Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις

mitsotakis1Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) επισημαίνει ότι “η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα αναγνωρίζει τους στόχους του προϋπολογισμού, που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου στις προγραμματικές δηλώσεις του, δεν πρόκειται να τεθούν υπό αμφισβήτηση ούτε τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος θέλει να τονώσει την οικονομία της χώρας, μειώνοντας τους φόρους”.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει ότι “στο σχέδιο προϋπολογισμού (που θα καταθέσει) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σεβαστεί τους όρους των δανειστών. Την ίδια στιγμή εξαγγέλλει μειώσεις φόρων”. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι “το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Παρά ταύτα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει και άλλους στόχους εξοικονόμησης, για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της. Τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί στην Αθήνα για συνομιλίες ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Θέμα, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”.

Απαιτούνται “γρήγορα αποτελέσματα”

“Ο Μητσοτάκης υπόσχεται μειώσεις φόρων και επενδύσεις δισεκατομμυρίων” επιγράφεται εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός “πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, προκειμένου να μην απολέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και των Ευρωπαίων εταίρων”. Σημειώνει ότι “ήδη στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει ένα πρώτο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την αναδιοργάνωση του κυβερνητικού έργου και μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας. Επιπλέον, προανήγγειλε ο Μητσοτάκης, το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει με διαδικασίες-εξπρές μειώσεις φόρων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο”.

“Η καλή είδηση για τους πιστωτές είναι”, σημειώνει ο αρθρογράφος, ότι “όπως διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, θα σεβαστεί τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρόκειται να καταθέσει το φθινόπωρο. Μετά θα δούμε. Τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν αφήσει να εννοηθεί με κάποια προσοχή, ότι μετά το 2021 θα μπορούσε συζητηθεί μία χαλάρωση των (δημοσιονομικών) όρων, εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς”. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι “στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Μητσοτάκης δεν υπέκυψε στον πειρασμό να παραπονεθεί επί μακρόν για λάθη ή παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης”. 

Το βάρος στις επενδύσεις

“Ο Μητσοτάκης θέλει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους” επισημαίνει και η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Όπως επισημαίνει “ήδη στην προεκλογικό αγώνα η ΝΔ, το κόμμα του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού, είχε υποσχεθεί να δώσει τεράστια ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση ταχύτερα σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα”.

Σχετικα αρθρα

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

Τα όνειρα για ρίψη μετρητών από τον Ντράγκι σβήνουν

admin

FAZ: «Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί ακόμα σκεπτικισμός»

admin

Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα

admin

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Ισχυρή ΕΚΤ σε καιρούς αβεβαιότητας

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Τι επιζητεί πραγματικά η Κίνα; Tην παγκόσμια ηγεμονία!

admin

Τα βρίσκουν Μέρκελ-Λαγκάρντ για την Ελλάδα;

admin

Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

admin

Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε

admin

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

Μια κρίση στην Κίνα είναι θέμα χρόνου

admin

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

admin

Το σενάριο εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ!

admin

Συνεδριάζει το Eurogroup: Εχει γίνει πρόοδος, αλλά για Απρίλιο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

admin

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin