Image default
Τράπεζες

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

Η επίσημη αλλαγή σκυτάλης στην ανώτατη ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μετά την αποχώρηση του Τζον Χούρικαν και την αντικατάσταση του από τον Πανίκο Νικολάου, ενδέχεται να οριστικοποίηση την υποβόσκουσα για αρκετό καιρό πρόθεση του συγκροτήματος να προχωρήσει σε νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η BOCH είχε προχωρήσει μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και την απορρόφηση του προσωπικού της πρώην Λαικής Τράπεζας, σε τρία σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Το τελευταίο ήταν τον Ιούνιο του 2016 μέσω του οποίου είχαν φύγει γύρω στα 450 άτομα.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες για ένα επικείμενο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου, επιβεβαιώνονται στο πλαίσιο κύκλου επαφών του Σόλωνα Μάτσια, διευθυντή διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού της Τρ. Κυπρου, με μεγάλη μερίδα προσωπικού παγκυπρίως.

Στην ενημέρωση που λαμβάνει το προσωπικό σε σχέση με τους νέους σχεδιασμούς της ανώτατης διεύθυνσης της τράπεζας που προβλέπει μεταξύ άλλων και αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της BOCH, το προσωπικό εισπράττει, μέσω των ερωτημάτων που υποβάλλει, ότι είναι θέμα χρόνου να τεθεί ενώπιον του ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Ο κ. Μάτσιας που ρωτήθηκε σχετικά από μέλη του προσωπικού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της τράπεζας. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο εξόδου.

Απέφυγε επίσης να αναφέρει πότε προγραμματίζεται κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι από τη συντεχνία έχει διαρρεύσει εδώ και καιρό ότι το νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου είτε θα δοθεί στο προσωπικό τέλος του έτους ή το αργότερο αρχές του 2020.

Η διεύθυνση της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι το οποιοδήποτε σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα τεθεί υπόψη της συντεχνίας, όπως είναι και η καθιερωμένη πρακτική.

Από την άλλη διευκρινίστηκε ότι η τράπεζα, με βάση τον κώδικα, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, όποτε οι ανάγκες το επιβάλλουν, να παρουσιάζει στο προσωπικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Τρ. Κύπρου, προέβλεπε αφορολόγητες αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο το επικείμενο σχέδιο θα προβλέπει ένα τέτοιο ύψος χαριστικών αποζημιώσεων, αφού ανώτατα στελέχη της τράπεζας διατείνονται πως θα υπάρξουν δύο σχέδια εθελουσίας εξόδου, για να δοθεί η ευκαιρία στο επηρεαζόμενο προσωπικό να έχει ενώπιον του δύο επιλογές.

Το σενάριο που έχει διαρρεύσει για να απολυθεί προσωπικό ως πλεονάζον εκτιμάται από πλευράς τράπεζας ως ακραίο.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι η μόνη που προγραμματίζει μείωση προσωπικού μέσω πρόωρης αφυπηρέτησης. Όπως έγραψε πρόσφατα η StockWatch και άλλες τράπεζες προγραμματίζουν ανάλογες ρυθμίσεις.

Στο σύνολο τους τα εν λόγω πλάνα, προβλέπουν μείωση του συνόλου του εργατικού δυναμικού μεταξύ 1000 και 1500 για να αντισταθμίσουν τη μείωση των επιτοκίων και την ψηφιακή προσαρμογή των τραπεζών.

Ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων κατά το 2018 μειώθηκε στις 9 χιλ. σε σχέση με 10,6 χιλ. το 2017 και περίπου 11 χιλ. το 2014. Η περσινή μείωση του εργατικού δυναμικού των τραπεζών, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο λουκέτο του Συνεργατισμού.

Η BOCH εργοδοτούσε μέχρι το τέλος του 2018 περίπου 3,700 υπαλλήλους έχοντας 121 καταστήματα παγκυπρίως.

- Stockwatch

Σχετικα αρθρα

Κέρδη 59,1 εκατ. στο εξάμηνο για την Ελληνική Τράπεζα

admin

Revolut: Ερχονται 3.500 προσλήψεις μετά το ντιλ με τη Visa

admin

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Τράπεζες: Ρύθμισαν 300.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους € 20 δισ., μέσα στην πανδημία

admin

ΤτΕ: Στα 139,69 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

admin

Πειραιώς: Παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. ο Γ. Γεωργακόπουλος

admin

Eurobank: Κάτω του 5% το ποσοστό της Capital Group Companies

admin

Κυπριακή Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ ανά ευρώ πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο δανεισμός σε νοικοκυριά

admin

Εκλεισε το ντιλ Eurobank-doValue για FPS και Cairo

admin

Ποιες εταιρείες διαχείρισης διεκδικούν μέρος από την πίτα των κόκκινων δανείων

admin

ΕΤΕ: Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο για Tier II ύψους ως 400 εκατ. ευρώ

admin

Επιχειρήσεις: Μεγαλώνουν τα «κουρέματα» στα κόκκινα δάνεια

admin

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

admin