρδη 5,41% και την Εθνική με άνοδο 3,51%. Φουρλής και Μυτιληναίος ενισχύθηκαν κατά 2,34% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Aegean, Jumbo, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, εκτός της ΔΕΗ, στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκε η Motor Oil, η οποία έκλεισε στο -1,72%, όπως και ο Σαράντης, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,66%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή τελικά ο ΟΤΕ.

Σχετικα αρθρα

Money for nothing…

admin

Γαλλική λύση για το ελληνικό χρέος

admin

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Ασφαλιστικές: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Solvency II

admin

ΕΚΤ: Δεκτά όλα τα ελληνικά ομόλογα!

admin

Τα τέσσερα «Nein» της Γερμανίας

admin

Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

admin

Τα ανατρεπτικά σταυροδρόμια της ενδιάμεσης «έκθεσης Πισσαρίδη»…

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι ύβρεις Ερντογάν και οι ευθύνες της ΕΕ

admin

Ernst & Young:Ποσοστό 81% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη τη διαφθορά

admin

DIW: Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος

admin

Το ράλι του ευρώ θα επιταχύνει την ανατροπή του

admin

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

admin

Έκκληση Μακρόν για εθνικό διάλογο

admin

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

Τι λέει ο Richard D. Wolff για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα…

admin

«Αίμα και… δάκρυα» σε Χ.Α. και ομόλογα

admin

Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ

admin