Image default
Πρώτο Θέμα

XA:7 μήνες ανόδου

xaa2 1Ο χρηματιστηριακός Ιούλιος και το επτάμηνο ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί το σερί των θετικών μηνιαίων πρόσημών του Γενικού Δείκτη από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Αν τελικώς ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 868,48 μονάδες το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα παραμείνει αλώβητος για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013. Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch BB-, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την αγορά σε μια εγρήγορση με προφανείς αποδέκτες τις τραπεζικές μετοχές. Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10- ετούς ομολόγου δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των προβλέψεων με βάση τους νέους φορολογικούς συντελεστές. Τέλος, οι ανακοινώσεις της FED για τα αμερικανικά επιτόκια (31/7) θα διαμορφώσουν διαθέσεις και τάση στο εξωτερικό επηρεάζοντας ανάλογα και την εγχώρια Αγορά καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται έτοιμος να πατήσει σε νέα φετινή κορυφή αφού τον χωρίζει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του 2019. Η αισιοδοξία των τεχνικών δεικτών συμπληρώθηκε από την επιστροφή σε ανοδική τάση και του MACD μετά από ένα βραχυχρόνιο διάλλειμα ανάσας 13 συνεδριάσεων το οποίο ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έμεινε πιστός στην υποστήριξη της τάσης σε όλη την διάρκεια της διόρθωσης η οποία φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ορόσημο της 27ης Μαΐου. Παρά την μείωση των συναλλαγών η εικόνα των συνεδριάσεων της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους αγοραστές οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση την είσοδο σε χαμηλότερα επίπεδα όσων πούλησαν τις μετοχές τους υψηλότερα ή απλώς ανέμεναν χαμηλότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν.

Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει σύντομα νέο υψηλό έτους με ζητούμενο την διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου η κατάκτηση των νέων υψηλών να έχει ορίζοντα κατάκτησης της επόμενης τοπικής κορυφής που βρίσκεται στις 950 μονάδες.

Αν και οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το νέο ανοδικό περιθώριο η εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής που έχει καταγραφεί μετά την γρήγορη μετεκλογική διόρθωση. Με την έναρξη διαπραγμάτευσης των εταιρικών ομολόγων των Επιχειρήσεων Αττικής ανοίγει η αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας.

Από πλευράς αποτελεσμάτων η CNL Capital παίρνει την σκυτάλη μετά την ΕΧΑΕ και ανακοινώνει εξάμηνο την Τρίτη μετά την λήξη της συνεδρίασης. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων (προηγ. 0,23%) από τον ΟΔΔΗΧ.

Την Τετάρτη ακόμα είναι η σειρά της Τιτάν να ανακοινώσει εξάμηνο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική Γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Χωρίς το δικαίωμα στο split των δωρεάν μετοχών (3:1) θα διαπραγματεύεται η Quest στις 30/7 ενώ οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος θα αποκοπεί το υπόλοιπο μερίσματος και το προμέρισμα από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ ύψους 0,088 λεπτών ανά μετοχή.

Ανάλυση

M. Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Απετυχε τελικα η οικονομικη επιστημη;

admin

Σε θέση μάχης οι εργολάβοι

admin

FAZ: Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν επιχειρήσεις με ελκυστικά μερίσματα

admin

Citi: Ηρακλής και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας

admin

Κύπρος:Το δίκιο του ισχυρού

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Η ΕΕ έχει αντιστρέψει τους όρους για το Brexit

admin

Δημοκρατική αντίσταση σε μια εποχή λαϊκισμού

admin

Τι σκέφτεται η Μέρκελ για την Ευρώπη

admin

Eλληνικό χρέος: O διάβολος κρύβεται στο τέλος

admin

Η διάλυση του ευρώ και το… μαγικό ραβδί του Ντράγκι

admin

Κοκτέιλ κινδύνων

admin

Kάτω από 4% το 10ετές ομόλογο

admin

Η ΕΚΤ χαλαρώνει το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες

admin

Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας άλλαξε τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου 

admin

Το New Deal για οφειλέτες και… η τρόικα

admin

Σε ποιους θα δώσουν το… φιλί ζωής οι τράπεζες;

admin