Image default
Πρώτο Θέμα

Από …ιστορικό ρεκόρ σε ρεκορ τα ελληνικά ομόλογα- Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

bonds money and stuffH απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει νέα ισχυρή πτώση σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,011% (πτώση 2% από χθες), με το spread να διαμορφώνεται στις 2,38 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

“Βουτιά” σε νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051% (με πτώση 3,8% από χθες), τη στιγμή που ο αντίστοιχος τίτλος των ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,808%.

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχώς επιβεβαιώνουν το τελευταίο διάστημα το ότι αποτελούν τα “αγαπημένα” των διεθνών επενδυτών, όπως άλλωστε παρατηρεί και ο διεθνής Τύπος. Το κυνήγι των αποδόσεων στις αγορές κρατικών τίτλων διεθνώς και ο εντοπισμός από τους επενδυτές εκείνων των ομολόγων που προσφέρουν θετικές αποδόσεις τη στιγμή που όλο και περισσότερα yields έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος (ομόλογα αξίας πάνω από 12 δισ. ευρώ), έχει δώσει στα ελληνικά assets μία πρωτοφανή ώθηση. Αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών γύρω από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την εκκίνηση ενός νέους QE, εν αναμονή και των ανακοινώσεων Ντράγκι αύριο σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς και με τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι αγορές για την Ελλάδα με την έλευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στην καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, με το yield του 10ετούς μάλιστα να διαπραγματεύεται πλέον κάτω από αυτό του αντίστοιχου τίτλου των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 49% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 72%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενώ ενισχύθηκε μετά και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που έχει σημειώσει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1,9% που ήταν το yield κατά την έκδοση (και αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό για έκδοση ανάλογου τίτλου για τη χώρα), σήμερα αγγίζει το 1,582%, έχοντας ουσιαστικά σημειώσει πτώση της τάξης του 17% ανταμείβοντας πλήρως τους επενδυτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αυτό και οι οποίοι ήταν κυρίως “καλής ποιότητας”.

Η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές η οποία δημιουργεί ένα κλίμα κανονικότητας σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εκδόσεις, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες θα φέρουν τα ελληνικά ομόλογα όλο και πιο κοντά στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους “real money” επενδυτές, στρώνουν ένα άκρως ευνοϊκό έδαφος για τους ελληνικούς τίτλους, τη στιγμή που και το κλίμα γύρω από τα κρατικά ομόλογα διεθνώς παραμένει θετικό λόγω της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων ΡΜΙ της IHS Markit για τον Ιούλιο, αν και οι επενδυτές αναμένουν αισιόδοξο αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όσον αφορά την επικείμενη νομισματική πολιτική.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,ο5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,8%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,5%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται αρνητικά κατά 0,1%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ.

Επιδεινώθηκε η ύφεση στο γερμανικό μεταποιητικό τομέα τον Ιούλιο, με τις επιδόσεις των παραγωγών αγαθών να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο τομέας της μεταποίησης κινήθηκε αρνητικά, φτάνοντας στις 43,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 45 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την IHS Markit. Ηταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Ιούλιο του 2012.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έκτο μήνα, φτάνοντας στις 46,4 μονάδες από 47,6 –χαμηλότερα από την αμετάβλητη ανάγνωση που προέβλεπε έρευνα του πρακτορείου. Ηταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία οδηγούν το ευρώ στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών, στο $1,1141.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα βλέματα παραμένουν στραμένα στο Λονδίνο και στον νέο ηγέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον.

Στην οικονομική επικαιρότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, ενώ έστειλε προειδοποίηση ότι περαιτέρω δασμοί ή ένα άτακτο Brexit μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη και να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ανακοίνωσε η Deutsche Bank. Όπως μεταδίδει το CNBC, η γερμανική τράπεζα είχε καθαρή ζημιά €3,15 δισ.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 1,7 δισ. λόγω του μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα. H μετοχή της υποχωρεί 4%.

Την ίδια ώρα, ευρεία έρευνα στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες -Google, Facebook και Amazon- για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το υπουργείο ενημέρωσε ότι θα εξετάσει πώς έχουν επιτύχει τη δύναμή τους στην αγορά και αν ακολουθούν πρακτικές που έχουν μειώσει τον ανταγωνισμό, έχουν εμποδίσει την καινοτομία ή έχουν βλάψει τους καταναλωτές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, οι οποίοι υποδέχονται θετικά τις νύξεις περί προόδου στην σινοαμερικανική εμπορική διένεξη.

Το - μετέδωσε πως ο αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer θα μεταβεί στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους, ενώ χθες ο σύμβουλος οικονομικών του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow δήλωσε πως αναμένει το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Σχετικα αρθρα

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin