Image default
ALPHA BANK Τράπεζες

Οι δύο επιλογές της Alpha Bank για εμπροσθοβαρή μείωση των NPLs

Η εμπροσθοβαρής, εντός του 2020, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε μέσω της αξιοποίησης της συστημικής λύσης που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος είτε μέσω τιτλοποίησης συνολικού ύψους περίπου έως και 10 δισ. ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τον βασικό άξονα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Alpha Bank και αυτή θα αποτυπώνεται στο πλάνο μετασχηματισμού που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

«Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μοντέλου θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις, σε κεντρικό επίπεδο, και οι οποίες αφορούν τις συστημικές λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος και προσθέτει: «Και οι δύο λύσεις, το Asset Protection Scheme που στηρίζεται στην κρατική εγγύηση των τιτλοποιήσεων αλλά και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση τύπου bad bank στην οποία θα μεταφερθούν καταγγελμένα δάνεια 40 δισ. ευρώ με εγγύηση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου, είναι υποστηρικτικές».

Θελκτικό το σχέδιο της ΤτΕ

Για την τράπεζα, η δομή της πρότασης που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών η Τράπεζα της Ελλάδος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περισσότερο ελκυστική και υποστηρικτική. Κι αυτό διότι όπως εξηγούν, «αφαιρεί από τα κεφάλαια αναβαλλόμενο φόρο (DTC), γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τη διάρθρωση των κεφαλαίων της τράπεζας».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, εφόσον το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος προχωρήσει, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο SPV (τύπου bad bank) μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 10-11 δισ. ευρώ (σ.σ. το ¼ από το σύνολο των 40 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση της ΤτΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να ανακοινώσει η Αlpha Βank το πλάνο μετασχηματισμού (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019), θα έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο στάδιο υλοποίησης θα βρίσκεται το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει συστημικού χαρακτήρα λύσεις, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι τράπεζες στο εγχείρημα της γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλιώς mega-τιτλοποίηση

Εναλλακτικά η τράπεζα εξετάζει, με βάση τις ίδιες πηγές, να προχωρήσει με ίδιες δυνάμεις -κατά τα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθεί η Eurobank- σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος της οποίας θα μπορούσε να κινηθεί στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια για να απορροφήσει τις ζημιές. Κι αυτό διότι διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή θέση.

Με αυτό τον τρόπο και μέσω της σύμπραξης με κάποιον ισχυρό ξένο partner, θα επιτύχει γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και εφόσον υπάρχει το Asset Protection Scheme, θα μπορούσε να κάνει χρήση των εργαλείων του, εφόσον βέβαια κρίνει ότι τη συμφέρει (σ.σ. η χρήση του APS είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική). Κι ενώ το πλάνο μετασχηματισμού βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η τράπεζα ξεκινά στα τέλη Ιουλίου τη διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών, με στόχο την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ (project Orion).

Cepal/Centerbridge

Η Αlpha Βank δεν διαθέτει συμμετοχή κατά 100% σε εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αποτελεί μέτοχο με ποσοστό 38,6% στη Cepal. Το υπόλοιπο ποσοστό της Cepal ανήκει στο αμερικανικό fund Centerbridge. Έως σήμερα η τράπεζα έχει αναθέσει στη Cepal τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Eurobank: Πούλησε 370 ακίνητα στην Brook Lane

admin

Alpha Bank: Ενημέρωση για τους λογαριασμούς όλων των τραπεζών μέσα από το e-Banking

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Ερντογάν: Θα συζητήσω την υπόθεση της Halkbank με τον Τραμπ

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Pantelakis: Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες

admin

Ελληνική: Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Συνεργατικής Τράπεζας

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά NΡEs και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη στήριξη δράσεων του ΕΚΠΑ

admin

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank

admin

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για δάνεια από ιδιώτες και επιχειρήσεις το Q4

admin