Image default
Τράπεζες

Μπενουά Κερέ: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει στην άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση (5/6 Ιουνίου) την αύξηση των επιτοκίων της για τουλάχιστον ένα έτος και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι άνοιξε με έμφαση την πόρτα για περισσότερη στήριξη τις επόμενες εβδομάδες. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση στην περίπτωση δυσμενών συνθηκών και είναι επίσης έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται προς τον στόχο του Δ.Σ. για τον πληθωρισμό με έναν βιώσιμο τρόπο», είπε ο Κερέ.

Ο Κερέ σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, δείχνει σημάδια «κάπως πιο αδύναμης ανάπτυξης» στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. Ο Κερέ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη εξασθένιση του εμπορίου, η οποία προκύπτει από τις παγκόσμιες αβεβαιότητες που πλήττουν τον μεταποιητικό τομέα. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ινιάτσιο Βίσκο δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει περαιτέρω επεκτατικά μέτρα, αν η οικονομία της Ευρωζώνης δεν ανακάμψει, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει τις επιλογές της «τις ερχόμενες εβδομάδες».

Ο Κερέ είπε ότι οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού παραμένουν γενικά υποτονικοί, αλλά προβλέπεται να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα. Αναφορικά με την τραπεζική ένωση της ΕΕ, ο Κερέ σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων (EDIS). «Η ΕΚΤ έχει προτείνει ότι το EDIS θα μπορούσε να συνοδεύεται από εισφορές των τραπεζών, σταθμισμένες με τον κίνδυνο από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που έχουν», πρόσθεσε. Σημείωσε, ακόμη, ότι η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα καταστήσει πιο αναγκαία την ανάπτυξη και ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

admin

Κινεζική εκστρατεία για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

admin

Alpha Bank: Η αντίστροφη σχέση καταθέσεων και spreads

admin

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία

admin

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την Εθνική Τράπεζα

admin

Η Τράπεζα Ηπείρου εγκαινιάζει νέο κατάστημα στη Φιλιππιάδα

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin

Γιατί η Goldman Sachs «πυροβόλησε» τις τράπεζες

admin

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Ημερίδα για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Ξεκινά το «τσεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Μεγάλου: Προχωράμε δυναμικά στην εξυγίανση του ισολογισμού

admin

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες

admin

Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές χρεώσεις

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

BBG: Ξεκινά τη διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων η Alpha Bank

admin