Image default
Τράπεζες

Τι αναμένουν οι επενδυτές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη

Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουλίου 2019 – 14:35

Μετά από εβδομάδες εκτιμήσεων ότι είναι καθ’ οδόν οι μειώσεις των επιτοκίων και ένας νέος γύρος αγορών ομολόγων, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα δώσει το πιο ξεκάθαρο μήνυμα έως τώρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, αν όχι τις λεπτομέρειες της. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για νέα χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στήριξαν τις δηλώσεις του.

Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας να πλήττει τους εξαγωγείς της Ευρωζώνης και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αναμένεται να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 30/31 Ιουλίου, οι αγορές στοιχηματίζουν σε μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του -, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

1. Τι μπορούμε να περιμένουμε την Πέμπτη;

Οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το -, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει την πρόβλεψή της για τη μελλοντική νομισματική πολιτική (forward guidance) στην κατεύθυνση της χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα και θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

«Αντιδρώντας στην ασθενή ανάπτυξη και τον ακόμη υποτονικό πληθωρισμό, η ΕΚΤ πιθανότατα θα προσαρμόσει την πρόβλεψή της τον Ιούλιο και θα δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα «σημερινά ή χαμηλότερα» επίπεδα αντί μόνο στα «σημερινά» επίπεδα, δήλωσε οικονομολόγος της Berenberg.

Οι αγορές ομολόγων, που παίρνουν επίσης θέση για μία μείωση τον Σεπτέμβριο, θα αντιδράσουν πιθανόν έντονα αν δεν υπάρξει τέτοιο σήμα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε πρόσκαιρα τον Ιούλιο χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ για πρώτη φορά.

2. Δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο;

Περιμένοντας έως τον Σεπτέμβριο για τη μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ θα έχει επιπλέον χρόνο να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης, λένε οι αναλυτές. Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένονται, επίσης, τον Σεπτέμβριο και η τράπεζα έχει την τάση να συγχρονίζει τις μεγάλες αλλαγές με τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων αυτών.

Η UBS περιμένει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μία μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο) μαζί με μία κλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων για να ελαφρύνει την πίεση των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλεισθεί μία έκπληξη τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ μπορεί να θελήσει να προλάβει μία μείωση επιτοκίων της Fed, που θα πιέσει προς τα κάτω το δολάριο και θα ενισχύσει το ευρώ, πλήττοντας τους εξαγωγείς και επηρεάζοντας αρνητικά τον πληθωρισμό. Η αντιμετώπιση της ενίσχυσης του ευρώ, παρά η μείωση του ήδη πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού, θα είναι ο κύριος λόγος μίας μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε μία πηγή πρόσφατα στο -.

Για άλλους, οι πρόσφατες δηλώσεις «γερακιών» της ΕΚΤ υπέρ μίας χαλαρής πολιτικής υποδεικνύουν μία κίνηση τον Ιούλιο. Η Commerzbank αναμένει μία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 20 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ώστε να παραμείνει «σε ρόλο οδηγού».

3. Προετοιμάζεται η ΕΚΤ να επανέλθει στο QE;

Ορισμένες τράπεζες το πιστεύουν και εξετάζουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κανόνες της ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει το περιθώριο για νέες αγορές ομολόγων. Μετά από τις αγορές ομολόγων του δημόσιου τομέα ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015, η ΕΚΤ πλησίασε το όριο που είχε επιβάλει η ίδια να μην κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του χρέους κάθε χώρας.

Οι εικασίες ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα θα μπορούσαν, επίσης, να τροφοδοτηθούν, αν η ΕΚΤ κάνει σχόλια για την πρόσφατη συζήτηση ότι εξετάζει αλλαγές όσον αφορά τον στόχο της για τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.

4. Έχει ο Ντράγκι άποψη για τη Λαγκάρντ ως την επόμενη επικεφαλής της ΕΚΤ;

Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ντράγκι, όταν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο. Μετά από κριτικές ότι η Λαγκάρντ δεν έχει τη σχετική εμπειρία, αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Μπενουά Κερέ, υπερασπίστηκαν τον διορισμό της, σημειώνοντας ότι έχει «μοναδικά προσόντα». Ο Ντράγκι πιθανόν θα εκφράσει την ίδια άποψη.

Μπορεί, επίσης, να ερωτηθεί αν ένα νέο πακέτο μέτρων χαλάρωσης, λίγο πριν φύγει, θα δέσει τα χέρια της διαδόχου του. Για τις αγορές, η χαλαρή στάση πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχισθεί με τη Λαγκάρντ, η οποία είχε υποστηρίξει το QE στο παρελθόν.

5. Μπορεί η ΕΚΤ να αυξήσει το TLTRO 3;

Η αλλαγή στη στάση πολιτικής της ΕΚΤ βοήθησε στη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς, αλλά αυτές παραμένουν πολύ χαμηλές. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεσπίσει πιο γενναιόδωρους όρους στο σχέδιό της για επιπλέον πολυετή δάνεια, προκειμένου να βοηθήσει την ενίσχυση των τιμών και της οικονομικής ανάπτυξης.

-

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin