Image default
Πρώτο Θέμα

ΧΑ:Βατήρας ανόδου…

xaa2 1Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή πρωταγωνιστών ήταν η αιτία πίσω από την μετριοπαθή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε.

Οι τζίροι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τηρουμένων των εποχικών δεδομένων του ΧΑ ενώ η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις και την συντήρηση της παρακολούθησης της Αγοράς. Τα νέα δεν σταματούν εδώ καθώς αύριο ξεκινάει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης όπου θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αναφορές και χρονοδιαγράμματα για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, της επιτάχυνσης του έργου του Ελληνικού, των συστημικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων και της μείωσης της φορολογίας.

Η πολιτική και οικονομική ατζέντα παρουσιάζει πυκνή ροή γεγονότων έως τις 10 Αυγούστου οπότε και θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες της η Βουλή, περίοδος που υπό κανονικές συνθήκες είναι χαρακτηριστικά αδρανής. Ισχυρή ήταν η παρουσία των ξένων κεφαλαίων στην πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις Αγορές.

Τόσο η υπερκάλυψη του επταετούς ομολόγου όσο και η τιμολόγηση στο χαμηλότερο επιτόκιο για ελληνική έκδοση σε ευρώ επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον ανάληψης ελληνικού ρίσκου από ισχυρούς ποιοτικούς επενδυτές του εξωτερικού. Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας κατά την οποία η συμπίεση της απόδοσης και το ενδιαφέρον υπερκάλυψης δείχνουν μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των ελληνικών χρεογράφων.

Είναι ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα γραφής των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ότι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων αρκεί η εκτέλεση να ακολουθήσει την θέληση όπως αυτή διατυπώνεται στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης. Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των τελευταίων χρόνων ήταν η έλλειψη προσβάσεων σε αγοραστές ή το χαμηλό ενδιαφέρον σε εγχειρήματα μείζονος σημασίας. Η αύξηση του ενδιαφέροντος δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας βελτιώνοντας αποτιμήσεις, έσοδα και δημιουργώντας ενδεχομένως δημοσιονομικό χώρο.

Ήδη το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και οι μειωμένοι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές έχουν αλλάξει τα επίπεδα δίκαιης αποτίμησης της Αγοράς. Ομολογιακές εκδόσεις με κουπόνια κοντά στο 3% έχουν αποκτήσει αγοραστικό κοινό και στην οργανωμένη αγορά του ΧΑ, όχι μόνο επειδή πανευρωπαϊκά είναι δύσκολο να βρει κανείς τέτοιες αποδόσεις αλλά επειδή έχει εμπεδωθεί μια εικόνα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην βάση των νέων προσδοκιών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτιμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες. Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο.

Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος. Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται κυριαρχώντας στις εταιρικές πράξεις της ατζέντας της ερχόμενης εβδομάδας. Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04) την ερχόμενη Δευτέρα. Την Τρίτη 23/7 ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Φουρλής ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Τιτάν σε Βρυξέλες και Αθήνα.

Χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού την Τετάρτη. Στο τριήμερο 22 – 24 Ιουλίου αναμένεται να τρέξει η δημόσια προσφορά για το ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, έκδοση η οποία αναμένεται να αντλήσει 125 – 175 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Η ανακοίνωση της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου ενώ η έναρξη των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ στις 29 Ιουλίου. Τέλος, η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία τω αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Ανδρομένα.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

ΒΕΤΑ SEC

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin