Image default
Τράπεζες

Ντράγκι: Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες

Οι γεωπολιτικοί παράγοντες και ο προστατευτισμός επηρεάζουν το κλίμα, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι

Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από τον στόχο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρκέστηκε να δηλώσει ότι όταν υπάρχει ένα τόσο ευρύ πακέτο μέτρων είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συγκλίνουν στις τελικές ανακοινώσεις. Οι διαφορές ήταν σε θέματα, όπως το τι θα κάνουμε πρώτα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα όρια αγορών ομολόγων σε πιθανή επανεργοποίηση του QE, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι επ’ αυτού θα μπορεί να πει περισσότερα τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία δείχνουν πιο ήπια παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης και σε κάπως πιο αδύναμη ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, υπογράμμισε σύμφωνα με το -.

Τα ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη είναι καθοδικά, η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς είναι λιγότερο πιθανή, αλλά ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη είναι μάλλον χαμηλός, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει τους ερχόμενους μήνες και αναμένεται να αυξηθεί ξανά προς τα τέλη της χρονιάς, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Οι προοπτικές στον τομέα της μεταποίησης επιδεινώνονται περαιτέρω, επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι βλέπει ενδείξεις ενδυνάμωσης της οικονομίας.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ωστόσο ότι δεν αλλάζει ο στόχος για τον πληθωρισμό -υπενθυμίζεται ότι αυτός τοποθετείται κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%.

Σήμα ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και QE

Σινιάλο για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι «το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.  

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει επίσης την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από τον στόχο.

Σχετικα αρθρα

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

admin

Αlpha Bank: Κερδοφορία 86,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

Σταϊκούρας: Εντονο το ενδιαφέρον τραπεζών και επενδυτών για τον Ηρακλή

admin

«Σήμα» Λαγκάρντ για αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Χρυσάφι στα… μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας

admin

Στουρνάρας: Σημαντικό αλλά όχι αρκετό βήμα το σχέδιο Ηρακλής

admin

Η Citi απολύει trader γιατί… έκλεψε το κυλικείο

admin

Ελάχιστες οι ρυθμίσεις δανείων πρώτης κατοικίας

admin

Τράπεζα της Αγγλίας (BoE): Αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Deutsche Bank: Καθαρή ζημιά €3,15 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

admin

Οι έξι παρατηρήσεις της ΕΚΤ για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Alpha Bank: Πάνω από 800 οι συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας

admin

Το… βιογραφικό που εξασφαλίζει τώρα καριέρα στις τράπεζες

admin

ΤτΕ: Πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

admin

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δύο επιλογές

admin